Kara Kıta Fransa’ya kazan kaldırdı! Cuntacıların yönetimi ele geçirdiği Nijer’de Büyükelçi için karar verildi

Büyükelçiye 48 saat süre tanıyan Nijer'deki askeri yönetim, Macron tarafından ciddiye alınmamıştı. Cuntacılar son kararını verdi. Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurdu.
Kara Kıta’daki sömürü düzeni sarsılan Fransa'yı zor günler bekliyor.. Yakın tarihte zengin yer altı kaynaklarına sahip Cezayir, Burkina Faso, Mali ve Orta Afrika ve Çad gibi birçok ülke Fransa’ya başkaldırırken o ülkeler bir yenisi eklendi.
Askerin yönetime el koyduğu Nijer'de halk Fransa'yı ülkeden defetmek için harekete geçti. Nijer halkı Fransız Büyükelçi Itte'nin ülkeyi terk etmesine yönelik taleplerini dile getirmeye başlamıştı. Göstericiler, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Slyvain Itte'nin saklandığını düşündükleri Fransız askeri üssünün etrafında beklemişlerdi.
VERİLEN SÜRE DOLDU
Cuntacılar, 25 Ağustos’ta Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte’ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre vermişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptığı açıklamada askeri yönetimin sözüyle Itte’yi geri çekmeyeceklerini ve cuntacıları yeterli bir otorite olarak görmediğini duyurmuştu.
KARAR AÇIKLANDI
Nijer’de darbe yoluyla gelen askeri yönetim Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurdu.
FRANSA'NIN 500 YILLIK KİRLİ TAHTI SALLANIYOR
Afrika kıtasında Fransız sömürgesinde bulunan ülkelerin uyanış dönemi başladı. 2020'den itibaren Mali, Çad, Gine ve Burkina Faso, Nijer ve Gabon'da askeri yönetime el konuldu.
Yer altı kaynakları sömürülerek üstlerinden büyük gelir elde edilen Afrika ülkeleri 500 senelik sömürge devrini bitirmeye ant içmiş gibi gözüküyor.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Nijer Dışişleri Bakanlığından, Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderilen notada, Itte'nin, kendisine verilen sürenin dolmasına karşın ülkeden ayrılmadığı için 28 Ağustos itibarıyla diplomat statüsünün ayrıcalıklarından faydalanamayacağı ve güven mektubunun iptal edildiği bildirildi.
Notada, Nijer polisine, Büyükelçi Itte'yi sınır dışı etmek için talimat verildiği kaydedildi. Itte'nin ailesinin de diplomatik kart ve vizelerinin de iptal edildiği bilgisi paylaşıldı.
Fransa'nın Nijer'de yaklaşık 1500 askeri ve Diori Hamani Havalimanı yakınlarında bir askeri üssü bulunuyor. Nijer'de 26 Temmuz'da başa gelen askeri yönetim, daha önce de Fransa ile imzalanan 5 askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini açıklamıştı.
NE OLMUŞTU?
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.
DARBEDE RUSYA DETAYI
Afrika'dan art arda gelen darbe haberleri sömürgecilikten kurtuluşun mümkünatını gösterirken askeri yönden zayıf olan ülkelerin bu başarıyı nasıl elde ettiği ise tatışılan bir konu haline geldi. Fransa'nın karşısındaki gücün sömürgecilerden çok Rusya olduğunu gösteren emareler neredeyse her darbe girişinde bulunuyordu.
Rus paralı asker grubu Wagner'in, Fransa'nın boşalttığı üç ülkeleye yerleşmesi bir nevi bayrak değişimi olarak görülüyor. Her ülkede kendilerini farklı isimlerle anan askeri grupların devraldığı yönetimlerde halk zafer kutlamaları gerçekleştirdi. Nijer'de ise kutlamalar sırasında Rus bayrağının dalgalandığı görüntülenmişti. Resmi bir açıklama bulunmamasına rağmen Nijer'de Wagner şüphesi gündemde yerini aldı.