İşgal ordusundan okula katliam bombaları: En az 200 can kaybı! | Savaşta son durum

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail daha önce asılsız iddialarla baskın düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin tahliyesi için bir saat süre verdi. Sürenin dolmasının ardından İsrail güçleri, hastanede bulunan sığınmacıların tamamını ve hastaların çoğunu zorla hastane dışına sürdü. Gazze'deki hükümet, İsrail'in Şifa Hastanesi'ndeki 500 hastayı sokağa attıklarını resmen açıkladı. Son olarak, İsrail ordusu Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'nda binlerce yerinden edilmiş kişinin yaşadığı Fahura Okulunu bombaladı. Saldırıda en az 200 kişinin öldüğü belirtildi. Gazze'deki hükümet İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 300 artarak 12 bin 300' yükseldiğini ve ölenlerin en az 5 bini çocuk, 3 bin 300’ü kadın olduğunu duyurdu. İşte savaşta son durum...

İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye yönelik katliam saldırıları 43. gününde... İsrail vahşi saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 12 bini geçti. Gazze'de kamu hizmetlerinin neredeyse hepsi saldırı ve yakıtsızlık nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin çoğu İsrail saldırıları nedeniyle hizmet dışı kaldı. Binlerce insanın sığındığı hastaneler ise asılsız iddialarla İsrail güçlerinin hedefi olmaya devam ediyor...

İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika öne çıkanlar...

23:45 Kassam Tugayları: İsrailli esirleri korumakla görevli bazı gruplarla iletişimimiz kesildi, esirler ile onları esir alan kişilerin akıbeti halen bilinmiyor.

22:35 Gazze hükümeti: İsrail Şifa Hastanesi'ndeki 500 hastayı sokağa attı.

ŞİFA HASTANESİ İÇİN 1 SAAT SÜRE VERDİ

Son olarak İsrail daha önce baskın düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin tahliyesi için bir saat süre verdi.

Çoğunun durumu kritik olan binlerce yerinden edilmiş insan ve hastanın ne ambulansı ne de hareket imkanı var.

El Cezire'ye konuşan bir tıbbi kaynak, İsrail güçlerinin Gazze'deki El Şifa Hastanesi'ndeki doktorlara, hastalara ve yerinden edilmiş kişilere hastaneyi boşaltmaları için bir saat süre verdiğini söyledi.

Doktor, İsrail askerlerinin günlerdir bombaladığı ve kuşattığı tesisin çoğu kritik durumda olan binlerce insanı barındırdığı için bunun "imkansız" olduğunu söyledi.

SÜRE DOLDU 500 HASTAYI SOKAĞA ATTILAR 

Dünyanın gözü Şifa Hastanesi'nden gelecek haberlere kilitlenirken İsrail güçlerinin hastanede bulunan sığınmacıların tamamını ve hastaların çoğunu zorla hastane dışına sürdü.

Şifa Hastanesi'nin boşaltılmasının ardından Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi konuya ilişkin resmi açıklama yaptı. Açıklamada, "Açlıktan, susuzluktan ve acıdan bitkin düşen 500'den fazla hasta ve yaralı, İsrail ordusu tarafından Şifa Hastanesi'nden çıkmaya zorlandı ve sokakta kaderlerine terk edildi. Çoğu durumları ciddi olduğundan, üst düzey tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor." denildi.

Hastalar, yaralılar, prematüre bebekler ve sağlık personeli de dahil olmak üzere Şifa Hastanesi'nde bulunan herkesin güvenliğinden ve hayatından tamamen İsrail'in sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası kurumların da dokunulmazlığa sahip olması gereken hastane ve sağlık kuruluşlarının korunması noktasındaki ihmallerden sorumlu olduğu kaydedildi.

Açıklamada,"tıbbi ve insani görevlerini yerine getirebilmeleri için tüm hastanelere yakıt sağlanması" çağrısında bulunuldu.

İşgal ordusundan okula katliam bombaları: En az 200 can kaybı! | Savaşta son durum

20:04 Gazze'deki hükümet: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 300 artarak 12 bin 300 oldu. Ölenlerin en az 5 bini çocuk, 3 bin 300’ü kadın.

