İsrail on binlerce kişi için harekete geçti: Hizbullah alarmı tahliye başlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail on binlerce kişi için harekete geçti: Hizbullah alarmı tahliye başlattı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan 2.2 milyon Filistinliyi güneye sürgün etti. Aynı durum ise şimdi kendi halkı için yaşanabilir. Ülkenin kuzeyinde Lübnan ile yaşanan çatışmaların şiddetlenmesinden endişe eden İsrail hükümeti, bölgede oturan 70 bin sivilin güvenli alanlara tahliyesi için hazırlık yapmaya başladı.

İsrail ile Hamas'ın silahlı kanadı el-Kassam Tugayları arasında 7 Ekim'de başlayan savaş sürüyor. İsrail, o tarihten bu yana Gazze Şeridi'ne bomba yağdırıyor. Lübnan Hizbullah'ı da İsrail'i durdurabilmek için zaman zaman saldırılar düzenliyor. İki cephede savaş ihtimali ise İsrail'de paniğe sebep oldu. 

İSRAİLLİ SİVİLLERE YOL GÖZÜKTÜ

Lübnan sınırında yaşayan İsrailliler için tahliye hazırlıkları yapılıyor. İsrail Globes gazetesinin, Savunma Bakanlığına bağlı Ulusal Olağanüstü Durum İdaresine (NEMA) dayandırdığı haberine göre kuzeyde çatışmaların artması ihtimaline karşı 70 bin İsrailli güvenli bölgelere nakledilecek. 

OTEL KAPASİTESİ YETERSİZ

Ancak yer sıkıntısı yetkilileri endişelendiriyor. NEMA Başkanı Yoram Laredo "Ülkemiz toplam 60 bin otel odası kapasitesine sahip. Bunların 40 bini belirlenen risk bölgesi dışında. Sınıra yakın yaşayanlar okullara yerleştirilecek" dedi.

60 BİN İSRAİLLİ YERİNDEN OLDU

Bu arada, NEMA, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile yürütülen tahliye operasyonu kapsamında son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 0 ila 4 kilometre mesafedeki yerleşim yerlerinden yaklaşık 13 bin kişinin 31 otele yerleştirildiği bilgisini verdi. Gazze'ye en yakın İsrail şehri Sderot'ta yaşayan İsraillilerin tahliyesi neredeyse tamamlanırken The Jerusalem Post bölgedeki 30 bin kişilik nüfusun çoğunun evlerini terk ettiğini yazdı. Gazze'ye 7 kilometre uzaklıktaki Ofakim ve Askalan şehirlerinde bulunan yaklaşık 25 bin kişi için tahliye hazırlıklarının sürdüğü kaydedildi. İsrail'den Kanal12 de çatışmalar sebebiyle toplam 60 bin İsraillinin yerlerinden olduğunu bildirdi.

İSRAİL - HAMAS ÇATIŞMALARI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 2 bin 670 kişinin öldüğünü, 9 bin 600 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 56 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında ayrıca Gazze'de 9, Lübnan'da da 1 gazeteci hayatını kaybetmişti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...