İsrail ordusu Gazze sınırında bekliyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İsrail ordusu Gazze sınırında bekliyor

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Gazze’yi havadan bombalayan İsrail, karadan saldırı hazırlığında. Ancak İsrail ordusunun en büyük endişesi, devasa bir ağa sahip olan Hamas’ın tünelleri.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze sınırı yakınlarında bulunan askerlerle bir araya geldi. Günlerdir yığınak yapan ve karadan saldırmak için bekleyen askerlerle çekilen fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan Netanyahu mesajına “Hazırız” ifadesini ekledi. İsrail Savunma Bakanı Gallant da Gazze sınırındaki birlikleri ziyaret etti. İsrail askerlerine seslenen Gallant “Şu anda Gazze’yi uzaktan görüyorsunuz. Yakında içeriden de göreceksiniz” ifadelerini kullandı. Ancak İsrail ordusunun kara harekâtına başlamamasının arkasındaki sebebin, Hamas’ın tüneller olduğu belirtiliyor. 

İki haftadır Gazze’yi havadan bombalayan İsrail ordusu, kendilerini bekleyen en büyük zorluğun Hamas’ın bu tünelleri olacağının farkında. Zira, bundan dokuz yıl önce yaşanan çatışmalarda Hamas bu tünelleri oldukça etkili kullanmıştı. Geçen süre zarfında Hamas bu tünelleri daha da güçlendirdi; hava saldırısı ve çökmelere karşı beton takviyesi yaptı. Hamas’ın lider kadrosunun da hava saldırılarının başlaması akabinde bu tünellere çekildiği belirtiliyor. Uydudan tespit edilmesi oldukça zor olan tünellerin bir kısmı da İsrail’in kara saldırısına karşı tuzaklandı. Tünellerin bir kısmının İsrail’in iç kesimlerine kadar uzadığını belirten askeri uzmanlar, yapılacak kara saldırısı sonrası Hamas’ın savaşçılarının bu tünellerden çıkarak İsrail ordusuna büyük kayıplar verdirebileceğini belirtiyor. 

MESCİD-İ AKSA'DA YİNE ZULÜM

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te İsrail’in kısıtlamaları sebebiyle Mescid-i Aksa’ya giremeyen bazı Filistinliler cuma namazını sokaklarda kıldı. Vadi el-Coz Mahallesi’nde toplanan cemaate ise İsrail polisi müdahale etti. Namaz başlamadan İsrail polisi, gözyaşartıcı gaz ile cemaati engellerken, Filistinli gençler havai fişekler fırlatarak karşı koymaya çalıştı. Kısa süreli çatışmanın ardından cemaat ara sokaklara dağılarak namaz kılmadan ayrıldı. Çevrede ise içerisinde pis kokulu kimyasal suyun bulunduğu TOMA ile atlı polisler de hazır bekletildi. İsrail’in cuma namazı için yaş kısıtlaması getirdiği Mescid’i Aksa’da normalde 70-100 bin kişi namaz kılabilirken, sadece beş bin Filistinli saf tutabildi. Cuma namazını Aksa’da eda etmek için Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesine gitmek isteyen 50 yaş altı erkeklere ve 65 yaş altı kadınlara müsaade edilmedi.

SAVAŞ SUÇU SİCİLİ KABARIYOR

İsrail, iki haftadır Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam ediyor. Daha önce hastane, okul, cami vuran İsrail önceki gece de bir kiliseyi hedef aldı. 17 Ekim’de binden fazla kişinin hayatını kaybettiği el-Ehli Baptist Hastanesinin 250 metre uzaklığındaki Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’nde, 20 kişi hayatını kaybetti onlarca kişi yaralandı. Filistinli yetkililer, hayatını kaybeden kişilerin İsrail saldırıları sebebiyle kiliseye sığınanlar olduğunu açıkladı. Saldırıya ilk tepki Rusya’dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, kilisenin vurulmasını kınadı. Saldırıya tepki gösteren Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesinin Başkanı Remzi Huri de, İsrail’in Gazze’de “soykırım” planı uyguladığını söyledi. Dün yapılan saldırılarda bir cami daha hedef alındı. Şehrin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde yer alan el-Ömeri Camii, saldırı sonucu tamamen yıkıldı.

