İsrail'den katliama tam gaz devam! Gazze'de ölü sayısı her geçen gün artıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail'den katliama tam gaz devam! Gazze'de ölü sayısı her geçen gün artıyor

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'ndeki işgalin sonrasında ne tür stratejiler izleyeceklerini belirlemek için İsrail Savaş Kabinesi'nde yapacağı toplantının, hükümet koalisyonundaki ortakların baskısı nedeniyle "son anda" iptal ettiği bildirildi. İsrail, Magazi Mülteci Kampı'ndaki katliam suçundan "Yanlış silah tercih etmişiz" diyerek sıyrılmaya çalıştı. İşte İsrail-Filistin savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Filistin-İsrail Savaşı'nın 84. gününde çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze'deki Hamas'a karşı başlattığı gelişgüzel harekat sonucunda hayatını kaybeden sivil sayısı 21 bin 500'ü geçti. İşte dakika dakika gelişmeler.

ÖLÜM SAYISI 21 BİNİ GEÇTİ!

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail’in saldırılarında öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 187 artarak 21 bin 507'ye, yaralı sayısı da 55 bin 915'e yükseldi.

BAKANLARIN BASKISI NETANYAHU'YU CAYDIRDI

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Gazze işgali sonrası planlamaların detaylarına ilişkin İsrail Savaş Kabine'sinde gerçeleşecek toplantıdan son anda vazgeçildi.

Haberde, hükümet koalisyonundaki ortak Bakanların, Savaş Kabinesi'ndeki bu tartışmayı iptal etmesi için Netanyahu'ya büyük baskı uyguladığı kaydedildi.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich liderliğindeki Dini Siyonizm Partisi ile İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisinin, "kabinenin yetkisizliği" gerekçesiyle bu oturuma karşı oldukları kaydedilmişti.

Savaş Kabinesi üyesi olmayan iki İsrailli Bakan, daha önceki açıklamalarında "Hamas ortadan kaldırılmadan ve Gazze'de tutulan İsrailli esirler serbest bırakılmadan önce Gazze'deki savaşın durdurulması" halinde hükümetten çekilme ve hükümeti dağıtmakla tehdit etmişti.

'YANILIŞIKLA OLDU'

İsrail'in kamu yayıncısı Kan News'e konuşan İsrailli bir askeri yetkili, 24 Aralık'ta Magazi Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırılarda 'yanlış cephaneyi' kullandıklarını ve bunun da yüksek sivil ölümlerine yol açtığını belirtti. Pazar günü gerçekleştirilen saldırıda en az 86 kişi hayatını kaybetmiş, BM can kaybının artabileceğini belirtmişti.

Dünya kamuoyunun İsrail'e yönelttiği eleştriler, bombardımanın sıklığına ilişkin olmasının yanı sıra kullanılan silahların niteliği ve muhtevasını da kapsıyor. ABD tarafından sağlanan ve pek çok askeri uzmanın yoğun nüfuslu bölgeler için uygun olmadığını söylediği 1 tonluk bombalar, Filistinli sivillere karşı sıklıkla kullanılıyor.

 

İsrail-Filistin Savaşı'ndan öne çıkan gelişmeler:

16:16 İsrail ordusu Gazze'de son 24 saatte 3'ü ağır 15 askerinin yaralandığını duyurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalarda son 24 saatte 3'ü ağır 15 askerinin daha yaralandığını açıkladı.

16:02 İşgal altındaki Batı Şeria'da "araçla ezme" eyleminde 4 yerleşimci yaralandı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde düzenlenen "araçla ezme" eyleminde, 4 Yahudi yerleşimcinin yaralandığı bildirildi.

15:44 İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki BM merkezlerine sığınan 308 Filistinliyi öldürdü

 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'de saldırılarını başlatmasından bu yana bölgedeki Birleşmiş Milletlere (BM) ait merkezlere sığınan 308 Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.

