İsrail Huzaa'da katliam yapıyor

/ Kaynak: AA
İsrail Huzaa'da katliam yapıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail ordusunun dünden bu yana karadan ve havadan yoğun saldırılarına maruz kalan Huzaa beldesinde, sokaklardan ölüm ve kan kokusu yükseliyor.

Gazze'ye saldırıların 18'inci gününde İsrail ordusunun saldırılarının devam ettiği Huzaa beldesinde şu ana kadar 30 kişinin öldüğü belirtilirken, beldenin ikinci bir Şucaiyye olmasından endişe ediliyor. İsrail keskin nişancıları Gazze'nin Huzaa beldesinden çıkmak isteyen Filistinlileri hedef alırken, sağlık ekipleri ile ambulansların bölgeye girişi de bombalarla engelleniyor. Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Huzaa'da şu ana kadar çoğu çocuk ve kadın 30 kişi hayatını kaybettiğini belirledik" dedi. Sağlık ekiplerinin beldeye girişine izin verilmediğini kaydeden Kudra, ölü ve yaralıların sayısı konusunda sağlıklı bilgi alamadıklarını söyledi.

"Yeni Şucaiye katliamı endişesi"

Bölge sakinleri, yaşananları "katliam" olarak nitelendirdi. Merve en-Neccar isimli Filistinli bir kadın (45) "Çocuklarımın da her an artan ölümlere eklenen yeni rakamlardan biri olmasından korkuyorum. Daha önce gül kokularının yükseldiği bu sokaklarda şimdi ceset kokuları yükseliyor" şeklinde konuştu.

Merkezi İsviçre'de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Mid) nbsp; tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Huzaa'ya kara, deniz ve havadan hedef gözetmeksizin saldırı düzenlediği belirtilerek, " Şucaiyye'ye hedef gözetmeksizin yapılan saldırıların ardından şimdi de İsrail sınırındaki Huzaa kenti bombardıman ve kuşatma altında, beldenin diğer kentlerle ilişkisi kesildi" ifadeleri kullanıldı.

nbsp;İsrail Huzaa'da katliam yapıyor

Beş çocuğu olduğunu dile getiren Neccar, "Burada tam bir katliam yaşanıyor. Şucaiyye'deki katliamı aratmayan yeni bir katliam. Bölge kuşatma altında. Evleri, arazileri karadan ve havadan hedef gözetmeden vuruyorlar. Pek çok aile kaçmayı başardı ancak bizim gibi beldeden çıkamayan ve hala burada kalan aileler var" ifadelerini kullandı.

Enver Ebu Rayde (45) isimli bir diğer belde sakini ise Şucaiyye'dekinin benzerinin belki de daha fazlasının Huzaa'da yaşandığını belirterek "Özgür dünya nerede? Akrabalarım, komşularım, hepsi öldü. nbsp; Her an ben de ölebilirim. Onlarca genç alınarak bilinmeyen yerlere götürüldü" diye konuştu.

Keskin nişancılar hareket eden herşeyi vuruyor

Saldırılar nedeniyle beldeyi terk eden Filistinlilerden Saad Kadih (38) ise İsrail ordusunda bulunan keskin nişancıların Huzaa'da hareket eden herşeyi vurduğunu söyledi.

Hastanede tedavi altında olan Kadih şunları kaydetti:

"Sabah saldırıların başladığı saatlerde kaçabilen kaçtı. Şu an durum çok daha kötü. Tam bir katliam var. Savaş uçakları onlarca evi bombaladı. Gözümün önünde kadınlar, çocuklar öldü. Cesetler sokaklara dağılmıştı."

Kurtarma ekipleri tarafından beldeden çıkarılan Iyad Neccar isimli bir diğer Filistinli gördüklerini "soykırım" olarak nitelendirdi. Neccar, "Her sokakta, her caddede ölüler var. Uçaklarla, tanklarla vuruyorlar. Yaşananların tarifi imkansız" ifadelerini kullandı.

nbsp;İsrail Huzaa'da katliam yapıyor

Ambulansların beldeye girişine izin verilmiyor

Bir ilk yardım görevlisi de İsrail'in açtığı ateş sonucu kendileri dahil bütün ambulansların beldeden çıkmaya zorlandığını ve sağlık ekiplerinin girişine izin verilmediğini belirtti.

nbsp;"Beldeden yardım çığlıkları yükseliyor" diyen ilk yardım görevlisi,"Sadece birkaç metre içeriye girebildik. Büyük bir yıkım gördük. Tarım arazileri bütünüyle yanıyordu. nbsp; Görgü tanıkları enkazlar altında onlarca ceset olduğunu söylüyor" şeklinde konuştu.

