İstanbul'da isyan Berlin'de destek

/ Kaynak: AA
İstanbul'da isyan Berlin'de destek

DÜNYA Haberleri  / AA

Taksim Gezi parkında Topçu Sarayı'nın yapımını engellemek için günlerdir eylem yapılırken Almanya'da tarihe saygının güzel bir örneği sergilendi.

Türkiye'de, Gezi Parkı odaklı olaylar gündemdeki yerini korurken, Almanya'nın Başkenti Berlin'de, komünist dönemde yıkılarak yerine Doğu Alman Parlamento binası yapılan 500 yıllık Kent Sarayı, bizzat vatandaşların desteğiyle yeniden yapılacak. Sarayın yeniden inşasından sorumlu inisiyatiften Marc Schnurbus'un, tarihi binanın yeniden yapım düşüncesi, halktan beş kişilik bir grubun bu işe öncülük etmesiyle ortaya çıktı. 5 kişi, 1990'lı yıllarda ellerinde fotoğraflarla Doğu Alman Parlamente binasının bulunduğu alana gelerek "Burada Kent Sarayı vardı yine yapılmalı" dedi, ardından da kamuoyu bunu tartıştı. Büyük Friedrich Sarayı olarak da bilinen binanın yeniden yapılması için harekete geçen grup bu amaçla gösteriler düzenledi. Göstericiler, daha önce burada ne olduğunu anlattı. Kamuoyundan gelen talepler üzerine Alman Meclisi Bundestag'ın 2002'de üçte iki çoğunlukla sarayın yeniden yapılması kararı aldığını hatırlatan Schnurbus, eski yerine yapılacak sarayın temelinin iki gün önce Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından atıldığını belirtti. Yaklaşık 600 milyon euroya malolacak saray için gerekli paranın 478 milyon eurosu federal hükümet, 32 milyon eurosu Berlin eyalet hükümet tarafından, 80 milyon eurosu da halkın bağışlarıyla karşılanacak. Kent Sarayı'nın yeniden yapımı için Almanya'da aralarında bazı Türk işadamlarının da bulunduğu çok sayıda işadamının şimdiden bağış yaptığı, dünyanın diğer ülkelerinden de bağış geldiği belirtildi. 2019 yılında tamamlanması planlanan Kent Sarayı, müze olarak faaliyet gösterecek. Müzede, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen hediyeler sergilenecek. Her yıl 3 milyon kişinin ziyaret etmesinin öngörüldüğü saray, sanat, bilim ve kültür merkezi olacak, içinde kütüphaneler de bulunacak.
600 MİLYON EURO'NUN nbsp;80 MİLYONU HALKTAN
1442 yılında bitirilen Kent Sarayı, komünist dönemde yıktırılarak yerine, eski Doğu Alman Parlamentosu binası yapılmıştı. Tarihi binanın yeniden yapılması için bu sefer eski parlamento binası yıkıldı. 600 milyon euro'ya mal olacak saray için halk 80 milyon euro bağış yapacak.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...