16:13 Filistin devlet televizyonu: İsrail ordusu Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'nda binlerce yerinden edilmiş kişinin yaşadığı Fahura Okulunu bombaladı, çok sayıda ölü ve yaralı var.

14:50 Filistin Kızılayı, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan El-Ehli Baptist Hastanesindeki ekiplerinin, İsrail'in yoğun bombardımanı nedeniyle hastanede mahsur kaldığını bildirerek acil müdahale talep etti.

14:22 Gazze'deki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, İsrail ordusunun boşalttığı hastanede kalan hastalar ve 30 prematüre bebek için Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileriyle görüştüklerini belirtti.

14:18 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 40 Filistinliyi gözaltına aldı.

14:15 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Gazze'den Türkiye'ye getirilen 27 hastanın teşhislerinin kesinleştiğini, tedavilerinde devam ettiğini açıkladı.

14:10 Abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki esirlerin yakınları ve onlara destek veren çok sayda İsrailli, hükümeti protesto etmek amacıyla Kudüs yakınlarındaki Ein Hemed bölgesinden İsrail Başbakanlığı Ofisine doğru yürüyüş düzenledi.

İşgal ordusundan okula katliam bombaları: En az 200 can kaybı! | Savaşta son durum

14:06 Hamas, Filistin Yasama Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr'ın İsrail'in Gazze'deki parlamento binası bombardımanında hayatını kaybettiğini duyurdu.

13:52 Fransız milletvekili Thomas Portes, "İsrail'in, Filistinlileri yok etmek için sömürge savaşı yürüttüğünü" belirtti.

13:40 İsrail ordusu, saldırı ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nde bulunan yerinden edilmiş Filistinlilerin tamamı ile hastaların çoğunu zorla hastane dışına sürdü.

12:34 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki çatışmaların bitmesinin ardından

Gazze Şeridi'ni yalnızca Filistin Yönetimi'nin idare edebileceğini belirtti.

12:24 İran'ın birçok kentinde on binlerce kişinin katılımıyla İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gösterileri düzenlendi.

12:23 İsrail savaş kabinesi, ABD'nin talebi üzerine günde 2 tanker yakıtın Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermeyi kabul etti.

12:20 İslami Cihad Hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusuna ait 2 tank ve buldozerin imha edildiğini, 7 askeri aracın vurulduğunu duyurdu.

11:49 İsrail ordusu, Lübnan topraklarından düzenlenen roket saldırılarına karşılık, Hizbullah'a ait "hedefleri" topçu atışıyla vurduğunu duyurdu.

11:38 İsrail ordusu, Gazze'deki Şifa Hastanesinde bulunan sığınmacıların tamamını ve hastaların çoğunu zorla hastane dışına sürdü.

11:25 Beyaz Saray'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, Filistinlilerin, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nden zorla çıkarılması ve bölgenin yeniden işgal edilmemesi gerektiğini belirtti.

11:17 Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed ed-Dik, İsrail'in Gazze'deki işgali güney bölgelere de yayma sinyaline ilişkin "son günlerde de buna yönelik emareler bulunduğunu" belirterek, "Gördüğümüz şey, İsrail işgal yetkililerinin Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkını bir şekilde boşaltmaya çalıştığıdır." dedi.

10:21 Gazze'deki hükümet: İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde öldürdüğü çok sayıda Filistinlinin cenazesi, Endonezya ve Kemal Advan hastanelerine getirildi.

10:02 Gazze'deki sağlık kaynakları: İsrail ordusu hastaların, yaralıların, yerinden edilmiş kişilerin ve sağlık personelinin bulunduğu Şifa Hastanesinin boşaltılmasını istedi.

08:14 Filistin yönetimi, İsrail ordusunun Gazze'de kuşatma altında tuttuğu Şifa Hastanesi'ndeki binlerce kişinin hayatından İsrail'i sorumlu tuttu.

07:31 İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail'e yönelik "karadan havaya" fırlatılan bir füzeyi düşürdüğünü duyurdu.

