Kanalda kaza: Süveyş ticarete kapandı

Düzenleyen:
Kanalda kaza: Süveyş ticarete kapandı

DÜNYA Haberleri

Devasa Konteyner Gemisi kontrolü kaybedince Süveyş Kanalını kapattı. Kanaldaki gemi trafiği her iki yönde kapandı. Kanalın açılmasının günler süreceği endişesi petrol fiyatlarını yükseltti. Dünyanın en önemli su yollarından Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda meydana gelen gemi kazası sonrası duran deniz trafiği normale döndü.

Küresel ticaret için çok önemli olan bir su yolu olan Süveyş Kanalı devasa bir konteyner gemisinin sürüklenmesi nedeniyle günlerce sürebilecek bir trafik sıkışıklığına neden oldu.
Çin'den Hollanda'ya giden Panama bayraklı Ever Gveen Salı sabahı karaya oturdu. Gemi, Kızıldeniz'den kuzeye, Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz'e gidiyordu.
Suyolu boyunca sıkışan gemi, her iki yöndeki gemi trafiğini engelledi. Konteyner nakliye şirketi Evergreen Line'a ait gemi 2018 yılında inşa edildi ve 400 m uzunluğunda ve 59 m genişliğinde.
Mısırlı römorkör gemileri, gemiyi kurtarmayı başaramadı. Geminin kanalı tıkaması ve kurtarılmasının günler alacak olması nedeniyle petrol sevikayatının kesintiye uğrayacağı endişesi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını yükseltti. 

Kanalda kaza: Süveyş ticarete kapandı
Süveyş Kanalı, Avrupa'dan Asya'ya en kısa deniz yolunu sağlayan çok önemli bir küresel ticaret yoludur. 120 mil uzunluğunda, 79 fit derinliğinde ve 673 fit genişliğinde. Kanaldan her yıl binlerce gemi geçiyor; 2018'de 18.000'den fazla gemi kanalı kullandı. 
Campbell Üniversitesi denizcilik tarihi profesörü Sal Mercogliano verdiği demeçte, "Bu, Süveyş Kanalı'nda karaya oturan en büyük gemi" dedi. Su yolu boyunca bir trafik sıkışıklığının küresel ticaret için büyük sonuçları olabileceğini söyledi.

Kanalda kaza: Süveyş ticarete kapandı
ABD Enerji Bilgi İdaresi Süveyş Kanalı, petrol nakliyesi için önemli olduğunu belirterek, "transit petrolün taşınması için önemli bir yol tıkandı. Bu da geçici olarak, dünya enerji fiyatlarında yükselmelere ve gecikmelere yol açacak. Yüksek nakliye maliyetleri olacak." Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Süveyş Kanalı, nakliye trafiğini geçici olarak engelleyen birçok olaya sahne oldu. Alman bandıralı MV Colombo Express ve Singapur bandıralı MV Maersk Tanjong adlı iki konteyner gemisi 2014 yılında çarpıştı. 2015 yılında Mısır , Süveyş Kanalı'nın 22 mil genişleterek, iki yönlü trafiğe izin verdi ve daha büyük gemilerin geçişini sağladı.

SÜVEYŞ TRAFİĞE AÇILDI

Dünyanın en önemli su yollarından Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda meydana gelen gemi kazası sonrası duran deniz trafiği normale döndü.

Süveyş Kanalı İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, kanalda bu sabah kaza yapan dev konteyner gemisini kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Bununla birlikte kanalın yeniden deniz trafiğine açıldığı bilgisi verilen açıklamada, geminin ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kıyıya çarparak kaza yaptığı ifade edildi.

Süveyş Kanalı'nda bu sabah Evergreen isimli konteyner gemisi rotadan çıkarak kıyıya çarpmıştı.

Geminin dar kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda deniz trafiği tamamen durmuştu. 400 metre uzunluğunda, 59 metre genişliğinde ve 224 bin ton ağırlığındaki konteyner gemisinin Çin'den yola çıkarak Hollanda'ya gitmekte olduğu öğrenilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...