15:41 Muş'ta vatandaşlar İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti

Muş'ta, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, cuma namazı sonrası yapılan yürüyüşle protesto edildi. Mescidi Aksa Platformu öncülüğünde belediye önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar, İmam-ı Şafi Camisi'ne kadar yaklaşık yürüdü.

15:29 İsrail güçleri Batı Şeria'da baskın düzenlediği dükkanda oyuncaklara el koydu

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bir Filistinliye ait dükkana baskın düzenleyerek oyuncaklara el koydu.

15:22 İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den beri 4 bin 840 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail güçlerinin 20 Filistinliyi daha gözaltına almasıyla 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 4 bin 840'a yükseldi.

15:18 Türkiye'de tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden 3 Filistinli son yolculuğuna uğurlandı

İsrail'in saldırılarında yaralanan ve tedavi için bulundukları Türkiye'de yaşamını yitiren 1'i çocuk 3 Filistinlinin cenazesi Ankara'da toprağa verildi.

15:05 İsrail'in Gazze'de alıkoyduğu Filistinliler işkenceye maruz kaldıklarını açıkladı

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nin doğusundaki Ez-Zeytun Mahallesi'ndeki kara operasyonu sırasında İsrail askerleri tarafından alıkonulan Filistinliler, askerler tarafından çeşitli işkencelere maruz kaldıklarını ifade etti.

14:56 AA'ya konuşan Hamas yetkilisi "Gazze'ye yabancı güçlerin konuşlanmasını kabul etmediklerini" söyledi

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, Filistinlilerin kimsenin vesayetine ihtiyacı olmadığını, Gazze Şeridi'ne yabancı güçlerin yerleştirilmesini kabul etmediklerini söyledi.

14:53 Ürdün'ün birçok kentinde Gazze'ye destek gösterileri düzenlendi

"Direniş tercihimizdir, direnişi destekleyin" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Arap ülkelerine "İsrail ile normalleşmeyi durdurmaları" çağrısı yaptı

14:38 İsrail güçleri, Mescid-i Aksaya giremeyip sokakta namaz kılmak isteyenlere TOMA'dan pis kokulu su sıktı, göz yaşartıcı gazla müdahale etti

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da 12. haftada da cuma namazını Aksa çevresinde kılmak isteyen Filistinlilere kısıtlamalar uyguladı.

14:30 Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail’in saldırılarında öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 187 artarak 21 bin 507'ye, yaralı sayısı da 55 bin 915'e yükseldi

13:28 Hizbullah, İsrail'e ait 2 askeri noktaya saldırı düzenledi

Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e ait sınır bölgesinde yer alan 2 askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

13:26 - Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne ilk kez meyve girişi yapıldı

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ek uygulanan tam ambargo sebebiyle bölgeye taze meyve girişi durdurulmuştu. Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne Refah Sınır Kapısı üzerinden ilk kez meyve girişi yapıldı.

13:12 İsrail güçleri, Batı Şeria'daki El-Faria Mülteci Kampı'na baskın düzenledi

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kenti yakınlarında yer alan El-Faria Mülteci Kampı'na baskın düzenledi.

AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, "İsrail güçleri, mülteci kampına birçok noktadan baskın düzenledi. İsrailli keskin nişancılar birçok binanın çatısına konuşlandırıldı ve kamptaki bazı mahalleleri kuşattı." dedi.

12:32 İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda bir subayının öldürüldüğünü açıkladı

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 168'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 502'ye yükseldi

12:31 İsrail ordusu, Han Yunus'taki işgalinin kapsamını genişlettiğini duyurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde işgalinin kapsamını genişlettiğini açıkladı.

12:07 Suriye'de yaşayan Nekbe tanığı 80 yaşındaki Hanini, çocuklarına Filistin'e geri dönme umudunu aşılıyor

İsrail'in Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan ettiği ve Filistinlilerin yurtlarından sürüldüğü Nekbe'nin (Büyük Felaket) tanığı 80 yaşındaki Mahmud Hanini, çocuklarını, koparıldığı vatanına geri dönme umuduyla yetiştiriyor.

