İsrail'in yeni Yahudileri

İsrail'in yeni Yahudileri

DÜNYA Haberleri

Hindistan'da Yahudi olduklarını iddia eden onlarca köylü, İsrail'e göç etti. Göç, baş hahamın bunların Yahudi olduklarına hükmetmesiyle mümkün oldu.

Hindistan'da Yahudi olduklarını iddia eden onlarca köylü, İsrail'e göç etti. Göç, baş hahamın bunların Yahudi olduklarına hükmetmesiyle mümkün oldu. Karar çoğu kişi tarafından tartışmalı bulunsa da Hintliler, 5 senelik mücadele sonunda İsrail'e gelişlerini kutladılar. nbsp;
Hindistan'ın kuzeydoğusundan gelen köylüler, Milattan Önce 8. yüzyılda Asurluların saldırılarından Hindistan'a kaçan Bnei Menashe Yahudilerinin torunları olduklarını iddia ediyorlar. Baş haham Şlomo Amarir 2005'te bunların Tevrat'taki 10 "kayıp kabileden" biri olduğuna hükmetmiş, 1.700 kişinin İsrail'e göç etmesi sonrasında bunlara vize verilmesi durdurulmuştu. Göçe yeniden izin verilmesiyle Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanına gelen 53 Hintli, havaalanında daha önce ülkeye gelen kabile mensuplarıyla kucaklaştı. Gelenler arasında çoluk çocukların da olduğu görüldü. Bunların Bnei Menashe Yahudilerinin soyundan geldikleri genetik olarak ıspatlanmış değil. İsrail'in, Yahudi nüfusa kuvvetle ihtiyaç duyduğu için bunların göçüne izin verdiği ifade ediliyor. Mizoram ve Manipur eyaletlerinde aynı kabileden 7.200 kişi de halen göç etmek için bekliyor. Bunların da göç etmesine izin çıktığı için zamanla bunların da ülkeye gelmeleri bekleniyor. nbsp;

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Baş haham tarafından Yahudi olarak kabul edilseler de İsraillilerin çoğu bunların Yahudi olduklarına inanmıyor. Çoğu kişi, bunların Hindistan'daki fakirlikten kaçtığı kanaatinde. Eski İçişleri Bakanı Avraham Poraz da bunların Yahudilikle alakalarının olmadığını söyledi.
İsrail daha önce de Etiyopya'dan "Falaşa" denilen siyahi insanları Yahudi kabul ederek vatandaşlığa almıştı. nbsp;
Hindistan'da Bnei Menashe Yahudisi olduklarını iddia edenlerin çoğu zamanla animist olurken bazıları İngiliz sömürgesi sırasında misyoner faaliyetleriyle Hristiyanlığa geçti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...