İsveç’te bir ilk: PKK’ya finansman davası açıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsveç’te bir ilk: PKK’ya finansman davası açıldı

DÜNYA Haberleri

NATO’ya girebilmek için Türkiye’nin vizesine ihtiyaç duyan İsveç’te bir ilk yaşandı. 3’lü mutabakatın ardından ülkesinde terör yasasını sıkılaştıran İsveç, PKK’ya finansman sağlayan bir kişiye dava açtı. Davanın sonucu merakla bekleniyor.

Ukrayna savaşının ardından kendilerini Rus tehdidi altında hisseden Finlandiya ve İsveç 18 Mayıs 2022'de NATO üyeliği için başvuruda bulundu. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde imzalanan 3'lü mutabakatın şartlarını sağlayan Finlandiya Türkiye'nin onayı ile 4 Nisan'da NATO'nun 31'inci üyesi oldu.

Mutabakata bağlı bir diğer ülke olan İsveç terör örgütleri ile arasına istenilen düzeyde mesafe koyamadı. Çok sayıda terör örgütü üyesini iade etmedi ve PKK'nın cadde ve sokaklardaki gösterilerine müsaade etti. Ayrıca İslam dinin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'le ilgili alçak eylemlere müsaade etti. Nitekim Türkiye ve Ankara ile beraber hareket eden Macaristan İsveç'in üyeliği için henüz onay vermemiş durumda. Ancak iki ülke arasında toplantılar devam ediyor. 

İSVEÇ’TE BİR İLK

Gelişmeler takip edilirken İsveç’te dikkat çeken bir gelişme oldu.

Geçtiğimiz ocak ayında 40'lı yaşlarında olduğu belirtilen bir şüpheli başkent Stockholm'deki bir restoranın önünde silah sıkıp tehditler savurduğu için tutuklanmıştı.

Savcılık şüphelinin amacının Türkiye'nin yanı sıra İsveç, Avrupa Birliği (AB) ve ABD tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen PKK için haraç almak olduğunu ayrıca İsveç'teki PKK faaliyetlerinde kilit rol oynadığını iddia ediyor.

Zanlının PKK'nın finansmanına doğrudan müdahil olan kişilerle irtibat kurduğu ve bizzat örgüt adına hareket ettiği belirtiliyor.

TERÖR YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İsveç Parlamentosunda 3 Mayıs'ta onaylanan anayasa değişikliği kapsamında terörle mücadeleye ilişkin yeni ceza yasası 1 Haziran'da yürürlüğe girdi.

Yasa, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için başlıca taleplerinden biriydi.

Yasada terör faaliyetlerine katılan ve terör örgütleriyle iş birliği yapan kişilere 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...