İsrail'in kara harekatı için 'Felluce' kıyaslaması: Irak'taki direnişten çok daha güçlü olacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail'in kara harekatı için 'Felluce' kıyaslaması: Irak'taki direnişten çok daha güçlü olacak

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail yakın zamanda Gazze'ye kara harekatı başlatacağını duyurdu. Irak'ın El-Anbar iline bağlı Felluce kasabasında ABD Deniz Piyadeleri ile birlikte çalışan bir jeopolitik uzmanı, İsrail'in çok daha büyük bir direnişle karşılaşacağını söyledi. Felluce, Irak Savaşı sırasında Amerikan askerlerine karşı en sert direnişin gerçekleştiği bölgeydi.

MUHABİR: MUTLUHAN YILDIZ — Nisan 2004'te Irak, Felluce'de Amerikan Deniz Piyadeleri'ne katılan gazeteci ve yazar Robert D. Kaplan, Hub Dialogues adlı podcast'te dikkat çeken sözler sarf etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik beklenen kara saldırısının, ABD Deniz Piyadeleri'nin Irak'ın Felluce kasabasında yaşadığı direnişten çok daha güçlü olacağını söyledi. Kaplan, "Tecrübeli, iyi eğitimli ve disiplinli düşmanlarla karşı karşıya olduğunuz için bu bir karmaşadan başka bir şey olamaz." dedi.

Kaplan, Birinci Felluce Muharebesi (Vigilant Resolve Operasyonu) olarak bilinen ve bazı Amerikan askerlerinin ağır yaralanması ve ölümüyle sonuçlanan olayı tartışıyordu. 1'inci Deniz Tümeni birlikleri şehri ele geçirmeye çalışıyordu. Üç hafta süren çatışmalarda 600 Iraklı sivil hayatını kaybederken, 27 ABD askeri ve 200 Iraklı silahlı kişi öldü.

BİNLERCE SİVİLİN ÖLÜMÜYLE SONUÇLANACAK 

Robert Kaplan, Gazze'ye yapılacak herhangi bir kara saldırısının büyük ihtimalle binlerce sivilin ölümüne yol açacağını vurguladı. Gazze, 365 kilometre karelik bir şeritte iki milyondan fazla insanın yaşadığı, dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri.

Kaplan, Felluce ile Gazze'yi kıyaslayarak, "O zamanlar Felluce'nin Gazze'deki nüfus yoğunluğundan çok daha az olduğunu unutmayın. Yer altı tünelleri ya da buna benzer şeyler yoktu. Gazze'deki yan yana apartmanlara hiç benzemiyordu. Bunun nasıl yapılabileceğini anlamıyorum." dedi.

Felluce'de Amerikan askerlerinin yalnızca silahlı genç erkekleri hedef aldığını ileri süren Kaplan, sivilleri vurmaktan kaçınmanın mümkün olmadığını, Gazze'de de muhtemelen aynısının olacağını söyledi. Hamas ayrıca gelişmiş bir yer altı tünel ağına da sahip. Bu da ek bir avantaj. 

Savaş teknolojisindeki büyük ilerlemelere ve İsrail'in Amerikan Deniz Piyadelerinden daha fazla hava korumasına sahip olmasına rağmen Gazze'ye yapılacak bir saldırının çok daha karmaşık olacağını söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...