Filistin İnsan Hakları Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapan nbsp; Yasir Abdulgafur, Huzaa'da 12 bin kişinin yaşadığını aktararak, "Şu an bu kişilerin pek çoğu evlerini terk etti veya enkaz altında kaldı, kurtarmak için onlara kimse ulaşamıyor. nbsp; Ayrıca içinde onlarca yaralı bulunan bir sağlık kiliniği de vuruldu. Burada da çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. Birkaç gün önce Şucaiyye'de gördüğümüze benzer sahneler yaşanıyor, evler vuruluyor" ifadelerini kullandı.

nbsp;İsrail Huzaa'da katliam yapıyor

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 745 kişi hayatını kaybetti, 4 bin nbsp;633 kişi yaralandı.

Eğer uyursak çabucak ölürüz

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında sivil yerleşim birimlerini hedef alması, birçok çocukta psikolojik travmalara neden oluyor. Havadan, karadan ve denizden gece gündüz saldırıların devam ettiği Gazze'de anneler, bomba sesleri altında korkudan uyuyamayan çocuklarına uyku ilacı veriyor.

29 yaşındaki anne Muna Rıdvan, bomba sesleriyle titreyen 7 yaşındaki kızı Ravan'ı gecenin ilerleyen saatlerine rağmen uyuması için ikna edemediğini belirtti.

nbsp;İsrail Huzaa'da katliam yapıyor

Kızının, "Eğer uyursak İsrail uçaklarının attığı füzelerden kaçamayız. Çabucak ölürüz" diyerek uyumayı reddettiğini vurgulayan Rıdvan, şunları söyledi:

"Çocuğun hayatı altüst oldu, gecesi gündüze, gündüzü geceye karıştı. İsrail bombalayacak korkusuyla geceleri uyuyamıyor, yaşadığı korku ve panik halini biraz olsun hafifletebilmek için ona uyku ilacı veriyorum."

Gazzeli anne Ummu Yefane ise İsrail saldırılarının başlamasından bu yana 9 yaşındaki oğlu Ahmet'in hareket ve tavırlarında büyük değişiklilerin meydana geldiğini dile getirdi.

Saldırıların evlerinde neden olduğu her sarsıntıda 9 yaşındaki oğlu Ahmed'in korkudan altına kaçırdığını belirten Ummu Yefane, çocuğunda istem dışı hareket bozuklukları da farkettiğini ifade etti.

Savaşta en çok çocukların zarar gördüğünü ve saldırıların başladığı ilk anlardan itibaren bu etkilerin farkedildiğini anlatan Gazze'deki Aksa Üniversitesi öğretim üyesi psikolog Derdah eş-Şair, şunları kaydetti:

"Savaş çocukları ya öldürüyor ya yaralıyor ya da ani ve kalıcı fiziksel ve psikolojik rahatsızıklara neden oluyor. nbsp; Çocukların annelerine aşırı bağlanmaları ve bir dakika için de olsa ayrılmak istememeleri, geceleri ter içinde korkuyla uyanmaları, savaşın etkisi nedeniyledir. Kabuslar gören çocuklar, bombalar ve ölüm ile karanlık arasında bir ilişki kuruyor. Korku nedeniyle altlarına kaçıran bazı çocuklarda hareket bozuklukları gibi rahatsızlıklar da görülebiliyor. Dolayısıyla çocukların, kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak psikolojik destek almaları gerekiyor."

Savaşın neden olduğu kalıcı psikolojik etkilere de değinen Şair, "Bu süreçte çocukların kişilikleri de kötü etkilenir. Savaşa dair zihinlerinde acı fotoğraflar biriktirirler. Bu da duygusal eğilimleri ve davranışlarında olumsuz yönde değişikliğe neden olur" diye konuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...