İsrail Merkez Bankası açıkladı: Gazze’deki katliamın faturası ağır oldu!

Düzenleyen: / Kaynak: Independent, Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail Merkez Bankası açıkladı: Gazze’deki katliamın faturası ağır oldu!

Dünya Haberleri  / Independent, Anadolu Ajansı

İsrail Merkez Bankası, İsrail’in Gazze'de 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarının faturasının 50 milyar doları bulabileceğini açıkladı. İsrail Merkez Bankası, Gazze’ye başlatılan savaşın maliyetinin gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 10’una ulaşabileceğini kaydetti.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde sivil katliamı aşırılık yanlısı Binyamin Netanyahu hükümetinin halk desteğini kaybetmesi, uluslararası kamuoyunda imaj kaybının yanı sıra büyük ekonomik varlıklarını da tehdit ediyor.

Tel Aviv Borsası’nda İsrail şirketlerinin değerlerinde yüzde 25’i aşan bir düşüş görülürken, en büyük 5 bankada büyük değer kaybı yaşandı. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar dolayısıyla çağırdığı yedek askerlerin maliyeti ise aylık bir milyar dolarlık bir zarara neden oldu.

Bunun yanı sıra Gazze’deki saldırılar nedeniyle ciddi işletme sorunu yaşanıyor. İsrail ekonomisinin omurgasını oluşturan modern teknoloji sektöründe çalışanların yüzde 30’undan fazlasını kaybetti. Teknoloji sektörün İsrail’in gayri safi milli hasılasının yüzde 18’ini oluşturuyor.

Öte yandan Bugün İsrail için savaşın günlük maliyeti 250 milyon doları buluyor. Bu durumda savaşın başlamasının üzerinden yaklaşık bir ay geçtikten sonra savaşın İsrail'e maliyeti toplam 73 milyar dolara ulaşmış durumda olacak.

SAVAŞIN MALİYETİNİNİN 50 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz oranlarının yüzde 4,75'te kalması yönünde aldığı kararın ardından, Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında, Gazze'deki savaşın maliyetinin GSYİH'nin yüzde 10'una ulaşmasının beklendiğini kaydeden Yaron, bunun askeri operasyonlar ve yeniden imarla bağlantı doğrudan harcamaları da içerdiğini aktardı.

İsrail'de 2022 GSYİH rakamları 500 milyar dolara ulaşmıştı. Yaron'un bu açıklamalarına göre, savaşın maliyetinin 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

İsrail Ulusal Ekonomik Konseyi tarafından ay başında açıklanan raporda da, savaşın maliyetinin 200 milyar şekele (54 milyar dolar) ulaşabileceği belirtilmişti.

İSRAİL’İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 241 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Independent, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...