İsrail’in her saldırısı ayrı bir savaş suçu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İsrail’in her saldırısı ayrı bir savaş suçu

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

İsrail’in, son olarak Gazze’de El-Ehli Baptist Hastanesini vurarak binden fazla sivili öldürmesi ile birlikte uluslararası hukukta yer alan tüm ilkeler ihlal edilmiş oldu.

HABER MERKEZİ ANKARA - Sabra ve Şatilla kıyımı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım Srebrenitsa ve Hocalı katliamlarıyla benzerlik taşıyan İsrail’in son saldırıları, uluslararası hukuk ve sözleşmelere göre hem soykırım hem de savaş suçu kapsamına giriyor. AK Parti’nin hukukçularından, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, 1949 tarihli Cenevre Sözleşmelerine ek 1977 tarihli 1. Protokol’ün 51’inci maddesi uyarınca misillemeler yoluyla sivil halka ya da sivillere karşı saldırıların yasaklandığını hatırlatarak şunları kaydetti:

Özellikle hastaneyi bombalamasından sonra İsrail’in bu kurallara uymadığı açıkça görülüyor ve uluslararası mevzuatın açık ihlallerinden biri olarak değerlendiriliyor. Roma Statüsü’nün savaş suçlarını düzenleyen 8. maddesinde açıkça; hastanelere kasten saldırı gerçekleştirilmesi savaş suçu olarak düzenleniyor.

1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme’nin 2. maddesinde ise soykırımı oluşturan eylemler

tanımlanıyor. Buna göre; ‘ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubun kısmen veya tamamen ortadan kaldırılması amacıyla grup üyelerinin öldürülmesi’ soykırım fiilini oluşturuyor.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Gazze’deki yoğun sivil yerleşim yerlerinde fosfor bombası kullandığını da belgeledi. 

İsrail, tüm bu suçları soruşturacak mekanizma olan Uluslararası Ceza Mahkemesinin yetkisini tanımasa bile Gazze’de yaşanan saldırılar Mahkeme’nin yargı yetkisi alanına giriyor. Mahkemesi, harekete geçmemesi durumunda, BM Güvenlik Konseyi, bir ad hoc (sadece İsrail’in suçlarını soruşturmaya yönelik, amaca özel) ceza mahkemesi kurulmasına karar verebilir.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...