İsrail'de protestolar devam ediyor: "startup ulusumuzu kurtarın"

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsrail'de protestolar devam ediyor: "startup ulusumuzu kurtarın"

DÜNYA Haberleri

İsrail'de yargı reformuna karşı protestolar devam ediyor. Salı günü toplanan eylemciler, askeri karargahın girişini kapattı ve borsanın önünde sis bombası patlattı. ''Diktatörlük ekonomiyi öldürecek'' ve "Startup ulusumuzu kurtarın" yazılı pankartlar açıldı.

İsrailli protestocular, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun planladığı yargı reformuna karşı salı günü tekrar toplandı ve otoyolları kapattı. Gün boyunca başka protestoların da düzenlenmesi bekleniyor.

Birçoğu yedek asker olan göstericiler, Tel Aviv'in merkezindeki İsrail askeri karargahı Kirya'nın girişlerinden birini kapattı. Tel Aviv borsasının önündeki protestocular ise sis bombalarını patlattı, davul çalıp slogan attı. Pankartlarda "startup ulusumuzu kurtarın" ve "diktatörlük ekonomiyi öldürecek" yazılıydı.

 

Bir başka grup gösterici ise İsrail'in en büyük işçi sendikası olan Histadrut'un genel merkezinin önünde toplandı. Örgütün büyük çapta bir grev çağrısında bulunmasını talep etti. Sendika mart ayında grev çağrısı yapmış ve Netanyahu'nun o dönemde yargı reformunu dondurmasına katkıda bulunmuştu. Fakat geçen ay planı yeniden canlandırmaya karar verdi.

YARGI REFORMU TARTIŞMAYA SÜRÜKLEDİ

Netanyahu, İsrail'in 75 yıllık tarihindeki en aşırı milliyetçi ve muhafazakar hükümet lideri olarak görülüyor. Aralık ayında göreve geldikten sonra ülkenin yargı reformunda bir dizi tartışmalı değişiklik öneren Netanyahu'ya karşı ülke çapında isyan başladı. Protestolar haftalık olarak sürmeye devam ediyor.

İsrail'de protestolar devam ediyor:

Önerilen yasalar milletvekillerine yargıçların atanması üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak ve parlamentoya yüksek mahkeme kararlarını bozma ve yargı denetiminden muaf yasalar çıkarma yetkisi verecek.

Bu hafta parlamentodan geçen yasa tasarısı, Yüksek Mahkeme'nin makul olmadığını düşündüğü hükümet kararlarını iptal etme yetkisini ortadan kaldıracak. Yargıçlar bu "makuliyet maddesini" kullanarak Netanyahu'nun önemli bir müttefikinin 2021 yılında vergi kaçakçılığı suçlamasını kabul etmesinin ardından içişleri bakanı olarak atanmasını iptal etmişti.

Netanyahu ve müttefikleri, bu önlemlerin, seçilmemiş yargıçlardan oluşan aşırı aktivist bir Yüksek Mahkeme'yi frenlemek için gerekli olduğunu söylüyor. Eleştirmenler ise yargıdaki revizyonun gücünü Netanyahu ve müttefiklerinin elinde toplayacağını ve ülkenin denge ve denetleme sistemini zayıflatacağını düşünüyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKECEK

Kaynak:VOA

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...