İşte Kırım ile ilgili yaşanan tüm gelişmeler

İşte Kırım ile ilgili yaşanan tüm gelişmeler

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'da meydana gelen olayların Kırım'a sıçraması üzerine Rusya, yarımadayı tamamen kontrolü altına aldı. İşte Kırım ile ilgili yaşanan tüm gelişmeler

Kırım'da 27 Şubat'ta alevlenen olayların ardından Rus askerleri, 5 günde, tüm dünyanın gözü önünde bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirdi. Akmescit'teki parlamento, başbakanlık, devlet televizyonu binası ile havaalanı Rus askerlerinin kontrolüne geçti. Ayrıca Ukrayna Deniz Kuvvetleri ile Emniyet Müdürlüğü binalarının çevresi de Rus askerlerince kuşatılmış halde. Simferepol uluslararası havaalanının kontrolü de Rus askerleri tarafından sağlanıyor. Başbakanlık ve parlamento binalarının yanı sıra, itfaiye binasındaki Ukrayna bayrağının yerinde Rusya bayrağı dalgalanıyor.Perevalne'deki Ukrayna askeri birliğinin çevresi sarıldı. Başkente 20 kilometre uzaklıkta bulunan Perevalne'deki Ukrayna askeri birliği, 200'ü aşkın Rus askeri tarafından kuşatıldı. Rus askeri, birliğin çevresinde zırhlı askeri araçlarla nöbet tutuyor. Bölgede üç büyük askeri çadır kuran Rus askerleri, birliğe giriş-çıkışa izin vermiyor. nbsp;
Karadeniz kıyısındaki Balaklava ile doğusundaki Feodosiya, batısındaki Evpatoriya şehirlerinde de Rus askerleri devriye görevi yapıyor.

Akmescit-Sivastopol yolunun kontrolü Rus yanlılarında nbsp;
Kırım'ın şehirlerarası karayolları da Rusya yanlısı askeri elbiseli kişilerin kontrolünde. Sivastopol yolunun yaklaşık 40. kilometresinde kontrol noktası oluşturan silahlı Rusya yanlıları, kimlik kontrolü yapıyor, araçları didik didik arıyor. Yarımadayı kuzeyde Ukrayna'ya bağlayan Armyansk geçiş noktasındaki giriş-çıkışlar yine Rus askerleri tarafından sağlanıyor. nbsp;
Ukrayna'nın doğusunda hareketlilik nbsp;
Kırım dışında Ukrayna'nın doğu bölgesindeki şehirlerde de özellikle son iki gündür büyük hareketlilik yaşanıyor. Başta Harkov ve Donetsk olmak üzere Lugansk, Melitopol, Dnepropetrovsk, Nikolayev, Mariupol şehirlerinde de Rusya yanlıları gösteriler düzenlerken, kamu binalarından Ukrayna bayraklarını indirerek, Rusya bayrakları aşıyor.

Avrupa Birliği, Kırım işgaline tavrını koydu
AB Komisyonu Başkanı Barroso: "AB olarak Ukrayna'nın egemenliğine destek vermeliyiz." AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'nın egemenliğine ve Ukraynalıların Avrupa umutlarına destek vermesi gerektiğini vurguladı. Barroso, Avrupa siyaset ve kültür dünyasını bir araya getiren ve bu yıl "Avrupa İçin Yeni Bir Ruh" temasıyla düzenlenen "Berlin Konferansı 2014"te yaptığı konuşmada Ukrayna'daki gelişmelere değindi.Ukraynalı göstericilerin aylardır ellerinde AB bayraklarıyla eylem yaptığını belirten Barroso, "Sadece Kiev'de değil, Ukrayna'nın farklı bölgelerinde, gelecekte Avrupa ailesinin bir paçası olma umuduyla AB bayraklarıyla gösteriler düzenliyorlar. Ukraynalılar, kültürel olarak, duygusal olarak, aynı zamanda siyasi olarak da
Avrupa'ya ait olduğunu gösteriyorlar" dedi.
Ukraynalıların yalnızca bugün değil, gelecekte de Avrupa ailesinin parçası olarak kalmak istediğini vurgulayan Barroso, "AB olarak Ukrayna'nın egemenliğine destek vermeliyiz. Ukrayna'ya AB ile ekonomik entegrasyon, siyasi ortaklık konularında perspektif sunmaya devam etmeliyiz. Ukraynalılara geleceklerinde Avrupa perspektifi bulunduğunu göstermeliyiz" şeklinde konuştu. nbsp;

