Karabağ'dan kaçan Ermenilere İran kucak açtı: Zengezur'a karşı sabotaj hazırlığı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Karabağ'dan kaçan Ermenilere İran kucak açtı: Zengezur'a karşı sabotaj hazırlığı

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Karabağ’dan çıkan Ermeni çeteler, Zengezur koridoruna sevk ediliyor. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da kararlı duruşunu hazmedemeyen İran bölgeden kaçan Ermeni çetelere silahlı eğitim desteği veriyor. İstihbarat raporlarına göre esas büyük savaş, Zengilan-Zengezur aksında cereyan edecek.

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

Azerbaycan’ın Karabağ'daki Ermenistan’a karşı antiterör operasyonu 24 saatten az bir sürede zafer ile sonuçlandı.

Ancak bölgede hala kirli planlar devrede... 

İRAN'DAN ERMENİ ÇETELERE SİLAH EĞİTİMİ

Ermenistan’a ABD, Fransa, İran’ın desteği biliniyor. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da kararlı duruşunu hazmemedeyen İran bölgeden kaçan Ermeni çetelere silahlı eğitim desteği veriyor.

Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen’in haberine göre, Karabağ’dan kaçan çeteler Tebriz’e götürülüyor. İran Devrim Muhafızları, Ermeni milisleri Tebriz El Zehra Kışlası’na taşımaya başladı.

Burada ilk olarak 60 terörist eğitime alındı. Ermeni çetelere hazırlanan çok yönlü eğitim programında İHA-SİHA, tank, füze, sızma, sabotaj dahil harp teknolojisi gibi alanlar var.

Sayının bir yıl içinde 1000’i aşacağı rapor ediliyor.

AMAÇ EĞİTİLEN MİLİTANLARI ZENGEZUR HATTINA YERLEŞTİRMEK

İran ordusunun planı ise özel harp doktrini ile eğitilen bu militanları Zengilan-Zengezur hattına yerleştirmek.

Yani teröristler, sahaya eğitimini aldıkları silahlarla bu bilgi ve donanımla dönecek. Hatta İran’da Devrim Muhafızları, Tebriz kampına ek olarak Batı Azerbaycan’a da yeni eğitim kampları açacak.

Buralara askerî uzmanlar gönderildi. Eğitimler Ermeni tarafında ve İran’da eş zamanlı devam edecek.

İran rejimi, süreci sabote etmek maksadıyla beşinci kol faaliyetleri için de düğmeye bastı. Medya, istihbarat, diplomasi, sivil toplum kuruluşları, ticaret, din ve kültür alanında 20’yi aşkın kurum ve kuruluşun Azerbaycan karşıtı kullanacak. Bu kurumlar propaganda faaliyeti yürütecek.

ERMENİSTAN RUSYA'NIN DESTEĞİNİ TAMAMEN KAYBETTİ

Ermenistan’ı destekleyen ülke İran değil sadece. Erivan yönetimine karşı desteğini Fransa’da açıkla dile getirdi. Hatta ABD şu anda Ermenistan’a sahip çıkmış durumda. Çünkü Ermenistan arkasındaki büyük bir güç olan Rusya'yı kaybetti.

Rusya’nın Ermenistan ile ilişkililerinde sonun başlangıcı aslında Ukrayna savaşında oldu. Putin Erivan tarafından yeterli destek göremedi. Ermenistan net bir duruş sergileyemedi.

Türkiye’nin Rusya’ya karşı net bir duruşu vardı, savaşa karşı duruşu vardı arabulucuk faaliyetleri yaptı. Tüm bu süreçten sonra Türkiye’nin kardeşi olarak kabul ettiği bir ülkeye karşı Putin’in duruşu değişti.

Rusya’dan beklediği desteği göremediği için Ermenistan ABD’ye yaklaştı. ABD ile ortak tatbikatlar düzenledi ve Rusya ile ipler tam olarak koptu.

ABD, Karabağ’daki Ermenilerin insani ihtiyaçları için Ermenistan'a 11.5 milyon dolar yardım da edecek.

Rusya bu yakınlaşmayı endişe verici olarak değerlendirdi.

Fransa da bu süreçte Ermenistan’a karşı desteğini açıkça ilan ediyor. Hatta Macron Ermenistan’a destek vermek için hazır olduğunu bildirdi.

KONU TÜRKLERİN BİRLEŞMESİ OLUNCA AZILI DÜŞMANLAR BİRBİRİNİ DESTEKLİYOR

Ermenistan hem büyük devletlerden destek alıyor hem de terör örgütleri tarafından da destekleniyor. Ermenistan'ı, Azerbaycan ile olan çatışmasında ciddi anlamda destekleyen terör örgütlerinin başında PKK var.

Kafkasya’da Türklerin birleşmesine, güçlenmesine karşı sesler var...

Konu Kafkasya’da Türk Dünyası, Türk Birliği olunca Amerikasından, Fransası, bu konuda hemfikir oluyor.

Üstelik ABD ile İran’ın hiçbir dış politikası uyuşmuyorken birbirlerine bu kadar karşıyken konu bu olunca birbirlerini destekliyorlar.

Son zafer yenilgisini hazmedemeyen İran’da Zengezur Koridoru’nun açılmasına engel olmak için elindeki tüm imkanları tam olarak kullanıyor.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...