Provokasyon dünya basınında: İsveç’in NATO hedefi hayal oldu

- Güncelleme:
Provokasyon dünya basınında: İsveç’in NATO hedefi hayal oldu

DÜNYA Haberleri

Mushaf’a alçak saldırıyı manşetine taşıyan dünya gazeteleri “Türkiye’nin onayını bekleyen İsveç’in üyeliği artık çok zor” dedi.

Türkiye’den NATO vizesi bekleyen İsveç’te polis koruması altında cami önünde Kur’ân-ı kerim yakılması dünya basınında geniş yankı buldu. Skandal eylemin İsveç’in NATO üyeliğini riske atabileceğini yazan gazeteler, İskandinav ülkesinin zirveden önce ittifaka katılma ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu yazdı.  “İsveç’in eyleme izin vermesi kendisini NATO hedefinden uzaklaştırdı” diyen İngiliz Guardian gazetesi, Erdoğan’ın İsveç açıklamasına da yer verdi. Erdoğan’ın Alman Şansölye Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlatan İngiliz gazete “Erdoğan Scholz’a İsveç’in biraz ilerleme kaydettiğini ancak yeterli olmadığını söyledi” dedi. 

“Stockholm’ün temmuz ayında NATO’ya katılma hedefi Ankara’nın onayına bağlı” diyen ABD merkezli Politico ise söz konusu eylemin İsveç’in üyeliğini riske atabileceğini yazdı. İngiliz Independent “Ankara, Stockholm’ün NATO’ya katılma çabasını ertelemeye devam ederken, protestoya izin verme kararı Türkiye ile yeni bir diplomatik tartışmayı tetikleyebilir” yorumunda bulundu.

Provokasyon dünya basınında: İsveç’in NATO hedefi hayal oldu

Provokatif eylemin tansiyonu artırdığının altını çizen Al Monitor ise şu değerlendirmede bulundu; “Eylem, Türkiye ile İsveç arasındaki NATO müzakerelerinde stresi daha da artırırken, analistler, İskandinav ülkesinin zirveden önce ittifaka katılma ihtimalinin sıfıra yakın olduğuna inanıyor.” Erdoğan’ın sözlerini aboneleri ile paylaşan AP ise haberinde şu ifadelere yer verdi; “Erdoğan, İsveç’in terörle mücadele mevzuatındaki değişiklik başta olmak üzere doğru adımlar attığını ancak İsveç’te PKK/PYD/YPG destekçilerinin özgürce terörü öven gösteriler düzenlemeye, adam toplamaya ve terör örgütlerine mali kaynak sağlamaya devam ettiğini belirtti. Bu durumun Türkiye için kabul edilemez olduğunu söyledi.”

“İsveç’te Kurban Bayramı’nda camide Kur’âna hakaret edildi” başlığını atan Katar merkezli Al Jazeera “Müslümanların kutsal kitabına yapılan saygısızlığa izin verme kararı, İsveç’in NATO üyelik başvurusunu engelleyen Türkiye tarafından öfkeyle karşılandı” dedi. ABD merkezli CNN ise söz konusu eylemin İsveç’in blokun temmuz ayındaki zirvesinden önce NATO’ya katılma hedefini tehlikeye atabileceğini yazdı.

MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN TEPKİ ÇIĞ GİBİ

Ürdün, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri, Stockholm’de Kur’ân-ı kerîm yakılmasına izin verilmesine tepki olarak İsveç’in büyükelçilerine protesto notası verdi. Irak Yüksek Yargısı, Kur’ân-ı kerîm yakan Irak asıllı Salwan Momika’nın ülkeye iade edilip yargılanması için çalışma başlattı. Bağdat’ta bir grup gösterici, İsveç Büyükelçiliğini bastı. Türkiye başta olmak üzere Pakistan, Katar, Mısır, Lübnan ve Bahreyn de İsveç’teki alçaklığı şiddetle kınadı. İslam İşbirliği Teşkilatı, olayla ilgili olarak olağanüstü toplanma kararı aldı. Öte yandan Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, Kur’ân-ı kerim yakılmasını şiddetle kınadı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...