İsveç, NATO umutlarını ABD’ye bağladı: Nihai sözü Türkiye söyleyecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsveç, NATO umutlarını ABD’ye bağladı: Nihai sözü Türkiye söyleyecek

DÜNYA Haberleri

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı ortak basın toplantısında konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, terörle mücadele konusunda Türkiye’nin isteklerini karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını iddia etti. NATO umutlarını ABD’ye bağlayan İsveç’in uygulamaları ile söylemleri arasındaki makas farkı kafa karışıklığına neden oldu.

Rusya’nın geçtiğimiz yıl Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonlar Avrupa’daki güvenlik dengesini derinden sarstı.

Finlandiya ve İsveç, güvenliklerini sağlamak için NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu.

Türkiye, Finlandiya’nın NATO adayı olmasına yeşil ışık yakarken, İsveç’in üyelik sürecini terör örgütü üyelerine güvenli liman oluşturduğu ve terörle yeterince mücadele etmediği gerekçesiyle henüz onaylamadı.

TÜRKİYE, İSVEÇ-ABD GÖRÜŞMESİNİN GÜNDEMİNDE

Reuters tarafından aktarılan bilgiye göre İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin Lulea şehrinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü.

Görüşmenin ana gündem maddesi İsveç’in NATO’ya üye olma süreci ve Türkiye oldu.

Ülkesinin NATO’ya üye olmasının kendileri için çok sey ifade ettiğini vurgulayan İsveç Başbakanı, ABD’ye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki Üçlü Muhtıra'nın gerekliliklerini yerine getirdiğini savunan Kristersson, “Bunun son kısmı fiilen 1 Haziran'da yürürlüğe giriyor. Terörle mücadelede yeni yasa. Bu, önemli bir adım. Böylece Üçlü Muhtıra çerçevesinde Türk dostlarımıza ne dediysek onu yapmış olduk. Çok, çok önemli. Endişelenmek için haklı nedenleri olduğu gerçeğini kabul ettik” ifadelerini kullandı.

İsveç, NATO umutlarını ABD’ye bağladı: Nihai sözü Türkiye söyleyecek

F-16 SATIŞI VE İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ KONULARINI AYIRDI

İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması için Türkiye’ye çağrıda bulunan Blinken, “Önümüzdeki haftalarda bu sürecin tamamlanmasını dört gözle bekliyoruz. Olabileceğinden ve olması gerektiğinden şüphemiz yok ve olmasını bekliyoruz” dedi.

Blinken, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışı ve İsveç’in NATO üyeliği konularının birbirleriyle bağlantılı olmadığını iddia etti.

Kaynak: Reuters

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...