John Kerry'den Esad'a 10 gün süre

/ Kaynak: CHA
John Kerry'den Esad'a 10 gün süre

DÜNYA Haberleri  / CHA

Esed'in kimyasal silahlarını uluslararası kontrole devri ile ilgili Rusya ve ABD arasındaki görüşmeler Cenevre'de başladı

Rus basınında yer alan bilgilere göre görüşme öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ortak bir basın toplantısı düzenledi. Lavrov, Suriye'nin en kısa sürede Kimyasal Silahlar Konvansiyonu ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne dahil olmasını isterken, Kerry de Esed'e 10 günlük süre tanıdı. Şam'ın örgüte dahil olmak için gerekli belgeleri ilgili mercilere ulaştırdığını ifade eden Lavrov, "Suriye'de kimyasal sorunun çözülmesi, bu ülkeye karşı herhangi bir saldırıyı gereksiz kılıyor. Biz gelişmelere bu açıdan bakıyoruz… Artık Cenevre-2 konferansının toplanmasına bir şans daha tanınıyor." dedi. Lavrov sorunun sadece siyasi ve diplomatik süreç işletilerek çözülebileceğini bir kez daha vurguladı. Kerry ise açıklamasında kimyasal silahların uluslararası denetime devretmek için Esed'in imzanın ardından 10 gün içinde anlaşmanın gereğini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Kerry rejimin 30 günlük talebinin standart bir durum olmadığı gerekçesi ile kabul edilemeyeceğine dikkat çekti. Suriye rejiminin sözlerinin kendileri açısından yeterli olmadığını, Rusya, Sergey Lavrov ve onun delegasyonu ile görüşmek üzere Cenevre'ye geldiklerini hatırlatan Kerry, "Beklentiler çok yüksek. Bu bir oyun değil. Gerçek olmalı, kapsamlı olmalı, denetlenebilir olmalı, zamanlaması iyi olmalı ve zaman kısıtlamasına uyularak uygulanmalı. Eğer uygulanmazsa sonuçları olmalı…" uyarısı yaptı. ABD Başkanı Barack Obama ve yönetiminin ilk başvurduğu şeyin diplomasi olduğunu kaydeden Kerry, barışçıl bir çözümün askeri müdahaleye tercih edilebileceğine değindi.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...