İsrail Gazze'deki katliamlara yenisini ekledi! Şifa Hastanesi bombalandı

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
İsrail Gazze'deki katliamlara yenisini ekledi! Şifa Hastanesi bombalandı

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

İsrail'in işgal girişiminde bulunduğu Gazze'de elektriği kesilen Şifa Hastanesi'nde 2 prematüre bebek ve yoğun bakım hastaları hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün, Gazze'de Şifa Hastanesi'ndeki merkezleriyle irtibatının kesildiğini bildirdi. İsrail sabah saatlerinde ikinci kez vurduğu Şifa Hastanesi'ni akşam saatlerinde bir kez daha vurdu. Gazze'deki hükümet İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi yerleşkesinde yoğun bakım ünitesi, ameliyathane binası ve doğumhaneyi hedef aldığını bildirdi.

İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamlar 37.gününde de devam ediyor. 7 Ekim'de Hamas tarafından başlatılan 'Aksa Tufanı' operasyonunu bahane ederek Gazze'yi abluka altına alan İsrail, elektrik, su, yakıt gibi temel ihtiyaçlara Filistinlilerin erişimini kesti. Bölgede İsrail tarafından çok sayıda katliam yapılırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bini aştı. Katliamlara ara vermeyen İsrail, dün de hastanelerde katliamlara devam etti. İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter, 37 gündür yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin kuzeyden güneye doğru sürülmesi hakkında konuştu. İsrail, 7 Ekim’den bu yana El Halil'deki 11 mahallede sokağa çıkma yasağı uyguluyor İşte dakika dakika İsrail-Filistin olayları...

SALDIRILAR SONRASI ŞİFA HASTANESİ İŞLEVİNİ KAYBETTİ

00:12 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi ile yeniden iletişim sağladıklarını duyurarak, “Ne yazık ki hastane artık bir hastane olarak işlev görmüyor” dedi.

Hastanenin 3 gündür elektriksiz, susuz ve çok zayıf bir internete sahip olduğunu aktaran Ghebreyesus, bunun temel bakım sağlama kabiliyetini ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

Bölgedeki sürekli çatışmaların ve bombardımanların zaten kritik olan koşulları daha da kötüleştirdiğini belirten Ghebreyesus, “Trajik bir şekilde, hasta ölümlerinin sayısı önemli ölçüde artmıştır. Ne yazık ki hastane artık bir hastane olarak işlev görmüyor. Güvenli bir sığınak olması gereken hastanelerin ölüm, yıkım ve umutsuzluk sahnelerine dönüşmesine dünya sessiz kalamaz. Ateşkes. Şimdi” dedi.

23.06  Filistin Kızılayı, 76 yardım tırının daha Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne girdiğini duyurdu.

22:56 Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, başta Şifa Hastanesi olmak üzere Gazze'deki hastanelerde felaket yaşandığını, hastaların tedavi olamadığı için ölüme terkedildiğini belirtti.

22:54Sınır Tanımayan Doktorların (MSF) Gazze'deki Şifa Hastanesinde bulunan personelinden dün geceden bu yana haber alınamadığı bildirildi.

22:31Gazze'deki hükümet: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 41 binden fazla konut tamamen yıkıldı.

21:42İsrail, Gazze’de 20’den fazla Hamas mensubunu esir aldığını duyurdu.

21:23 İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 11 bin 180'e yükseldi.

İSRAİL ŞİFA HASTANESİNİ VURDU

20.31Gazze hükümeti: İsrail ordusu, Şifa Hastanesi yerleşkesinde yoğun bakım ünitesi, ameliyathane binası ve doğumhaneyi hedef aldı

HASTALARI ELEKTİRİKSİZLİK ÖLDÜRDÜ

20:26 İsrail ile çatışma halindeki Hizbullah 1 mensubunun daha öldüğünü belirtti.İki taraf arasında 8 Ekim'den bu yana süren çatışmalarda ölen Hizbullah mensubu sayısı 73'e yükseldi.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 11 bin 180'e yükseldi

20:19 Gazze'de Şifa Hastanesi yoğun bakım bölümünde cihazlara bağlı tüm yaralılar, elektriksizlik sebebiyle hayatını kaybetti.

17.29: İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde 11 mahallede sokağa çıkma yasağı getirerek binlerce Filistinliyi eve hapsetti.

17.25: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırılarına ilişkin, "ABD, hastanelerde, masum insanların, hastaların hedef olduğu çatışmalar görmek istemiyor ve bu konuda İsrail ile istişarelerde bulunduk." dedi. 

17.02: İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait "hedeflere" hava saldırısı düzenledi

16.17:  Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, İsrail'in abluka ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde yakıt sıkıntısı nedeniyle 16 Kasım Perşembe günü itibarıyla iletişim hizmetlerinin duracağını bildirdi.

