İsrail katliamlara hızlı başladı! Ateşkes sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı 178'e yükseldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
- Güncelleme:
İsrail katliamlara hızlı başladı! Ateşkes sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı 178'e yükseldi

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ajanslar

İsrail ile Hamas arasındaki 1 haftalık ateşkes sona erdi, savaş tekrar başladı.  İşgalci İsrail ordusu Gazze'ye yönelik hava bombardımanına yeniden başladığını duyurdu. Filistinli savaş grupları ile İşgalci askerler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Hamas, İsrail'in bütün ateşkes tekliflerini reddettiğini açıkladı. İsrail, Gazze'nin en büyük yerleşim yeri Han Yunus'u savaş alanı ilan etti. İşgalci İsrail'in polisi, Mescid-i Aksa'da namaz kılmak isteyen Müslümanlara gazlı müdahalede bulundu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail'in sabahtan bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerinin sayısının 178'e yükseldiğini duyurdu. İşte dakika dakika İsrail-Hamas savaşındaki gelişmeler...

İsrail-Hamas arasında haftalardır devam eden çatışmalar 48. gününde insani ara ilan edilmesi ile durulmuştu. 7 günlük süreçte 80'i İsrailli, 110 rehine ve 240 Filistinli tutuklu serbest kaldı.

Bugün ateşkesin bitmesi ile İsrail Gazze'de katliamlara yeniden başladı. 

İSRAİL ORDUSU ATEŞKES SONRASI ÖLÜM SAÇTI

200‘den fazla noktayı vuran İsrail ordusu, ateşkesin sona erdiği ilk gün 178'den fazla kişiyi katletti. 

Sabah 07.00’de kara, hava ve denizden başlayan saldırılarda Gazze’nin kuzeyinin yanı sıra Han Yunus ve Refah bölgeleri de dahil olmak üzere güneydeki yerler de hedef alındı.

Vurulan yerlerin, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na ait hedefler olduğu iddia edildi.

İşte dakika dakika İsrail-Hamas savaşında yaşanan gelişmeler

00:33 İsrail'in, Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye yardım tırlarının girişini engellediği belirtildi.

“İSRAİL YARDIM TIRLARININ GEÇİŞİNE İZİN VERECEK”

23:53: ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD’nin ısrarı üzerine İsrail’in Gazze Şeridi’ne giden yardım tırlarına izin vereceğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze Şeridi’nde sona eren insani aranın ardından açıklamalarda bulundu.

Kirby, ABD’nin ısrarı üzerine İsrail’in insani yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne geçişine izin vereceğini belirtirken, insani arada bölgeye giren kamyon sayısına oranla bu sayının azalacağını söyledi.

ABD’nin Gazze Şeridi'nde esir tutulanları kurtarmak için çatışmalara yeniden ara verilmesi yönünde baskı yaptığını belirten Kirby, "Bu duraklama Hamas yüzünden sona erdi" dedi.

ABD’nin Gazze topraklarının herhangi bir şekilde azaltılmasına karşı olduğunu vurgulayan Kirby, “Gazze’nin coğrafi sınırlarının azaltılmasını desteklemiyoruz. Gazze, Filistin toprağı olarak kalmalı ve bu topraklar daraltılamaz” ifadelerini kullandı.

23:33 Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), "The Weeknd" sahne adıyla tanınan ünlü Kanadalı sanatçı ve WFP İyi Niyet Elçisi Abel Tesfaye'nin, Gazze'ye 2,5 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı.

23:13 İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, Gazze'deki "insani ara"nın sona ermesi ve İsrail'in yeniden saldırılara başlamasına ilişkin, "Gazze'deki sivil halkın daha fazla acı çekmesine izin verilemez." ifadelerini kullandı.

"HAMAS, İSRAİL'İ OYUNA GETİRDİ"

22:57 The Jerusalem Post gazetesi, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf ile Hamas'ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar'ın, İsrail istihbaratının kendilerini takip ettiğini bildiği ve kendi aralarında mesaj aktarımı için gizli yöntemler kullandığı belirtildi.

21:58 Mısır: Gazze'de "insani ara"nın yeniden başlaması için yoğun çaba sarf ediyoruz

21:52 Gazze'deki hükümet: 7 Ekim'den bu yana öldürülen gazetecilerin sayısı 73'e ulaştı

ATEŞKES SONRASI KATLİAM

21:42 İsrail'in sabahtan bu yana abluka altındaki Gazze'ye düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk ve kadın 178 kişi öldü, 589 kişi yaralandı.

''İNSANİ ARA'DA BİR DAMLA BİLE YAKIT ULAŞMADI'

21:28 İsrail, Lübnan’da Hizbullah’a ait “hedeflere” hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

20:47 Gazze Belediyesi Sözcüsü Hüsnü Muhenna, "insani ara"da belediyeye hiç yakıt ulaşmadığını belirterek, Gazze'deki durumu "felaket" olarak niteledi.

