İsveç'teki çirkin provokasyon dünyada manşet: NATO üyeliğini riske atabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsveç'teki çirkin provokasyon dünyada manşet: NATO üyeliğini riske atabilir

DÜNYA Haberleri

NATO umudunu Türkiye'nin kararına bağlayan İsveç'teki provokasyon dünyada geniş yankı buldu. Skandal eylemin İsveç'in NATO üyeliğini riske atabileceğini yazan gazeteler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini de manşetlerine taşıdı.

İsveç, NATO umudunu Türkiye'ye bağlamış durumda. Gözler 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşecek NATO zirvesine çevrilmişken, Ankara'nın onayını bekleyen İsveç, bir kez daha provokatif bir eyleme ev sahipliği yaptı.

DÜNYADA GENİŞ YANKI BULDU

Türkiye'den NATO vizesi bekleyen İsveç’te bir kişi, Kurban Bayramı'nın ilk gününde polis koruması altında cami önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Ankara'nın yanı sıra İslam dünyasının da sert tepki gösterdiği eylem, dünyada geniş yankı buldu.

İngiliz Guardian gazetesi, haberinde "İsveç'in Kuran'ın yakılmasına izin vermesiyle Türkiye'nin öfkesi, NATO hedefini daha fazla geciktirme riskine giriyor" başlığını kullandı. Haberde Türkiye'nin skandal eyleme tepki gösterdiğinin altı çizildi ve Erdoğan'ın İsveç açıklamasına yer verildi.

"Stockholm'ün Temmuz ayında NATO'ya katılma hedefi Ankara'nın onayına bağlı" diyen ABD merkezli Politico, söz konusu eylemin İsveç'in üyeliğini riske atabileceğini belirtti.

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI ÖNE ÇIKARILDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, skandal eylemin ardından yaptığı bir konuşmada Kur'an-ı Kerim yakmanın Rusya'da suç olduğunu belirtti. İsveç'teki provokasyona sayfalarında yer veren Rus basını, Putin'in bu açıklamalarını öne çıkarttı.

Erdoğan'ın sözlerini aboneleri ile paylaşan AP ise haberinde şu ifadelere yer verdi:

"Erdoğan, İsveç'in terörle mücadele mevzuatındaki değişiklik başta olmak üzere doğru adımlar attığını ancak İsveç'te PKK/PYD/YPG destekçilerinin özgürce terörü öven gösteriler düzenlemeye, adam toplamaya ve terör örgütlerine mali kaynak sağlamaya devam ettiğini belirtti. Bu durumun Türkiye için kabul edilemez olduğunu söyledi."

"TÜRKİYE TARAFINDAN ÖFKEYLE KARŞILANDI"

"İsveç'te Kurban Bayramı'nda camide Kur'an-ı Kerim'e hakaret edildi" başlığını atan Katar merkezli Al Jazeera, "Müslümanların kutsal kitabına yapılan saygısızlığa izin verme kararı, İsveç'in NATO üyelik başvurusunu engelleyen Türkiye tarafından öfkeyle karşılandı" dedi.

İngiliz Independent ise "Ankara, Stockholm'ün NATO'ya katılma çabasını ertelemeye devam ederken, protestoya izin verme kararı Türkiye ile yeni bir diplomatik tartışmayı tetikleyebilir" yorumunda bulundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...