14.51: Gazze Şeridi'ndeki Hastaneler Genel Müdürlüğü: Şifa Hastanesi'ndeki felaket durumu nedeniyle 36'sı çocuk 650 hasta ve yaralının hayatı tehlikede

14.48 : Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra: "İsrail'in ikinci kez hedef alması sonucu Şifa Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesi büyük zarar gördü

14.38: Lübnan'dan İsrail’e düzenlenen antitank füzesi saldırısında 6 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu üstlenen Lübnan’daki Hizbullah, Dovev bölgesine güvenlik kamerası kurmaya çalışan İsrailli bir lojistik ekibinin hedef alındığını bildirdi. 

14.30: Mısır: "Refah Sınır Kapısı yeniden açıldı. Gazze'den tahliye edilen grup Mısır'a geçti."

13.33: ABD'nin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan abluka altındaki Gazze Şeridi'nde güvenliği kontrollerinde tutma yönündeki sözlerine açıklık getirmesini istediği bildirildi.

11.26: İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda 1 Filistinliyi öldürdü, 2 Filistinliyi yaraladı, en az 7 Filistinliyi ise gözaltına aldı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi işgalciler tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısı 186'ya yükseldi.

10.34: İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter, 37 gündür yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin kuzeyden güneye doğru sürülmesini İsrail’in kurulabilmesi için 1948’de Filistinlilerin vatanlarından sürüldüğü Nekbe'ye benzeterek "2023 Gazze Nekbe'si" ifadesini kullandı.

08.30: Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, İsrail'e hastanelere yönelik saldırılarını durdurma çağrısında bulunarak, 'Hastaneler ve tıbbi tesislerle ilgili olarak şunu belirtmek isterim: uluslararası insani hukuk hastanelerin, hastaların ve sağlık personelinin korunmasını gerektirir' dedi.

08.10: İrlanda parlamentosu önümüzdeki hafta İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesini oylayacak

03.10: Ürdün silahlı kuvvetlerinin Gazze'deki Ürdün Sahra Hastanesi'ne paraşütle acil tıbbi malzeme ulaştırdığı bildirildi.

03.00:  Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenledikleri bir operasyonda iki İsrail askerini öldürdüğünü duyurdu.

02.40: İsrail ile Filistinliler arasında esir takasını ve Gazze'deki çatışmalara insani ara verilmesini içeren bir anlaşmaya varılması için ABD ile Katar'ın arabuluculuğunda yoğun görüşmelerin yürütüldüğü iddia edildi.

01.40: İsrail'in Hayfa kentinde yaklaşık bin kadar gösterici, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu protesto için bir araya geldi.

İSRAİL BİNLERCE İNSANI EVE VE ÖLÜME HAPSETTİ

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail ordusunun bir aydan uzun süredir Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil şehrinin Eski Şehir bölgesinde 11 mahalleye sokağa çıkma yasağı uyguladığını bildirdi.

B'Tselem’in saha araştırması raporuna göre, El Halil'in H2 Bölgesi'ndeki mahallelerde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonucu mağazalar ve işyerleri kapatıldı, yaklaşık 750 aileden oluşan binlerce kişi evlerinde hapsedildi. Ordu, iki hafta süren tam kapsamlı sokağa çıkma yasağının ardından 21 Ekim’den bu yana bölge sakinlerinin pazar, salı ve perşembe günleri sabah ve akşam birer saat olmak üzere evlerinden çıkmalarına izin veriyor. Ancak evden dışarı çıkmak, İsrail ordusunun kontrol noktalarından geçmeyi ve askerlerle karşılaşmayı gerektiriyor. Bu ise her zaman ayrıntılı vücut aramalarını içeren aşağılayıcı muameleyi içeriyor ve bölge sakinlerine ayrılan kısa zamanın çoğu bu uygulamalarla geçiyor. Sokağa çıkma yasağının H2'de hayatı tamamen sekteye uğrattığına dikkat çekilen B’tselem raporunda, işe ve okula gidemeyen, yakınlarını ziyaret edemeyen ve tüm işyerlerinin kapalı olduğu bölgenin sakinlerinin, "Ne zaman normale döneceklerini bilmeden tam bir belirsizlik içinde yaşadıkları" vurgulandı.

YAHUDİ İŞGALCİLERE TAM ÖZGÜRLÜK VERİLDİ

Raporda, El Halil’deki yasa dışı yerleşimlerde yaşayan Yahudi işgalcilerin ise tam bir hareket özgürlüğünden yararlandığı ve bunu bölge sakinlerini taciz etmek ve mülklerine zarar vermek için kullandıklarına dikkat çekildi.

İsrail Gazze'deki katliamlara yenisini ekledi! Şifa Hastanesi bombalandı

NEKBE 2023

İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter, 37 gündür yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin kuzeyden güneye doğru sürülmesini İsrail’in kurulabilmesi için 1948’de Filistinlilerin vatanlarından sürüldüğü Nekbe'ye benzeterek "2023 Gazze Nekbe'si" ifadesini kullandı.