19:27 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında büyük hastanelerin hizmet dışı kalması nedeniyle Gazze merkezi ve kuzeyindeki sağlık altyapısında "büyük felaket" yaşandığını bildirdi.

NETANYAHU: TÜM GÜCÜMÜZLE SALDIRACAĞIZ

18:52 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "tüm güçleriyle" abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırmayı sürdüreceklerini belirtti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Netanyahu, İsrail güçlerinin "Gazze’de ilerlediğini" aktararak, "Hamas’ın yok edilmesi, Gazze’deki esirlerin tamamının serbest bırakılması" başta olmak üzere tüm hedeflerine ulaşıncaya kadar "tüm güçleriyle" saldırılara devam edeceklerini ifade etti.

17:39: İsrail ordusu, Gazze’de 200’den fazla yeri vurduğunu duyurdu.

17.13: Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de çatışmaların yeniden başlamasından son derece endişeliyiz. Sağlık sistemi, devam eden çatışmalar nedeniyle felce uğradı. Kalıcı ateşkese ihtiyaç var.

16.45: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bugünkü saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 109'a yükseldiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını açıkladı.

16.11:Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, "insani ara"nın bitmesinin ardından İsrail’in abluka altındaki bölgeye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 70’e yükseldiğini duyurdu.

16.08: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi'ne saldırıların yeniden başlamasına yönelik, "Savaş durumuna dönüş, gerçek bir insani ateşkesin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

15.45: Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun bu sabah "insani ara"nın sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını yeniden başlatmasını şiddetle kınadı.

14.47: Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye yardım ve akaryakıt geçişi durduruldu.

14.25: İSRAİLLİ BAKANDAN İŞGAL ÇAĞRISI

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze Şeridi'nin işgal edilmesi çağrısında bulundu.

Ben-Gvir, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze saldırılarına ara vermeden devam etmesini istedi.

Gazze'nin işgal edilmesi çağrısı yapan Ben-Gvir, "Gazze'yi tüm gücümüzle ezmeli, Hamas'ı yok etmeli ve Gazze Şeridi'ne dönmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Ben-Gvir, İsrail ile Hamas arasında varılan ve bu sabah sona eren "insani araya" tepki göstermişti. İsrailli Bakan, Gazze'ye yönelik saldırılara yeniden başlanmaması halinde Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtma tehdidinde de bulunmuştu.

14.18: İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 13 Filistinliyi gözaltına aldı.

13.32: Suudi el-Hadas televizyonunun haberine göre İsrail, Yemen'in Sana kentinde İran destekli Husi milislerine ait bir askeri tesisi vurdu.

13.16: Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ve Filistin arasında insani aranın uzatılması için görüşmelerin sürdüğü duyuruldu.

13.03: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Gazze'deki "insani ara"nın devam etmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti.

İsrail katliamlara hızlı başladı! Ateşkes sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı 178'e yükseldi

12:36 AKSA'DA GAZLI MÜDAHALE

İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'da Cuma Namazı kılmak isteyen Müslümanlara gazlı müdahalede bulundu. İşgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa çevresinde kısıtlamalarını sürdüren İsrail polisi, geçen haftalarda olduğu gibi yine cuma namazını Aksa'da kılmak isteyen Filistinlileri engelledi.

Mescid-i Aksa'nın da bulunduğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki sokakları demir bariyerlerle kapatan İşgal güçleri, sabah saatlerinden itibaren Filistinli gençlerin hatta zaman zaman yaşlı Filistinlilerin de Aksa'ya girişine izin vermedi. Cuma günleri normalde 100 ila 150 bin kişinin saf tuttuğu Mescid-i Aksa'da 7 Ekim'den bu yana 7 haftadır karşılaşılan durum tekrarlandı ve İşgalci İsrail'in engellemesi nedeniyle sadece 3 bin 500 kadar Müslüman burada namaz kılabildi.
İşgalci İsrail güçleri, Eski Şehir bölgesinde demir bariyerlerle kurduğu kontrol noktalarında kimlik denetimi yaptı ve çok sayıda Filistinliyi geri gönderdi.

11.58: İsrail basını, işgalci ordunun saldırılarını Hamas liderlerinden Yahya Sinwar'ın saklandığı bölgeye yoğunlaştırdığını yazdı.

11.25: Gazze'deki hükümet, sona eren ateşkesin ardından İsrail savaş uçaklarının bölgeye düzenlediği saldırıda El Aksa televizyonu kameramanı Abdullah Derviş'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

11.18: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: "İnsani aranın" sona ermesinin ardından İsrail'in saldırılarında Gazze'de 32 Filistinli öldürüldü, çoğu kadın ve çocuk onlarca kişi yaralandı

11.16: İsrail, güvenli bölge olacağını iddia ettiği Gazze Şeridi’nin güneyine de kapsamlı saldırı başlatma sinyali vererek en büyük yerleşim yeri Han Yunus’u savaş alanı ilan etti

10.42: İsrail, "insani ara"nın sona ermesinin ardından bu sabah abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 14 Filistinliyi öldürdü.