YİNE HASTANEYİ HEDEF GÖSTERDİLER

İsrail, Gazze’nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi ile beş okulun derhal boşaltılmasını istedi. Hamas tahliyeyi reddederken Filistin Kızılayı “Hastanede 400 hasta ve buraya sığınan 12 bin kişi var” diyerek, yeni bir katliamın önüne geçilmesi için dünyaya acil müdahale çağrısı yaptı. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ise yoğun saldırılar sebebiyle Gazze’deki sağlık sisteminin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

REFAH HEMEN AÇILMALI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olan Mısır’daki Refah Sınır Kapısı’na geldi. Burada basın toplantısı düzenleyen Guterres, Filistin halkına gönderilmesi planlanan yardımlarla ilgili konuştu. Gazze Şeridi’ndeki halkın gıda, elektrik ve su sıkıntısı yaşadığını dile getiren Guterres “Gazze’de susuz, yiyeceksiz, yakıtsız ve ilaçsız ateş altında acı çeken iki milyondan fazla insan var ve hayatta kalabilmek için her şeye ihtiyaçları bulunuyor” dedi. Guterres, Filistin halkının, savaş ve yardımların engellenmesiyle iki kez cezalandırılmaması gerektiğini belirterek “Gazze halkının ihtiyaç duyduğu tüm yardım malzemeleriyle dolu çok sayıda kamyonumuz var. Yardımların en kısa zamanda Gazze’ye girişine izin verilmesi gerekiyor” dedi. Guterres ayrıca, taraflara ateşkes çağrısında bulunarak, yardımların girişi için Mısır ile İsrail arasında bir anlaşmanın yapılmasının beklendiğini ancak taraflar arasında anlaşmaya dair koşulan bazı şartların bunu geciktirdiğini kaydetti.

İsrail ordusu Gazze sınırında bekliyor

DÜNYA GAZZE İÇİN MEYDANLARDA

İsrail-Hamas savaşı Batı’nın iki yüzlülüğünü gözler önüne serdi. Meydanlarında Kur’ân-ı kerim yakılmasını ve PKK’lı teröristlerin cirit atmasını “ifade özgürlüğü” diye savunan Avrupa ülkeleri, Gazze’deki sivil katliamına itiraz etmeye ise yasak getirdi. Gazze’de sivil katliamına isyan edenler yasak dinlemedi. Terör örgütü PKK destekçilerinin tren istasyonundaki eylemlerine göz yuman Hollanda, Filistin mitingine ise izin vermedi. Hollanda polisi, havalimanında eylemcileri copla acımasızca dövdü.

İsrail ordusu Gazze sınırında bekliyor

Filistin’e desteğin yasaklandığı Fransa’da kanun, yüksek mahkemeden dönünce binlerce kişi meydanlara döküldü. Paris Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan göstericiler yağmura ve polis müdahalesine rağmen alanı terk etmedi. Polisin farklı gruplara böldüğü ve bir kısmını zorla ara sokağa yönlendirdiği bazı göstericilerle arbede yaşandı. Protestoculara biber gazı sıkıldı. Bir polisin müdahale sırasında ayağıyla göstericinin kafasına basması büyük tepki çekti. Katılımcılar, Filistin için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İsviçre’nin Lozan şehrinde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi. Polis geniş güvenlik tedbiri aldı. Batı’nın susturma çabasına rağmen dünya Filistinlilere sahip çıktı. Güney Amerika ülkeleri de Gazze dramına kayıtsız kalmadı. Arjantin, Ekvador, Brezilya ve Şili’de “Özgür Filistin” eylemleri yapıldı. Kolombiya, Filistin’e destek için Ramallah’ta büyükelçilik açacağını bildirdi. 

Katliamın ikinci cumasında İslam ülkeleri yine ayaktaydı. Türkiye’den Mısır’a, Ürdün’den Lübnan’a, Irak’tan Yemen’e kadar birçok ülkede cuma namazı sonrası mitingler tertiplendi. İslam başkentlerinde “Katiller, Gazze’den elinizi çekin”, “İsrail’e normalleşme suçtur” sloganları atıldı.

