'İsrailli şirketler insan hakları ihlallerine destek oluyor'

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'İsrailli şirketler insan hakları ihlallerine destek oluyor'

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrailli şirketlerin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan illegal Yahudi yerleşim yerlerinin "finansmanına destek olarak insan haklarını ihlal ettiğini" belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (İHİÖ), İsrailli şirketlerin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan illegal Yahudi yerleşim yerlerinin "finansmanına ve inşasına destek olarak insan haklarını ihlal ettiğini" belirterek, buna son vermesi çağrısında bulundu.

Örgütün bugün yayınladığı raporda, işgal altında bulunan topraklarda ticari faaliyet gösteren firmaların uluslararası insan hakları hukukunu ihlal etmediklerinden emin olmaları gerektiği hatırlatarak, "Bunu sağladığından emin olamıyorlarsa (işgal altındaki Filistin topraklarında) buralardaki tüm ticari faaliyetlerini dondurmalılar" ifadesine yer verildi.

Şirketlerin insan hakları ihlallerine örnek olarak "işgalcinin sivil nüfusunun işgal altındaki bölgelere nakledilmesi", "Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin ötesinde bir etkiye sahip olan firmaların 20'den fazla endüstriyel alanda faaliyet gösterirken Filistinlilere ait su ve toprak gibi doğal kaynakları kullanması" gösterildi.

Filistin'in günlük kaybı 3,4 milyon dolar

Raporda ayrıca Dünya Bankasının, İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da Filistinli iş adamlarına uyguladıkları kısıtlamalardan dolayı Filistin ekonomisinin günlük kaybının 3,4 milyon dolar olduğu yönündeki istatistiğine yer verildi. 

"Filistinlilerin el konulan toprak ve kaynaklarını kullanmamalılar"

İHİÖ'nün ticaret ve insan hakları bölümü müdürü Arvind Ganesan da yaptığı yazılı açıklamada, "(İşgal altındaki Filistin topraklarında yer alan) Yahudi yerleşim birimleri kaçınılmaz olarak İsrail'in Filistinlilerin mallarına el koyma ve onlar sert bir şekilde ayrımcılığa tabi tutma yönündeki politikalarına katkı sağlıyor" dedi.

Ganesan, "Yasa dışı yöntemlerle Filistinlilerin ellerinden alınan toprak veya kaynaklardan yerleşimcilere ait şirketlerin hiçbir şekilde yararlanmaması gerekir" ifadesini kullandı.

İsrail: "Rapor siyasi ve tek yanlı"

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahson ise "siyasi ve tek taraflı" olarak nitelediği rapordan İsrail'in rahatsızlığını dile getirerek, Yahudi yerleşim yerlerinin Filistinlilere "iş imkanı" sunduğunu savundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...