İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

DÜNYA Haberleri

İsrail'in Gazze'ye havadan, karadan ve denizden sürdürdüğü saldırılarda 74'i çocuk, 26'sı kadın 297 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 230 kişi de yaralandı.

İsrail topçu birliklerinin, Gazze'nin doğu sınırındaki bölgelere açtığı ateşte ilk belirlemelere göre 4 çocuk hayatını kaybetti. Gazze'nin kuzeyine açılan topçu ateşinde ise aynı aileden 5 kişi öldü. Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırı nedeniyle bugün bölgeye gideceği öğrenildi.

İsrail, dün akşam saatlerinde Gazze'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Gazze'nin farklı bölgelerine havadan ve karadan düzenlenen saldırılarda 13 Filistinli daha hayatını kaybetti.

4 ÇOCUK ÖLDÜ
Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail topçu birliklerinin, Gazze'nin doğusundaki sınır bölgelerini yoğun bombardımana tuttuğunu ve saldırılarda 2'si kardeş 4 çocuğun öldüğünü belirtti.

AYNI AİLEDEN 5 KİŞİ CAN VERDİ
İsrail askeri birliklerinin, Gazze'nin kuzeyine açtığı topçu ateşinde de aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor
nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

İSRAİL SAVAŞ UÇAĞI GÜNEYDE 4 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ
İsrail savaş uçağının, Gazze'nin güneyine düzenlediği saldırıda ise 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

3 İSRAİL ASKERİ YARALANDI
Gazze'de anti tank roketi ile hedef alınan 3 israil askerinin yaralandığı belirtildi. İsrail ordu radyosunun haberine göre, Gazze'de anti tank roketi ile hedef alınan 3 İsrail askeri, tedavi için İsrail'deki bir hastaneye kaldırıldı. İsrail'in Gazze'ye karadan saldırmaya başladığı Perşembe akşamından bu yana, İsrail'in 1 askeri öldü, 9 askeri de yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'ye Cuma günü düzenlediği saldırılarda 59 kişinin hayatını kaybettiğini, 430 kişinin de yaralandığını söyledi.

BM kararlarına daha önce defalarca uymamış olan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Temmuz'dan bu yana hayatını kaybeden Filistinliler'in sayısının 297'ye, yaralananların ise 2 bin 230'a yükseldiğini belirten Kudra, "İsrail'in Gazze'ye havadan, karadan ve denizden sürdürdüğü saldırılarda 74'i çocuk, 26'sı kadın 297 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 230 kişi de yaralandı" dedi.

İsrail, 7 Temmuz'da nbsp; "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye başlattığı saldırıların ardından, Perşembe akşamı da kara saldırısına başlamıştı.

nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor
nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
Bu arada İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, Gazze'ye yönelik saldırıları yürüten güney ordu komutanlığını ziyareti sırasında, "Mevcut acil durum önümüzdeki günlerde de devam edecek" dedi.

Ziyarete gelirken silahını elinde taşıması dikkati çeken Gantz, şunları söyledi:

"Dün gece birkaç yerden başlayan operasyonu şu anda genişletme aşamasındayız. Şu ana kadar büyük başarı sağladık. İstediğimiz gibi operasyonu genişletme niyetindeyiz. Hamas ve diğer terör örgütleri sert ve yoğun bir biçimde vuruldu. İsrail halkı ordusuyla, askerleriyle övünmeli. Mevcut acil durum önümüzdeki günlerde de sürecek."

Gantz son olarak, "Üstteki güçlü el bizim ve öyle olmaya devam edecek" dedikten sonra, ziyaretini tamamlayarak güney ordu komutanlığından helikopterle ayrıldı.

nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor
nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

HAMAS: 'BU SAVAŞI KAZANACAĞIZ'

İsrail'le uzun bir savaş için her türlü hazırlığı yaptıklarını belirten Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, ''Biz, bu savaşı kazanacağız ve halkımız bayramda zaferimizi kutlayacak'' dedi.

Ebu Ubeyde, El Aksa televizyon kanalında yayınlanan konuşmasında, "Gazzeli gençler düşmana taş yerine bomba atsın diye çeyrek milyon el bombası hazırladık. Savaşta harcadığımız cephaneyi aynı şekilde yeniledik" ifadesini kullandı.

Ubeyde, "İsrail'le uzun bir savaş için her türlü hazırlığı yaptık. İsrail'e karşı bu savaşı kazanacağız ve halkımız bayramda zaferimizi kutlayacak" diye konuştu.

nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

Ebu Ubeyde, "Düşmanımız İsrail bu savaşta ölülerini gömmeye, yaralılarını gizlemeye, zararlarını örtmeye devam edecek. Biz, hedeflerimizi iyi biliyoruz ve bu düşmanımıza acı veriyor" ifadesini kullandı.

