İsrailli Bakan'dan Mescid-i Aksa'ya "aralıksız" baskın çağrısı!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrailli Bakan'dan Mescid-i Aksa'ya "aralıksız" baskın çağrısı!

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Bakanı Itamar Ben-Gvir, mayıs ayında Mescid-i Aksa'ya düzenledikleri baskının ardından skandal bir çağrıda bulundu. Milletvekillerine seslenen Ben-Gvir, "Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya günün 24 saatinde girebilmeleri için karar alın" dedi.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik'ten sorumlu Bakanı Itamar Ben-Gvir, provokatif söylemlerine bir yenisini daha ekledi.

21 Mayıs'ta işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen Ben-Gvir, "Burada ev sahibi biziz. Hamas'ın tehditlerinin hiçbir faydası olmayacak. Kudüs'ün ve tüm İsrail toprağının sahibi biziz" ifadelerini kullanmış, uluslararası hukuku açıkça ihlal eden baskın büyük tepki çekmişti.

"ARALIKSIZ BASKIN" İÇİN MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ

Filistinlilere yönelik ırkçı ve şiddet yanlısı söylemleri ile tanınan Ben-Gvir, baskından sadece 5 ay sonra Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya istedikleri zaman "aralıksız" baskın yapabilmeleri ve burada ibadet edebilmeleri için milletvekillerine çağrıda bulundu. 

Haaretz gazetesinin haberine göre, Ben-Gvir İsrail parlamentosundaki sağcı milletvekillerine hitaben kaleme aldığı mektupta güvenlik kabinesinin bir an önce toplanıp "Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya günün 24 saatinde aralıksız girebilmeleri ve burada ibadet etmeleri için karar almasını" talep etti.

Müslümanların ilk kıblesi ve üçüncü en kutsal mekanı olma özelliği taşıyan Mescid-i Aksa'ya, Yahudiler İsrail polisi denetiminde pazardan perşembeye kadar sabah ve öğlen belirli saatlerde baskın düzenliyor.

Yahudilerin 29 Eylül'de başlayan Sukot (Çardaklar) Bayramı, bir hafta boyunca devam edecek.

Sukot Bayramı boyunca 2 bin kadar fanatik Yahudi, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

Yahudi yerleşimciler dini bayramlarının olduğu dönemlerde Mescid-i Aksa'ya baskınlarını artırıyor.

HAHAMBAŞILIĞI MESCİD-İ AKSA BASKINLARINA İZİN VERMİYOR

İsrail'deki Hahambaşılığı fetvaları doğrultusunda, Yahudilerin çoğu Mescid-i Aksa'ya baskın eylemlerinden uzak duruyor.

Ancak radikal Yahudi bazı gruplar, Mescid-i Aksa'nın yerine "Heykel Dağı" (Tapınak Dağı) inşa etme çağrıları eşliğinde İsraillileri Mescid-i Aksa'da dini ritüeller yapma gerekçesiyle baskınlara teşvik ediyor.

Yahudiler, İsrail'in tek taraflı kararı ve bazı fanatik Yahudi örgütlerinin girişimleriyle 2003'ten bu yana polis eşliğinde Mescid-i Aksa'ya giriyor.

Mescid-i Aksa'yı 1994'ten beri himayesinde tutan Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, fanatik Yahudilerin kutsal mekana girmesini baskın diye niteliyor.

Provokatif, ırkçı eylem ve söylemleriyle siyaset sahnesinde yükselen Ben-Gvir, yılbaşında bakanlık görevine gelmesinden itibaren üç kere Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...