11:48 İsrail'de Savaş Kabinesi ile Hükümet Kabinesi arasındaki kriz derinleşiyor

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ı hedef alarak Gazze Şeridi'ne yönelik "stratejilerin" Güvenlik Kabinesi'nde görüşülmesi talebinde bulundu.

11:41 İsrail güçleri, Batı Şeria'daki El-Faria Mülteci Kampı'na baskın düzenledi

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kenti yakınlarında yer alan El-Faria Mülteci Kampı'na baskın düzenledi.

11:36 Mescid-i Aksa'da İsrail kısıtlaması devam ediyor

İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'da Filistinlilere getirdiği kısıtlamalar devam ediyor. İsrail kısıtlamaları nedeniyle Mescid-i Aksa ve çevresi cuma namazı öncesi boş olduğu görüldü.

11:34 X, İsrail polisinin Yahudi çocuklara saldırdığı görüntünün kaldırılmasını istemiş

Sosyal medya platformu X'in, İsrail polisinin Yahudi çocuklara şiddet uyguladığı görüntünün "çocuk istismarı ve şiddeti teşvik ettiğini" öne sürerek kaldırılmasını istediği, aksi takdirde paylaşımı yapan hesabı askıya alacağı belirtildi.

11:33 İran, Mossad adına ülkede sabotaj eylemleri gerçekleştirmekle suçlanan 4 kişiyi idam etti

İran'da İsrail istihbarat servisi Mossad'ın yönlendirmesiyle ulusal güvenliğe karşı geniş kapsamlı sabotaj eylemleri gerçekleştirmek suçlamasıyla yargılandıkları davada idama mahkum edilen 4 kişinin cezası infaz edildi.

11:26 Ortodoks Haham Beck: "İsrail Yahudi halkına güvenlik sağlamada başarısız oldu"

İngiltere'nin önde gelen din adamlarından Ortodoks Yahudi Haham Elhanan Beck, İsrail'in Yahudiler için "güvenli olmadığını" ve Müslümanların geçmişte dünyanın farklı coğrafyalarında eziyet gören Yahudileri kurtardığını söyledi.

11:08 İtalyan sanatçı Fallisi: "Batı'daki sanat çevreleri İsrail'in elinde olduğu için Gazze'deki katliama ses çıkmıyor"

"İsrail, Filistin yanlısı sanatçılara yaptırım uygulanmazsa antisemitizmle suçlayacaklarını söyleyerek o kadar büyük baskı kuruyor ki herkes damgalanmamak için geri adım atmak zorunda kalıyor"

10:20 İsrail güçleri, Batı Şeria'da çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı

Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin kalabalık gruplar halinde Ramallah'ın batısındaki Deyr Ebu Meşal köyüne baskın düzenlediğini ve daha önce "benzeri görülmemiş" şekilde gözaltılar gerçekleştirdiğini anlattı.

10:11 Pakistan'da Filistin'e destek amacıyla yeni yıl kutlamaları yasaklandı

Pakistan'da geçici hükümetin Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Filistin halkıyla dayanışma için ülkede her türlü yeni yıl kutlamasını yasakladı.

09:56 BM yetkilisi, İsrail askerlerinin Gazze'de yardım konvoyuna ateş açtığını bildirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White, İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinden dönen insani yardım konvoyuna ateş açtığını, saldırıda yaralanan olmadığını belirtti

09:53 Gazze'de rehin tutulan İsrail-Amerikan-Kanada uyruklu kadının öldüğü doğrulandı

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e karşı düzenlediği saldırıdan bu yana Gazze'de rehin tutulan İsrail-Amerikan-Kanada uyruklu Judi Weinstein Haggai isimli kadının öldüğü doğrulandı.

09:41ABD, Kızıldeniz'de dron ve balistik füze düşürdüğünü duyurdu

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Kızıldeniz'in güneyinde Husilere ait dron ve gemisavar balistik füze düşürdüğünü duyurdu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım'da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

08:36 Küba lideri Canel: "İsrail'in Filistin halkına uyguladığı barbarlığın sonu gelmeli artık"

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarına ilişkin, "İsrail'in Filistin halkına uyguladığı barbarlığın sonu gelmeli artık." ifadesini kullandı.