BİDEN UYARDI, PUTİN DALGA GEÇTİ

ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’daki Oval Ofis’ten ulusa seslenerek İsrail ve Ukrayna için Kongre’den ek bütçe istedi. Hamas ve Rusya lideri Vladimir Putin’in farklı tehditleri temsil ettiğini belirten Biden “Ama şu yönleri ortak: İkisi de yanı başındaki bir demokrasiyi tamamen yok etmek istiyor. İran Rusya’yı, Hamas’ı ve bölgedeki diğer terör örgütlerini destekliyor” ifadesini kullandı. Biden, ABD’nin ulusal güvenlik ihtiyaçları çerçevesinde İsrail ve Ukrayna dâhil ortaklara destek olmak için Kongre’ye “acil bütçe” talebinde bulunacağını belirtti. Hamas’ın Filistinlileri temsil etmediğini söyleyen Biden “İki devletli çözümden vazgeçemeyiz. İsrail ve Filistinliler eşit şekilde güvenlik, onur ve barış içinde yaşamayı hak ediyor” ifadesini kullandı. Bu arada ABD’nin Ukrayna’ya ATACMS füzelerini vermesine ise Rusya lideri Putin tepki gösterdi. Putin, Biden’ın bir gün önceki “Rusya savaşı kaybetti” açıklamasına cevap olarak “Madem savaşı kaybettik o zaman gelsin buraya pankek yiyip, çay içelim” dedi. Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile 2018 yılında pankek diplomasisi olarak anılan görüntüler vermişti.

NOTLAR

>> Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Gazze’ye yapılan saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısının 4 bin 137’ye yükseldiğini duyurdu.

>> ABD’li Yahudi Profesör Norman Finkelstein “ABD’nin dış görünüşteki tutumu şaşırtıcı değil. Beni biraz şaşırtan Joe Biden’ın İsrail’e verdiği destekte bu kadar agresif davranması oldu” dedi. 

>> ABD’de 400’den fazla Kongre çalışanı, Gazze’de derhâl ateşkes sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektubu isimsiz olarak imzaladı. ABD’li bir yetkili, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Biden yönetiminin tutumunu eleştiren bir iç belge hazırladığını belirtti.

>> İsrailli akademisyen Neve Gordon “Uluslararası Ceza Mahkemesinin işleyişine ve UCM’ye kimlerin getirildiğine bakarsak çoğunlukla güçlüden ziyade zayıfı yargılayan bir mahkeme olduğunu da görürüz” dedi.

>> İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinden tanksavar füzeleri fırlatma girişimi gerekçesiyle Hizbullah üyelerinden oluşan üç kişilik bir “hücreyi” hedef aldığını açıkladı.

>> Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail’in Gazze’ye yönelik süren saldırılarının bölgesel bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu. 

>> İsrail ordusu, Batı Şeria’daki Nur Şems Mülteci Kampı’ndan yaklaşık 30 saat sonra çekildi. İsrail baskında beşi çocuk, 13 Filistinliyi öldürdü.

>> Hollanda Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Lübnan’a seyahat etmemeleri yönünde uyarıda bulundu.

>> İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz susuz bıraktı.

>> Bangladeş’te, İsrail-Filistin çatışmasında hayatını kaybeden Filistinliler için bir günlük yas ilan edildi.

>> İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Katar Emîri Şeyh Temim bin Hamed Âl Sani ile bir araya geldi. 

>> ABD’li kahve zinciri Starbucks, Filistin’le dayanışma paylaşımında bulunduğu gerekçesiyle ‘Starbucks Workers United’ adlı sendikaya dava açacağını açıkladı. 

>> İsrail askerleri, Necef Çölü’nde yer alan Tesalim kasabası yakınlarında bir Yahudi yerleşimciyi “yanlışlıkla” öldürdü.

>> Kassam Tugayları, esir aldığı ABD’li anne ve kızını serbest bıraktı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...