İsveç Başbakanı Kristersson Türkiye ile anlaşma sonrası ilk kez konuştu: Türkiye ile iş birliği için verimli bir zemin var

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Litvanya’nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, "Türkiye ile ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz. Türkiye ile daha yakın iş birliği için verimli bir zemin var" dedi.
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta dün yapılan 3'lü zirvenin ardından yapılan anlaşmanın ardından Türkiye'den İsveç'e NATO üyeliği için yeşil ışık yandı.
Türkiye belli şartlar karşılığında Stockholm'ün ittifak üyeliği üzerindeki karşı blokajı kaldırırken İsveç Başbakanı Ulf Kristersson anlaşma sonrası ilk kez açıklama yaptı.
"DESTEKLİYORUZ"
Vilnius'taki LİTEXPO Sergi ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı oturumu öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kristersson, "Türkiye ile ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz." dedi.
Kristersson dün İsveç'in NATO'ya üyelik talebine ilişkin Türkiye, İsveç ve NATO’nun mutabakat metni imzaladığını hatırlatarak, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak bir bildiri üzerinde anlaştık” ifadelerini kullandı.
"DÜNKÜ SONUÇTAN ÇOK MEMNUNUM"
Kristersson, “Uzun vadeli olarak buradayız. Terörle mücadelede, organize suçla mücadelede kararlıyız. Bu yüzden dünkü sonuçtan çok memnunum” diyerek ülkesinin NATO’ya üyeliği konusunda Türkiye’nin ve Macaristan’ın onayını sabırsızlıkla beklediğini belirtti.
Kristersson, “Türkiye ile ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz. Türkiye ile daha yakın iş birliği için verimli bir zemin var” şeklinde konuştu.
VİLNİUS’TA 3’LÜ ANLAŞMA
Türkiye, İsveç ve NATO'nun Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü TBMM'ye sevk edeceği, İsveç'in de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği bildirilmişti.
Finlandiya, 4 Nisan'da NATO'nun 31. üyesi olurken, İsveç'in üyeliği için Türkiye ve Macaristan henüz bu ülkenin NATO üyeliğini onaylamamıştı.
Macar Bakan Szijjarto, 5 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Ankara ile sürekli temasta olacaklarını kaydederek, Türkiye'nin, İsveç'in İttifak'a üyeliğine dair tutumunun değişmesi durumunda, Macaristan'ın hiçbir ülkenin NATO üyeliğine engel olmayacağının altını çizmişti.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...