05:58 İsrail'in Gazze'ye gece düzenlediği saldırılarda en az 45 Filistinli öldü

İsrail'in bu gece abluka altındaki Gazze Şeridi'nin farklı yerlerine düzenlediği saldırılarda en az 45 Filistinli öldü, onlarca kişi yaralandı.

04:58New York'ta Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

ABD'nin New York kentinde toplanan siyahlar giymiş ve ellerinde kefenli oyuncak bebekler tutan protestocular, Gazze'deki İsrail saldırılarında öldürülen çocuklar için sessiz bir gösteri yaptı.

04:29 Cezayir'deki ana muhalefet partisi: Filistin'deki direnişi destekleyen ülkelerden oluşan bir koalisyon kurulsun

Cezayir'deki en büyük İslami eğilimli parti olan ana muhalefet partisi Barış Toplumu Hareketi (MSP), İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü savaşı durdurmak ve Gazze Şeridi sakinlerine yardım sağlamak amacıyla Filistin'deki direnişi destekleyen ülkelerden oluşan bir "uluslararası koalisyon" kurulması çağrısında bulundu.

03:33 Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların sonrasına ilişkin ayrıntıların görüşülmesini iptal etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonrasına ilişkin ayrıntıların İsrail Savaş Kabinesi'nde görüşülmesini hükümet koalisyonundaki ortakların baskısı nedeniyle "son anda" iptal ettiği bildirildi.

02:24 İsrail ordusu, Gazze'de esir tutulan 3 İsrail askerinin "dost ateşiyle" öldürülmesinden sorumlu olduğunu kabul etti

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde esir tutulan 3 İsrail askerinin yaklaşık iki hafta önce Gazze Şeridi'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nde "dost ateşiyle" öldürülmesi olayından sorumlu olduğunu kabul ederek, bu durumu "çok ciddi sonuçları olan tehlikeli olay" olarak nitelendirdi.

02:05 Kassam sözcüsü, kara harekatının başından beri 825 İsrail askeri aracını imha ettiklerini duyurdu

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail'in Gazze'de kara harekatının başladığı günden bu yana (27 Ekim) en az 825 askeri aracını kısmen ya da tamamen imha ettiklerini duyurdu.

01:36 Kudüs'ün güneyinde düzenlenen bıçaklı saldırıda biri ağır iki kişi yaralandı

Kudüs'ün güneyinde İsrail'e ait Mazmoria Askeri Kontrol Noktası yakınlarında bir Filistinli tarafından düzenlenen bıçaklı saldırıda biri ağır iki kişi yaralanırken, saldırgan etkisiz hale getirildi.

01:33 Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinden Alman hükümetine Gazze çağrısı

Merkezi Almanya'nın Köln kentinde bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği( DİTİB) Alman hükümetine Gazze'ye daha fazla insani yardım sağlama ve ateşkes için çaba göstermesi çağrısında bulundu.

00:37 New York'ta çoğu Yahudi asıllı binlerce Amerikalı Gazze'de öldürülen çocuklar için yürüdü 

ABD'nin New York kentinde, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden bebek ve çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı.

00:32 Hamas, Gazze'ye saldırıları durduracak önerilere açık, "tankla" gelecek yönetime karşı

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, Gazze Şeridi'nde nihai ve tam ateşkes sağlanmasına yönelik her türlü öneriye açık olduklarını ancak İsrail ya da ABD'nin getireceği yönetimlere karşı olduklarını söyledi.

00:07 İsrail'in Şam'a hava saldırısı düzenlediği iddia edildi

İsrail'in, Suriye'nin başkenti Şam'ın güney bölgesindeki bazı noktalara hava saldırısı gerçekleştirdiği ileri sürüldü.

00:02 İsrail ordusu: Lübnan'ın güneyinden İsrail'e 50'den fazla roket fırlatıldı

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e 50'den fazla roket fırlatıldığını belirtti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...