İsrail Gazze’ye kara harekatı için neyi bekliyor? İlhak planı sonuç verir mi?

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
İsrail Gazze’ye kara harekatı için neyi bekliyor? İlhak planı sonuç verir mi?

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

İsrail’in ABD ile görüşmesinin yankıları sürüyor. Bu bir anlamda da İsrail’in ateşkesi kolay kabul etmeyeceği anlamına da geliyor… Peki İsrail bölgede neyi planlıyor? Kara harekatı için neyi bekliyor? Gazze’yi ilhak edebilir mi?

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

İsrail Hamas tarafından büyük bir baskına uğradı ve çok büyük kayıp verdi.
İsrail ordusu kara harekatını hava şartlarını öne sürüp engellemişti. Muhtemel kara harekatı ise her iki taraf için çok büyük kayıplara yol açabilir.

İsrail tüm topraklar kendisinin olsun istiyor ancak Hamas’ın zaten İsrail’in planları arasında kara harekatının olacağını önceden düşünmüş olması da İsrail’i korkutuyor. Öyle ki İsrail, Gazze'de ne ile karşılaşacağını bilmiyor.

KARA HAREKATININ ZORLUĞU

Hamas’ın siyasi lideri olan İsmail Haniye’nin belediye başkanlığı döneminden daha öncesinden başlayarak, İsrail’in kara harekâtlarını zorlaştırmak için ince ince dantel gibi işlenen bir anlayışla planlandı.

Gazze’de caddeleri sokakları tankların geçmesine olanacak vermeyecek kadar dar alanlar mevcut. Bu sokakları tanımayan İsrail askerleri bir bilinmeze doğru yolculuğa çıkacak.

TÜNELLER İSRAİL İÇİN TAM BİR MUAMMA

Kentin altındaki 3 kat halindeki tünellerin sırrını İsrail istihbaratı bugüne kadar çözemedi. Tüneller ise tam donanımlı altında uzaktan kumandalı patlatılabilecek mayınlar üzerinde İsrail’in duracağı tankları askeri araçları çok rahat şekilde patlatabilir. Dolayısıyla Gazze’deki her adım İsrail askerleri için bir bilinmezlik.

HAMAS'IN BEYİN TAKIMI

Hamas’ın içinde de makine ve kimya, inşaat mühendilerinden oluşan bir birimi var ve Hamas’ın bu beyin takımının çok iyi eğitimleri var. Bunlar Almanya, İngiltere ve diğer Avruğa ülkelerinde eğitim görmüş Filistinliler.

İşte tüm bu nedenler İsrial ordusunun ne ile karşılaşacağını öngöremediği için Gazze’ye girmesini geciktiriyor. Ayrıca bölgeyi ilhak ederse oradaki Filistinli nüfus İsrail yönetimini sevmeyecek haliyle ve komple kontrol altına alması zor olacak protestolar, canlı bomba kendi güvenliği tehlikeye girecek. Yani ilhak gibi durumda bu kadar Filistinli kendisine bir tehdit oluşturacak.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...