Tarihi Filistin toprakları üzerinde 14 Mayıs 1948'de İsrail'in kurulmasıyla zorunlu göçe ve katliamlara maruz kalan Filistinliler, o günü "büyük felaket" anlamına gelen "Nekbe" olarak isimlendiriyor. Bakan Dichter, İsrail ordusunun yoğun bombardımanlarla Filistinlileri Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine sürmesini "Gazze Nekbe’si" olarak niteledi. İsrail'de bir programa katılan Dichter’e sunucu, saldırı altındaki Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden güneyine Mısır sınırına doğru sürgün edilmesinin "geçici bir durum olup olmadığını" yoksa "savaşın amacının bu mu olduğunu" sordu. Bunun üzerine, İsrail ordusunun operasyon alanındaki nüfusu azaltmak istediğini belirten Dichter, "Bunun nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum." dedi.

Sunucu, "Bu bir Nekbe mi, yoksa geçici bir durum mu?"diyerek sorusunu yinelemesi üzerine İsrailli Bakan, "Gazze Nekbe'si ile karşı karşıyayız." ifadesini kullandı. Sunucunun bu ifadeyi tekrar ederek "Gazze Nekbe’si mi?" diye sorması üzerine Dichter, "Evet 2023 Gazze Nekbe'si" ifadesini kullandı. 

DSÖ AÇIKLADI HASTANELERDE SİVİLLERE ATEŞ AÇILIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da örgütün, Gazze'de Şifa Hastanesi'ndeki merkezleriyle irtibatının kesildiğini duyurdu.

Sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada Ghebreyesus, Hastanenin sürekli saldırılara maruz kaldığına dair korkunç haberlerle birlikte, durumun oldukça ürkütücü ve endişe verici olduğunu açıkaldı.

Hastaneyi tanklarla çeviren İsrail ordusunun çıkıp kaçmak isteyenlere ateş açıtığını belirten Ghebreyesus, bu kişilerin yaralandığını ya da öldürüldüğünü söyledi. 

İsrail Gazze'deki katliamlara yenisini ekledi! Şifa Hastanesi bombalandı

2 BEBEK OKSİJENSİZ KALARAK HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan yakıt krizi giderek büyüyor, bölgede saldırılar nedeniyle can kaybı her geçen saat artarken, hastanelerde yakıtın tükenmesi yoğun bakım hastaları ve prematüre bebekler başta olmak üzere tedavi gören çok sayıda Filistinli'nin yaşamını tehdit ediyor. Tel-Aviv merkezli sağlık çalışanları örgütü İnsan Hakları İçin İsrailli Doktorlar tarafından bugün yapılan açıklamada, Elektrik kesintisi nedeniyle yenidoğan yoğun bakım ünitesinin çalışmayı durdurduğunu söyleyebiliriz. Şifa Hastanesi'nde 2 prematüre bebek hayatını kaybetti. Diğer 37 prematüre bebeğin ise hayatı büyük tehlikede" ifadeleri kullanıldı.

HASTANE YAKININI ÇUKUR KAZMAYA KARAR VERDİK

Yakıtın tükenmesi hakkında Gazze Şeridi’nin en büyük ve merkez hastanesi olan Şifa Hastanesi’nin Direktörü Muhammet Abu Salmiya yaptığı açıklamada, İsrail’in Şifa Hastanesi’ne ve çevresine düzenlediği saldırılara değinerek, "Dünden bu yana burada kalan yerinden edilmiş Filistinli sayısı azaldı. Hastane saldırıya uğradığından birçok kişi ayrıldı ve bazıları yakındaki okula sığındı" dedi.

Onlarca kişinin öldürüldüğünü ve yaralandığını belirten Salmiya, "Burada yaklaşık 5 bin ila 7 bin yerinden edilmiş Filistinli kaldı" ifadelerini kullandı.

Hastanede yakıtın tükenmesi nedeniyle dondurucuların çalışmadığını belirten Salmiya, "Bu bir trajedi. Cesetleri, çalışmadıkları için dondurucuya koyamıyoruz. Bu yüzden hastanenin yakınına bir çukur kazmaya karar verdik" şeklinde konuştu.

CESETLER ÇÜRÜYOR

Durumun son derece insanlık dışı olduğunu vurgulayan Salmiya, "Durum tamamen kontrolden çıktı. Yüzlerce ceset çürüyor" dedi.
Hastanede tedavi gören yüzlerce yaralının çalışır durumda olan bir hastaneye nakledilmesi gerektiğini söyleyen Salmiya, "Bu yaralıların taşınması konusunda çalışmamız gerekiyor. Yaralıları, yeni doğan bebekleri ve yoğun bakım hastalarını güvenli bir şekilde taşımaya hazırız" açıklamasını yaptı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...