07:19 İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına gece boyu düzenlediği saldırıda birçok Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
06:53 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 8 gün boyunca binlerce kişinin bulunduğu Şifa Hastanesi'ne sadece 400 kişilik yemeğin girişine izin verildiğini, bu süre zarfında da 4'ü prematüre bebek olmak üzere 51 hastanın öldüğünü duyurdu.

06:21 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi'ni hedef aldı. Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail işgal güçleri Gazze'nin güneyindeki Zehra bölgesinde bulunan Vefa Hastanesi'ni bombaladı. Saldırıda hastane müdürü Mithat Muhaysin hayatını kaybetti, bazı doktor ve hastalar yaralandı.

04:47 ABD'nin New York kentindeki Penn Station çevresinde toplanan binlerce kişi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması için protesto düzenledi.

İşgal ordusundan okula katliam bombaları: En az 200 can kaybı! | Savaşta son durum

04:19 Japonya hükümeti, İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun saldırıları hakkında, "askeri operasyonlarda sivil kayıpların önlenmesi için tüm önlemlerin alınması gerekli" olduğunu bildirdi.

01:53 Filistin'deki telekomünikasyon şirketleri, perşembe günü kesintiye uğrayan Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine iletişim ve internet hizmetlerinin kısmen verilmeye başlandığını duyurdu.

01:38 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'deki Şifa Hastanesinde "serap" peşinde koştuğunu belirtti.

00:10 Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM kurum ve organizasyonlarına, artık Gazze'de İsrail saldırılarını ve sonuçlarını tartışmak yerine ateşkes için bir an önce eyleme geçmeleri çağrısı yaptı.

00:09 Uluslararası Filistinliler Adalet Merkezi'nin (ICJP) Kanada Hesap Verebilirlik Hukuk Çalışma Grubu, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarına yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle aralarında Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da bulunduğu hükümet yetkilileri hakkında kovuşturma başlatılması için niyet bildiriminde bulundu.

VEFA HASTANESİ BOMBALANDI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi'ni hedef aldı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail işgal güçleri Gazze'nin güneyindeki Zehra bölgesinde bulunan Vefa Hastanesi'ni bombaladı.

Saldırıda hastane müdürü Mithat Muhaysin hayatını kaybetti, bazı doktor ve hastalar yaralandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hastanede yaklaşık 80 yaşlı tedavi görüyordu.

Gazze Şeridi'nde 1980 yılında kurulan Vefa Yaşlı Bakım Merkezi, yaşlıların barınması ve bakımı konusunda lider ve tek hastane olarak kabul ediliyor.

İşgal ordusundan okula katliam bombaları: En az 200 can kaybı! | Savaşta son durum

İSRAİL GÖZÜNÜ GÜNEYE DİKTİ

Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarla yaklaşık 400 bin sivili göç etmeye zorlayan İsrail, "Siviller için güvenli bölge" olarak gösterdiği Gazze'nin güneyine saldırmaya hazırlanıyor. 

İsrail ordusuna ait uçakların, Gazze Şeridi’nin güneyindeki kentlerden Han Yunus’a havadan bıraktığı broşürlerde bölgedeki insanları, evlerini boşaltmaları ve barınaklara gitmeleri konusunda uyardığı belirtildi.

İşgal ordusundan okula katliam bombaları: En az 200 can kaybı! | Savaşta son durum

İŞGAL ORDUSU OKULU BOMBALADI: EN AZ 200 ÖLÜ

İsrail ordusu bu sefer Gazze'deki bir okulu hedef aldı. İsrail merkezli Haaretz gazetesi Gazze'nin kuzey kısmındaki El Fakhoura okuluna saldırı düzenlendiği ve saldırıda düzinelerce kişinin öldüğü haberlerinin geldiğini yazdı.

Al Jazeera saldırıda en az 200 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Söz konusu okul yüzlerce mülteci aileye barınak sağlıyordu. Gazze'deki sağlık bakanlığından bir yetkili AFP haber ajansına, İsrail güçlerinin El Fakhoora Okulu'nu vurması sonucu en az 50 kişinin öldüğünü söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...