İsrail'in Gazze'deki katliamları sonrası Fransa'da Yahudi karşıtı eylemler patlak verdi

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
İsrail'in Gazze'deki katliamları sonrası Fransa'da Yahudi karşıtı eylemler patlak verdi

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Fransa İçişleri Bakanı, ülkede 7 Ekim'den bu yana Yahudi karşıtı eylemlerin patlak verdiğini söyledi. Paris polis şefi Laurent Nunez ise, yalnızca Paris bölgesinde 257 vakayı tespit ettiklerini ve 90 kişinin tutuklandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef almasının ardından bazı ülkelerde Yahudi karşıtı eylemler artmaya başladı. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Fransa'nın 7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadının İsrail'e düzenlediği 'şok saldırı'dan bu yana binden fazla Yahudi karşıtı eylem kaydettiklerini açıkladı. 

France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada bakan, "Yahudi karşıtı eylemlerin sayısında patlama yaşandı" dedi ve bu tür suçlardan dolayı 102'si yabancı olmak üzere 486 kişinin tutuklandığını ekledi.

İsrailli yetkililerin açıklamasına göre, Hamas'ın 7 Ekim'de yaptığı saldırıda çoğu sivil olmak üzere bin 400 kişi öldü ve yaklaşık 240 kişi Hamas tarafından rehin alındı. O tarihten bu yana Gazze Şeridi'ni havadan ve karadan bombalayan İsrail ise, bölgede resmen bir sivil katliamına imza attı. Son 31 gün içinde İsrail'in saldırıları nedeniyle çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 9 bin 700'den fazla kişi hayatını kaybetti.

YAHUDİ KARŞITI EYLEMLER BİR AYDA DORUK NOKTAYA ULAŞTI 

Fransa'da Yahudi nüfusunun 500 binin üzerinde olduğu tahmin edilirken, bu sayı, İsrail ve ABD'den sonra Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük Yahudi nüfusu olarak biliniyor. Bununla birlikte, Paris polis şefi Laurent Nunez'in Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, yalnızca Paris bölgesinde 257 Yahudi karşıtı (antisemitic) eylemin gerçekleşti ve 90 kişi tutuklandı. 

İsrail'in Gazze'deki katliamları sonrası Fransa'da Yahudi karşıtı eylemler patlak verdi

Polis şefi, tutuklananların tipik bir profilde olmadığını vurguladı. Yani kimisi genç çocuklardan oluşurken, kimisi ise Filistin yanlısıydı ve kimisi ise çok başka bir profil çiziyordu. 

Bu arada, Paris savcıları, geçtiğimiz hafta şehir ve banliyölerindeki binalara 'Davut Yıldızı' çizilmesini araştırıyor. Fransa Yahudi Öğrenciler Birliği, bunların, Yahudilerin Nazi rejimi tarafından yıldız takmaya zorlanma şeklini yansıtacak şekilde tasarlandıklarını söyledi.

Lyon'daki savcılar ise, bu hafta sonu evinde bıçaklanan genç bir Yahudi kadına yönelik saldırının Yahudi karşıtlığı nedeniyle yapılmış olabileceğinden şüphelendiklerini açıkladı. Polisin saldırıyı cinayete teşebbüs olarak değerlendirdiği, kadının hayati tehlikesinin bulunmadığı ve herhangi bir tutuklama yapılmadığı belirtildi.

AB’nin idari kolu olan komisyon, Avusturya, Fransa, Almanya ve İspanya’daki Yahudi aleyhtarı olaylara ve 'Yahudilere karşı nefret sloganları atan göstericilere' atıfta bulunarak hem Yahudi karşıtlığına hem de 'Avrupa’da hiç yeri olmayan (fakat) son haftalarda tanıklık ettiğimiz İslamiyet karşıtı nefretin yükselişine' karşı koymanın elzem olduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...