İsrail polisi Doğu Kudüs'e kontrol noktaları kurdu

/ Kaynak: AA
İsrail polisi Doğu Kudüs'e kontrol noktaları kurdu

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail polisi, Doğu Kudüs'ün bazı mahallelerine kontrol noktaları kurarak Filistinlilerin hareket özgürlüğünü kısıtlamaya başladı.

İsrail'de, bakanlar ve askeri üst düzey yetkililerin katıldığı dünkü güvenlik kabinesi toplantısında, "Kudüs'te tırmanan gerginlik" nedeniyle alınan kararlar, hayata geçirilmeye başlandı.

Bu kapsamda Doğu Kudüs'ün Ras el-Amud, Cebel el-Mukebbir, İseviyye ve Et-Tur mahallerinin girişlerini beton bloklarla kesen İsrail güçleri, bazı yolları tamamen kapatırken, bazı yerlerde de trafiğin akışını sınırladı.

Kudüs'ün eski şehir olarak bilinen sur içi bölgesinde de çok sayıda İsrail polisinin devriye gezdiği ve giriş kapılarında beklediği gözlendi.

İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld, yaptığı yazılı açıklamada "Kabinenin güvenlik önlemlerini daha da attırma yönünde aldığı kararın ardından, polis idaresi altında Kudüs'te 300 asker görev yapmaya başladı" ifadesini kullandı.

- Filistinlilere yönelik gözaltılar

Filistin'in Maan haber ajansında yer alan habere göre, İsrail polisi Doğu Kudüs'te sabahın erken saatlerinde 12 Filistinliyi gözaltına aldı. İsrail tarafından ise gözaltılarla ilgili bir açıklama yapılmadı.

- Olağanüstü önlemler alınıyor

İşgal altındaki Filistin topraklarında son dönemde yaşananlar 'Üçüncü İntifada' diye anılmaya başlarken, İsrail güvenlik kabinesi dün, "polise yol kapatma ve kuşatma yetkisi verilmesi, öldürülen Filistinlilerin cenazelerini ailelerine geri verilmemesi" gibi olağanüstü bir dizi karar aldığını açıklamıştı.

Bu yeni kararlara göre, İsrail polisi, güvenlik gerekçesiyle istediği zaman Kudüs'te yolları kapatabilecek ve istediği alanları kuşatma altına alabilecek. İsrailli sivillere karşı saldırı düzenleyenlerin evleri yıkılabilecek, yıkılan bu evlerin yerine hiçbir şekilde inşaat yapılmasına izin verilmeyecek ve saldırı düzenlediği iddia edilen kişilerin tüm mal varlıklarına el konulacak.

Bu kişilerin Kudüs'te ikamet etmelerine imkan tanıyan "Kudüs kimlikleri" iptal edilerek, kentte yaşama hakları ellerinden alınacak.

- Ayrım duvarı tamamlanacak

İkinci İntifada'da inşa edilmeye başlanan ve illegal kabul edilen ayrım duvarı, Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki bağı koparıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce Batı Şeria'da El-Halil şehrinin güney bölgesini de dışarıya atacak şekilde, ayrım duvarının tamamlanmayan kısımlarının hızla bitirilmesi için talimat vermişti.

Yahudi yerleşimciler, geçen ağustos ayı başlarında Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklamış olay sebebiyle anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken yalnızca 4 yaşındaki diğer çocukları sağ kurtulmuştu.

Söz konusu olayla başlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle ciddi boyutlara ulaşmıştı. Ay başından bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 30'u bulurken, olaylarda 6 İsrailli de öldü.


Filistin Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki de, yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin, 80'i Gazze'den olmak üzere 800 kişiyi gözaltına aldığını, bunlardan 15'inin de yaralı olduğunu söylemişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...