Rusya, Kırım'ı işgal sebebini açıkladı! nbsp;
Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya Parlamentosu'nun hükümete Ukrayna'ya asker gönderme yetkisi vermesinin insan haklarını koruma amacını taşıdığını savundu.Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya Parlamentosu'nun hükümete Ukrayna'ya asker gönderme yetkisi vermesinin insan haklarını koruma amacını taşıdığını savundu. BM İnsan Hakları Konseyi'nin 25. oturumunun açılışında konuşan Lavrov, kararın ülkedeki radikallerin şiddet kullanmalarını önleyeceğini ve uzlaşıyı kolaylaştıracağını iddia etti. Batılı ülkelerinin kararı "saldırgan bir hareket" olarak nitelemelerini eleştiren Lavrov, Batılı ülkeleri insan haklarını jeopolitik amaçlara ulaşmak için bir bahane olarak kullanmakla suçladı. Lavrov, "Tekrarlıyorum, burada vatandaşlarımızın ve yurttaşlarımızın korunmasından bahsediyoruz. Temel insan haklarının korunmasından, yaşam hakkından bahsediyoruz, daha fazlasından değil" dedi.Durumu saldırganlık olarak göstermeye çalışanların kendilerini boykot ve yaptırımlarla tehdit ettiğini söyleyen Lavrov, bu güçlerin Ukrayna'nın güney ve doğusunun kaygılarını dikkate almadığını iddia etti. Ukrayna'nın yeni hükümetinin 21 Şubatta Kiev'de imzalanan anlaşmaya uyması gerektiğini belirten Lavrov, Kiev sokaklarını halen radikal grupların kontrol ettiğini öne sürdü. Lavrov, Ukrayna'da anayasal reform yapılmasını da istedi.
Lavrov'un Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Rus askerlerinin Kırım'daki saldırıları artıyor
Ukrayna Devlet Sınır Koruma Servisinden yapılan açıklamada, Rus ordusu askerlerinin Ukrayna stratejik tesislerine saldırılarının devam ettiği bildirildi.Sınır Koruma Servisinden yapılan açıklamada, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov'un, nbsp;Ukrayna güvenlik birimlerinin Kırım yeni hükümetiyle uzlaşmadığı, direnişe devam ettiği" yönündeki ifadeleri üzerine Rus askerlerinin saldırılarını artırdığı belirtildi.Ukrayna Sınır Muhafızları Servisinin Azak-Karadeniz Bölgesel Yönetim İdari Binası'na ve Akmesçit Sınır Koruma Merkezine baskın düzenleyen Rus ordusunun, gece de Ukrayna Devlet Sınır Koruma Servisi'nin Kerç Sınır Koruma bölümüne baskın düzenlediği bildirildi. Yaklaşık 100 nbsp;kişilik komandonun grubunun, Kerç ve Akyar Deniz Güvenlik Bölümlerini işgal ettiği duyuruldu.Sınır muhafızlarının, saldırganlara karşı koymaya devam ettiği silah ve mühimmat nbsp;depolarına

Rus askerlerinin girmesini engellemeye çalışıtığı vurgulanan açıklama şöyle:
"Kafkas sınır geçişinde Rus askerlerinin kuşattığı Ukrayna sınır muhafızları, görevlerine devam etmektedir. Sınır muhafızları Ukrayna'ya girişi yasaklanan ve gerekli belgeleri olmayan kişileri ülkeye girmesini engelliyor.
Aynı zamanda Kırım-Kafkas feribotunda zırhlı araclar toplanmakta. Rus Karadeniz Filosu, Rus Baltık Denizi Filosu ve Rus Kuzey Filosu, Karadeniz'den Akyar (Sivastopol) limanının giriş ve çıkışında bulunmaya devam ediyor.
Rus gemilerin Karadeniz'de bulunması, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında imzalanan anlaşmayı ihlal ediyor."
Kırım'da "sessiz işgal"
Kırım'da 27 Şubat'ta alevlenen olayların ardından Rus askerleri, 5 günde, tüm dünyanın gözü önünde bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirdi.

