İstihbarat şefliğinden en üst düzey diplomatlığa: Hakan Fidan dünyanın gündemine bomba gibi düştü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İstihbarat şefliğinden en üst düzey diplomatlığa: Hakan Fidan dünyanın gündemine bomba gibi düştü

DÜNYA Haberleri

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın yeni açıklanan kabinede Dışişleri Bakanı olarak görev alması tüm dünyada oldukça dikkat çekti. Uluslararası alanda birçok ülkenin liderinin zaten bildiği bir isim olan Fidan’ın şimdi Türk dış politikasına nasıl yön vereceği merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye hizmet edecek olan kabinesini açıkladı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın yeni kabinede Dışişleri Bakanı olarak görev alması oldukça dikkat çekti.

Bakan Fidan’ın Türk dış politikasına yön verecek isim olarak belirlenmesi uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı.

Dünyaca ünlü Forbes dergisi, “Hakan Fidan: Türkiye'nin Casus Şefi En Üst Düzey Diplomatı Oldu” manşetiyle bir analiz hazırladı.

İstihbarat şefliğinden en üst düzey diplomatlığa: Hakan Fidan dünyanın gündemine bomba gibi düştü

FORBES DERGİSİNDEN ÇARPICI HAKAN FİDAN ANALİZİ

Dışişleri Bakanlığında yaşanan bu değişikliğin basit bir bürokratik değişimden çok daha ötesi olduğunu vurgulayan analizde, “Bu, ABD'den Avrupa Birliği'ne, Rusya'dan Ortadoğu'nun labirent siyasetine kadar her dış paydaşa açık bir çağrıdır. İstihbarat portföyü, Fidan’ı ülkenin siyasi manzarasında önemli bir figür olarak şekillendirerek, uluslararası ilişkilere katılımını yıllarca dikte etti” yorumu yapıldı.

Fidan’ın halihazırda Türk dış politikasında önemli aktörlerden bir tanesi olduğunu belirten analiz, “Şimdi, Dışişleri Bakanı'nın koltuğu küresel sahnede silinmez bir iz bırakmak için çok önemli bir fırsat sunuyor. Fidan şimdi adını gazetelere yazdıracak, başlattığı süreçleri onaylayacak, istihbarat toplama ile politika oluşturma arasındaki boşluğu dolduracak” ifadelerini kullandı.

Dünyanın dört bir yanından önemli karar vericilerin yollarının bir şekilde Fidan ile kesiştiğinin altını çizen analizde kullanılan “Geniş uluslararası bağlantıları ile Fidan, küresel siyasetin karmaşık dünyasında Türkiye'nin stratejik navigasyonunun birincil tasarımcısı olarak öne çıktı. Bu nedenle, son ilerlemesi şaşırtıcı değil, onunla etkileşime girenler tarafından kabul edilen, yeteneklerinin bir doğrulaması” cümleler dikkat çekti.

İstihbarat şefliğinden en üst düzey diplomatlığa: Hakan Fidan dünyanın gündemine bomba gibi düştü

"KİLİT BİR ROL OYNAYACAK"

Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tırmanan Rusya-Ukrayna Savaşı ve Türkiye'nin Suriye ile kendi yakınlaşması da dahil olmak üzere Ortadoğu'daki karmaşık yakınlaşmaların ortasında Türkiye'nin dış politikasına liderlik edecek daha deneyimli bir operasyon istediğini gösteriyor” yorumu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fidan arasındaki sinerjinin Türkiye'de diplomatik, siyasi ve askeri alanları kapsayan etkileyici bir dış politika uzmanlığı portföyü sunduğunu vurgulayan analiz, “Hakan Fidan'ın yönetiminde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın, daha önce ağırlıklı olarak cumhurbaşkanlığı ve güvenlik teşkilatları tarafından yürütülen ülkenin dış politikasına yön vermedeki kilit rolünü yeniden kazanma olasılığı var” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...