10.37:  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de "insani ara"nın sona ermesi ve İsrail ordusunun saldırılara yeniden başlamasının ardından İsrail'den ayrıldı.

10.34: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ile Hamas arasındaki mutabakat kapsamında 7 gün uygulanan ve bu sabah sona eren "insani ara"nın sağlık sistemine faydası olmadığını belirtti.

10.27: Hamas: İsrail ateşkesten önceki 50 günde başaramadığını, ateşkesten sonra da başaramayacak.

10.13: Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine düzenlediği hava saldırısında en az 6 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

9.50: Gazze'de sivillerin korunmasıyla ilgili şu ana kadarki en net açıklamalarını yaptı.Blinken İsrail hükümetinden Gazze'de sivillerin daha fazla yerinden edilmemesini; okullar, hastaneler ve su tesisleri gibi kritik yerlere zarar verilmemesi istedi.

09.38: Gazze'deki hükümetin medya ofisi, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı vahşi savaşını sürdürmeye başladı." ifadesi kullanıldı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde birçok ev ve sivil bölgeyi hedef aldığı belirtilen açıklamada, "Uluslararası toplum, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının sürdürülmesinin sorumluluğunu taşıyor." ifadesine yer verildi. Başta ABD, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken olmak üzere uluslararası toplumun, "İsrail işgalinin suçlarından ve Gazze'de sivillere, çocuklara ve kadınlara yönelik vahşi savaşından" sorumlu olduğu kaydedildi.

09.06: İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti.

08.45: İsrail ordusu Gazze'ye yönelik hava bombardımanına yeniden başladığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden yayınlanan mesajda 'savaş uçakları şu anda Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerini vuruyor' denildi.

08.30: Al Jazeera'nın Gazze Şehri ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, Filistinli savaş grupları ile İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Gazze Şeridi'nin merkezinde, İsrail tankları Nuseyrat ve Bureij mülteci kamplarının yakınlarını da bombalıyor.

08.00: Mısırlı yetkililer sabah saatlerinde, İsrail ile Hamas'ın ateşkesi bir gün daha uzattığını duyurdu. İsrail ve Hamas tarafından ateşkesin uzatıldığına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi ve saat 08.00 itibariyle ateşkes sona erdi.

07.10: İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden atılan bir roketin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı.

03.30: Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanesinden serbest bırakılan Filistinli 30 kadın ve çocuk esiri taşıyan Uluslararası Kızılhaç Örgütü konvoyu, işgal altındaki Batı Şeria'ya İsrail ordusunun baskınından sonra ulaşabildi.

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Savaşın yeniden başlaması ve saldırılan tüm sorumluluğu rehinelerin bırakılması konusundaki tüm teklifleri reddeden İsrail'e aittir.

GAZZE'DEKİ EN BÜYÜK YERLEŞİM YERİ SAVAŞ BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

İşgalci İsrail ordusu, "insani aranın" bitmesiyle yeniden saldırılara başladığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bazı bölgelerin boşaltılmasını istedi.

İşgalci güçler, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un 4 bölgesine havadan broşürler atarak halka tahliye uyarısında bulundu.

Broşürlerde, "El Karara, El Huzaa, Absan ve Beni Suheyle sakinlerine: Bölgeyi acilen boşaltıp Refah bölgesindeki barınaklara gitmeniz gerekmektedir. Han Yunus kenti tehlikeli savaş bölgesidir." ifadeleri kullanıldı.

İsrail katliamlara hızlı başladı! Ateşkes sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı 178'e yükseldi

İSRAİL'İN HEDEF ALDIĞI NOKTALAR

Kuzeydeki Cibaliye mülteci kampındaki bir bina tamamen yıkıldı. Gazze merkezinde, el-Magazi bölgesinde çok sayıda sivil yaralandı.
Refah'ta bir ev tamamen yıkıldı. Bölgede ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi. Güneyde hastane yakınındaki bir bina İsrail insansız hava araçları tarafından vuruldu.

İŞGALCİ ORDU SAVAŞ KARARINI DUYURDU

İsrail, Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiğini ve İsrail topraklarına ateş açtığını söyleyerek, İsrail ordusunun Gazze'de Hamas'a karşı savaşa yeniden başladığını duyurdu.

PATLAMA SESLERİ

Ateşkesin bitmesinin ardından Gazze'nin kuzeyinden patlamalar ve silah sesleri geldiği iddia ediliyor.

İŞGALCİ ORDU: GAZZE'DEN ATILAN ROKET DÜŞÜRÜLDÜ

İşgalci İsrail, Sderot ve çevresindeki bölgelerde sirenlerin çalmasının ardından Gazze yakınlarındaki İsrail topluluklarına bir roket atıldığını doğruladı. İşgal ordusu, roketin hava savunma birlikleri tarafından vurulduğunu açıkladı.

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...