İsveç'te hükümet ve terör destekçileri arasında 'Türkiye' gerilimi

euronews
İsveç'te hükümet ve terör destekçileri arasında 'Türkiye' gerilimi
DÜNYA Haberleri  / euronews

NATO üyesi olmak için resmi başvuruda bulunan terör destekçisi İsveç ve Finlandiya'ya ilk veto Türkiye'den gelmişti. Kararın ardından iki ülke Türkiye'yi ikna girişimlerine başlarken, terörü finanse eden İsveç'te dengeler değişti. Suriye’deki Kürt yapılanmasına katkıda bulunacakları sözü ile hükümetin başına geçen Sosyal Demokrat Parti en büyük destekçisini kaybetti.

İsveç'te geçen yıl Kasım ayındaki seçimlerde Sosyal Demokrat Parti, terör destekçisi bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh'in tek oyu ile iktidara yürümüştü. Kakabaveh, Andersson’un Başbakan seçilmesine vereceği destek karşılığında “İsveç’in Suriye’deki Kürt yönetimiyle ilişkileri geliştirmesi” ve “ülkedeki YPG/PYD militanlarının terörist olarak görmemesi” şartını koşmuştu.

TÜRKİYE'NİN VETOSU DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Ancak son dönemde İsveç'in NATO üyesi olma yolunda girişimleri ve Türkiye'nin bu konudaki tutumu Kakabeveh ile hükümetin arasını açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "İsveç'ten 30 teröristi istedik, 'vermeyiz' dediler. Siz teröristleri bize vermeyeceksiniz ama bizden kalkıp NATO üyeliğini isteyeceksiniz. NATO bir güvenlik oluşumudur, bir güvenlik teşkilatıdır. Dolayısıyla bu güvenlik teşkilatını güvenlikten yoksun hale getirmeye biz 'evet' diyemeyiz" diyerek noktayı koymuştu.

"DESTEĞİMİ ÇEKECEĞİM"

Türkiye'nin veto kararının ardından harekete geçen İsveç, Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabık olduklarını söylemişti.

Bu açıklamanın ardından hükümete destek veren terör destekçisi Kakabeveh, basına yaptığı açıklamada partinin kendine verdiği sözleri tutmadığını belirterek, YPG yandaşlarına yönelik İsveç’te yapılan muameleden mutlu olmadığını bildirdi.

Kakabaveh, “Eğer anlaşmaya uymazlarsa, ben de önemli oylamalarda desteğimi geri çekeceğim.” dedi.

İsveç'te hükümet ve terör destekçileri arasında 'Türkiye' gerilimiİran doğumlu Kakabaveh, Terör örgütü PKK ile iltisaklı olarak işledikleri suçlardan cezaevine giren HDP'lilere destek mesajları yollamıştı.

PYD ve YPG’nin terörist olarak nitelendirilmemesi konusundaki görüşlerini değişmediğini kaydeden Forslund, “Biz bunu yapmadık, AB’deki listeye uygun olarak hareket ettik.” dedi.

TEK OYLA ESKİ HÜKÜMETİ DEVİRMİŞTİ

Kakabaveh’in oy desteği, 29 Kasım 2021’de parlamentodaki oylamada Sosyal Demokrat Parti’ye İsveç’te iktidar yolu açmıştı.

Parlamentoda yapılan oylamada, Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisinin oluşturduğu koalisyon hükümeti için 174 milletvekili karşı, 117 milletvekili de lehte oy kullandı.

"Hayır" oyu 175'in altında kaldığı için Andersson başkanlığındaki koalisyon hükümeti, parlamentodan güvenoyu aldı.

Kakabaveh, Andersson’un Başbakan seçilmesine vereceği destek karşılığında “İsveç’in Suriye’deki Kürt yönetimiyle ilişkileri geliştirmesi” ve “ülkedeki YPG/PYD militanlarının terörist olarak görmemesi” şartını koşmuştu.

PKK'YI TÜRKİYE'DEN SONRA TERÖR LİSTESİNE ALAN İLK ÜLKE

Bu arada İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin PKK'yı Türkiye'den sonra terör örgütü listesine alan ilk ülke olduğunu, bu duruşun değişmediğini belirtti. Linde, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "yaygın dezenformasyon nedeniyle" İsveç'in PKK'yı terör örgütü olarak tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatmak istediğini bildirdi.

Kararın Olof Palme hükümeti döneminde alındığını anımsatan Linde, Avrupa Birliği'nin (AB) onu 2002'de takip ettiğini belirtti. Linde, "Bu pozisyon değişmedi." ifadesini kullandı.

 

 

euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...