‘Kara Kıta’da kartlar yeniden dağıtılıyor! Afrika'nın uyanışında Türkiye’nin beklentisi ne?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
‘Kara Kıta’da kartlar yeniden dağıtılıyor! Afrika'nın uyanışında Türkiye’nin beklentisi ne?

DÜNYA Haberleri

Afrika son dönemlerin en hareketli zamanlarını yaşıyor. Mali’de başlayan askeri darbeler, Burkina Faso'nun ardından Nijer’de de değişimin fitilini ateşledi. Fransa’nın hüküm sürdüğü topraklarda 'Rusya' yeni güç olarak öne çıkarken, Afrika'daki bu uyanış sömürge devlerini ise telaşlandırdı. Afrika’da güç dengeleri kökten değişirken, Türkiye yeni düzende Afrika’dan beklentilerini sizler için araştırıdık...

Afrika'da Fransa güç kaybederken, Rusya ve Wagner etkisi ise giderek artıyor. Ülkeler peş peşe darbe haberleri ile çalkalanırken, darbelerin arkasında Rusya mı var merak ediliyor.

Afrika'da emperyalistlerin düzenini bozan ve Burkina Faso'da Fransa'nın varlığını bitireceğini söyleyen İbrahim Traore, kölelik döneminin sona erdiğini ve tam bağımsızlık savaşının başladığını belirtti.

FRANSA EN BÜYÜK SÖMÜRGESİNİ KAYBETMEK ÜZERE

Uranyum, altın, elmas, kömür, nikel gibi zengin yer altı kaynaklarıyla bilinen Afrika topraklarındaki bu değişim ve başkaldırı ise en çok 'Kara Kıta'nın madenlerini tekelinde bulunduran Fransa’yı endişelendirdi. 

Mali ve Burkina Faso'da gerçekleşen darbeler sonrası Afrika'daki varlığı tehliye giren Fransa'ya bir darbe de Nijer'den geldi. Cunta, Fransa ile imzalanan tüm askeri iş birlikleri ve protokollerin feshedildiğini duyurdu. Fransa'nın bölgedeki ticari faaliyetleri giderek zayıflarken durumu fırsat bilen Rusya ve Çin ise kolları sıvamaya başladı

AFRİKA'DA RUSYA SEMPATİSİ

Rusya ise hali hazırda bazı bölgelerde büyük sempati toplamaya başladı. Rusya sempatisi öyle boyuta geldi ki Fransa bayraklarının yerini Rus bayrakları almaya başladı.

Öte yandan bu sempatinin en büyük mimari ise Rus lider Putin. Afrika ile ilişkilerini iyileştiren Putin, Afrikalı liderlerle bir de zirve yaptı.

Putin'in biliçli bir siyaset izlediği gözlemlenirken, darbelerin planlayıcısının ardında Rusya mı var merak ediliyor. Ancal böyle bir şeyi söylemek için de somut bir dayanak yok.

Afrika büyük bir uyanışın başında, halkın ise İngiltere ve Fransa gibi sömürgeci ülkelere tahammülleri yok.

Peki tüm bu süreç boyunca 'Kara Kıta'ya en çok insani yardım götüren Türkiye'nin Afrika'dan beklentisi ne?

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
nejat dinç. 4 Ağustos 2023 23:20

Türkiye ile Afrika yakınlaştığı için emperyalist ülkeler hazmedemiyor ve bu ülkeleri alt üst ediyorlar.

Sonraki Haber Yükleniyor...