Ukrayna'da meydana gelen olayların Kırım'a sıçraması üzerine Rusya, yarımadayı tamamen kontrolü altına aldı.
Akmescit'teki parlamento, başbakanlık, devlet televizyonu binası ile havaalanı Rus askerlerinin kontrolüne geçti. Ayrıca Ukrayna Deniz Kuvvetleri ile Emniyet Müdürlüğü binalarının çevresi de Rus askerlerince kuşatılmış halde. Simferepol uluslararası havaalanının kontrolü de Rus askerleri tarafından sağlanıyor.
Başbakanlık ve parlamento binalarının yanı sıra, itfaiye binasındaki Ukrayna bayrağının yerinde Rusya bayrağı dalgalanıyor.

Perevalne'deki Ukrayna askeri birliğinin çevresi sarıldı

Başkente 20 kilometre uzaklıkta bulunan Perevalne'deki Ukrayna askeri birliği, 200'ü aşkın Rus askeri tarafından kuşatıldı. Rus askeri, birliğin çevresinde zırhlı askeri araçlarla nöbet tutuyor. Bölgede üç büyük askeri çadır kuran Rus askerleri, birliğe giriş-çıkışa izin vermiyor.
Karadeniz kıyısındaki Balaklava ile doğusundaki Feodosiya, batısındaki Evpatoriya şehirlerinde de Rus askerleri devriye görevi yapıyor.

Akmescit-Sivastopol yolunun kontrolü Rus yanlılarında

Kırım'ın şehirlerarası karayolları da Rusya yanlısı askeri elbiseli kişilerin kontrolünde. Sivastopol yolunun yaklaşık 40. kilometresinde kontrol noktası oluşturan silahlı Rusya yanlıları, kimlik kontrolü yapıyor, araçları didik didik arıyor. Yarımadayı kuzeyde Ukrayna'ya bağlayan Armyansk geçiş noktasındaki giriş-çıkışlar yine Rus askerleri tarafından sağlanıyor.

Ukrayna'nın doğusunda hareketlilik

Kırım dışında Ukrayna'nın doğu bölgesindeki şehirlerde de özellikle son iki gündür büyük hareketlilik yaşanıyor. Başta Harkov ve Donetsk olmak üzere Lugansk, Melitopol, Dnepropetrovsk, Nikolayev, Mariupol şehirlerinde de Rusya yanlıları gösteriler düzenlerken, kamu binalarından Ukrayna bayraklarını indirerek, Rusya bayrakları aşıyor.

Kırım işgali rubleyi vurdu, Rusya faiz artırdı

Rusya'nın Kırım'a asker göndermesi piyasaları vurdu. Rus borsası % 10 düştü.Rus rublesi tarihi rekorlar kırınca Rusya Merkez Bankası faiz artırımına gitti.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in haftasonu Ukrayna'ya askeri müdahaleye onayı Rus Parlamentosu'ndan çıkarmasının ardından Rus ekonomisinde çok çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. nbsp;Rus borsası RTSI kararın ardından ilk işlem gününe yüzde 10'un üstünde kayıpla 1141 puandan başladı.

RUSYA MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRDI

Ukrayna'daki gerginlik Rus Rublesini de etkileyince Rusya Merkez Bankası sürpriz bir kararla faizleri artırdı. nbsp;Rusya Merkez Bankası sabah saatlerinde enflasyon riskleriyle mücadele etmek ve finansal istikrarı artırmak amacıyla politika faizini yüzde 5.50'den yüzde 7'ye yükseltti.

BORSA DA DÜŞTÜ, RUBLE DEĞER KAYBETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın Kırım Özerk Bölgesi'ne askerleri yerleştirmesi ve Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini 150 baz puan artırmasının etkisiyle Rusya borsası yüzde 10'a yakın düşüş kaydetti. nbsp;
Müdahale Rus rublesinin dolar ve euro karşısında tarihi rekorları kırmasının ardından geldi. Ukrayna'ya müdahaleye onay kararının ardından bir dolar 37 rubleye çıkarken euro da 50.99 rubleye kadar yükseldi.

MÜDAHALE GEÇİCİ

Merkez Bankası yetkilileri kararı yükselen enflasyon artan finansal dalgalanma karşısında alındığını belirtti. Merkez Bankası hamlenin geçici olduğunu vurguladı.

Davutoğlu Gül'e Kırım'ı anlatacak
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu kabul edecek. Cumhurbaşkanı Gül'ün günlük programına eklenen görüşme, saat 17.15'te Çankaya Köşkü'nde gerçekleşecek. Görüşmede, Ukrayna ve Kırım'da yaşanan son gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

(Ajanslar)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...