"Binerce mücahidimiz savaşa katılmak için hazır bekliyor" diyen Ebu Ubeyde, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İsrail, halkımıza karşı saldırılarını durdurana ve haklarımızı tanıyana kadar her yerde vurmaya devam edeceğiz. Bu savaşta henüz askeri gücümüzün çok az bir kısmını ortaya çıkardık. Stratejik hedeflerimizi gerçekleştirmek için daha fazla çaba göstereceğiz.''

Ebu Ubeyde "Tüm dünya neler yapabileceğimizi gördü. Zor şartlara ve ablukaya rağmen füzelerden, insansız hava araçlarına kadar pek çok konuda başarı gösterdik. Bizim için bunların ümmete birer örnek olması bile yeterlidir" diye konuştu.

nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor
nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

BM GENEL SEKRETERİ BUGÜN BÖLGEYE GİDECEK
Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırı nedeniyle bugün bölgeye gideceği öğrenildi.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, BM Güvenlik Konseyi'nin bölgedeki duruma ilişkin düzenlediği toplantıda BM Genel Sekreteri Ban'ın, İsrail ve Filsitin halkları ile dayanışmasını göstermek için bugün bölgeye gideceğini söyledi.

Feltman, Ban'ın hangi ülkeleri ziyaret edeceği, Gazze'ye uğrayıp uğramayacağı ve ziyaretin kaç gün süreceğine ilişkin ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Feltman konuşmasında son 24 saatte yaşanan gelişmelere de yer vererek, "İsrail meşru güvenlik kaygıları taşıyor. Ayrım gözetmeksizin yapılan roket atışları kabul edilemez ancak BM, İsrail'in şiddetli yanıt vermesi nedeniyle alarma geçti" dedi.

Tüm tarafları uluslararası hukuka uymaya çağıran Feltman, sivillerin ve özellikle sahilde oynayanların da içinde olduğu çocukların öldürülmesinden kaygı duyduklarını belirtti.

Feltman, bölgede kalıcı bir barış kurulabilmesi için sorunun temellerine inilmesi ve iki devletli çözümün bulunması gerektiğini vurguladı.

nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

GAZZE'DE BİLANÇO GİDEREK ARTIYOR

Havadan ve karadan İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazze'de, bilanço giderek artıyor. İsrail'in karadan saldırısı ikinci günde de devam etti ve son iki günde en az 60 Filistinli bu saldırılarda hayatını kaybetti.

nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor
nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

HASTANE ULAŞMAK ARTIK ÇARE DEĞİL!

Gazze'de sağlık hizmetleri de durma noktasına geldi. Hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği çekiliyor. Saldırılardan kurtulup hastaneye ulaştırılan yaralılar da tıbbi yetersizlikler nedeniyle hayatını kaybediyor.

ÇOCUKLARIN GÜNAHI NE?

İsrail'in saldırıları en çok çocukları etkiliyor. Filistin yönetimi bugüne kadar süren saldırılarda 74 çocuğun öldüğünü duyurdu. Birleşmiş Milletler'e göre yaklaşık 58 bin çocuğun da psikolojik desteğe ihtiyacı var.

nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor
nbsp;İsrail bombalıyor, Gazze'de bilanço giderek artıyor

GAZZE KARANLIKTA

Öte yandan İsrail'in Gazze'ye elektrik vermeyi durdurması nedeniyle enerji açığının yüzde 90 arttığı bildirildi.

Gazze'deki elektrik dağıtım şirketinin halkla ilişkiler müdürü Cemal ed-Derdesavi, yaptığı açıklamada, elektrik hatlarını bombalayan İsrail ordusunun aşamalı olarak Gazze'ye elektirik akımını durdurduğunu belirtti.

İsrail'in saldırılarında 13 elektrik iletim hattının zarar gördüğünü ifade eden Derdesavi, bu ülkenin, kopan ve zarar gören hatların onarımına da izin vermediğini, söz konusu durumun "Gazze'yi karanlığa boğmakla tehdit ettiğini" dile getirdi.

Derdesavi, saldırılarda elektrik iletim hatlarının hedef alınması nedeniyle mevcut elektrik santralinin "büyük bir kriz yaşadığını" da kaydetti.

Elektrik ihtiyacını karşılamak için yaklaşık 360 megavat gücünde enerjiye ihtiyaç duyulan Gazze'de, sadece yaklaşık 200 megavat enerji elde edilebiliyor.

Gazze enerji ihtiyacının 120 megavatını İsrail'den, 28 megavatını Mısır'dan karşılıyor.

Öte yandan Gazze'de görev yapan haber ajansı çalışanlarının çekim yaptıkları noktanın yanındaki binaya art arda 3 füze isabet etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...