İsrail ateşkes öncesi 3 bölgede yine terör estirdi: 44 çocuk ve kadın hayatını kaybetti | Savaştan son durum

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail ateşkes öncesi 3 bölgede yine terör estirdi: 44 çocuk ve kadın hayatını kaybetti | Savaştan son durum

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Dün akşam saatlerinde Hamas'la 4 günlük ateşkes anlaşmasına varan İsrail'in Gazze'de 3 bölgeye düzenlediği hava bombardımanlarında yine onlarca sivil öldü. Vahşi saldırılarda 44 çocuk ve kadın hayatını kaybetti. İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika öne çıkan gelişmeler...

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışması bir buçuk ayını geride bıraktı. İşgal ordusunun kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik vahşi saldırıları dünyanın gündeminde... İsrail güçleri çocuk, kadın ve yaşlı gözetmeksizin kentin üzerine bomba yağdırıyor.

İsrail saldırılarında şu ana kadar ölen Filistinli sayısı 13 bini geçti. İsrail'in on binlerce ton bombayla vurduğu şehrin alt ve üst yapısı yerle bir oldu. Hastaneler çalışamaz durumda...

ATEŞKES ÖNCESİ 3 BÖLGEYİ VURDU

Okul, hastane, ambulans, ibadethane ve mülteci kamplarına vahşice saldıran İsrail, dün akşam saatlerinde esir takasını içeren 4 günlük ateşkes anlaşması öncesi yine bildiğini yaptı. 

İsrail savaş uçakları uygulamaya geçilmesi beklenen geçici ateşkes anlaşmasından kısa bir süre önce Gazze Şeridi'nin Han Yunus, Deyr el-Belah ve Cibaliya bölgelerini bombaladı. Saldırılarda yine onlarca Filistinli hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin 44'ünün çocuk ve kadınlardan oluştuğu belirtildi. 

İsrail ateşkes öncesi 3 bölgede yine terör estirdi: 44 çocuk ve kadın hayatını kaybetti | Savaştan son durum

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Han Yunus Mülteci Kampı'nın batısındaki Hamed kentinde bir binaya düzenlenen hava saldırısında en az 15 kişi hayatını kaybetti, çoğunluğu çocuk ve kadın 25 kişi yaralandı.

Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah bölgesinde Ebu Şemmas ailesinin evine yönelik bombardımanda 24 kişi öldü. 20 kişi saldırıdan kurtuldu.

Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlenen hava saldırısında ise 3'ü arama kurtarma ekibinden olmak üzere 5 kişi yaşamını kaybetti. Aynı bölgede bir başka eve de saldırı düzenlendi.

Wafa, Abdu Rabbu, Ebu Gazze, Ebu Şemmas ve Er-Riyati ailelerinden ölen ve yaralananların Aksa Şehitleri Hastanesine nakledildiğini duyurdu.

İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika gelişmeler...

17:32  Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin yüzde 40'ını işgal ettiğini belirtti.

17:12 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Maghazi Mülteci kampına düzenlediği saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi ise yaralandı.

16:57 İsrail saldırıları altındaki Gazze'de elektrik kesintisi nedeniyle 3 bebek daha öldü.

16:22 Suriye'nin devlet televizyonu SANA, askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının Golan Tepeleri üzerinden uçarak başkent Şam yakınlarındaki bir bölgeyi vurduğunu duyurdu.

16:08 Hizbullah, Lübnan sınırında İsrail'e ait 5 askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

15:29 BM'nin Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı ve bunun 'doğru yönde atılmış bir adım' olduğunu söyledi. Wennesland, 'Bu duraklama, rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak ve Gazze'deki Filistinlilerin acil ihtiyaçlarını hafifletmek için sonuna kadar kullanılmalı. Bu doğru yönde atılmış önemli bir adım, ancak daha fazlasının yapılması gerekiyor' dedi.

14:21 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 14 bin 128'e çıktı.

13:59 İsrail güçleri, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 35 Filistinliyi gözaltına aldı.

13:03 Kremlin'den Gazze açıklaması: Kremlin, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasını "Gazze'den uzun zamandır gelen ilk iyi haber" olarak nitelendirdi. Açıklamada 'Rusya ve dünyanın birçok ülkesi ateşkes ve insani bir duraklama çağrısında bulunuyor. Çünkü ancak bu tür duraklamalar temelinde sürdürülebilir bir çözüme yönelik gelecekteki girişimlerin bazı ana hatları oluşturulabilir' ifadelerine yer verildi. 'Askeri alan da dahil olmak üzere İran'la bağlarımızı geliştiriyoruz ancak bu konuda yorum yapmıyoruz' dedi.

12:18 Nasrallah Hamas heyetiyle görüştü. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada 'Toplantıda son olaylar gözden geçirildi, pozisyonlar değerlendirildi ve başta Gazze olmak üzere tüm cephelerdeki gelişmeler ve olasılıklar tartışıldı' denildi.

10:36 Avrupa Birliği (AB), İsrail ile Hamas arasında Gazze'de çatışmalara 4 günlük insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşmayı ve esir takası anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

10:35 Belçika, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

09:26 ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail hükümeti ile Hamas arasında varılan esir takası anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

06:19 Filistin direniş hareketi Hamas, İsrail ile varılan anlaşma kapsamında 4 günlük geçici ateşkes ilan edileceğini ve bu sürede serbest bırakılacak 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest kalacağını duyurdu.

05:39 İsrail hükümeti, Gazze'deki Hamas hareketiyle esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.

04:10 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları beklenen insani ateşkes öncesinde kentin birçok bölgesinde yoğunlaşırken, bir gazeteci savaş uçaklarının bombardımanında, bir gazeteci de keskin nişancının kurşunlarıyla hayatını kaybetti.

02:55 Eski ABD Başkanı Barrack Obama döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı Ulusal Güvenlik Konseyi Güney Asya Direktörlüğü'nde çalışan Stuart Seldowitz'in Gazze'de 4 binden fazla Filistinli çocuğun öldürülmesinin "yeterli olmadığını" söylemesi büyük tepki çekti.

02:54 İsrail savaş uçaklarının beklenen insani ateşkes öncesinde Gazze Şeridi'nin Han Yunus, Deyr el-Belah ve Cibaliya bölgelerini bombalaması sonucu aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 44 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

02:01 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları hız kesmeden devam ederken işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler, Filistinlilere ait bir okulu ateşe verdi.

01:38 Kudüs Seriyyeleri, serbest bırakılmak istenen ancak İsrail'in ertelemesi nedeniyle saldırılar sırasında ellerinde bulunan bir yerleşimcinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

01:20 İsrail yanlısı aktivistlerin X platformundaki sesli paylaşımlarında Filistin asıllı Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib'i Arizona'yı ziyareti sırasında vurmayı tartışması tepki çekti.

01:06 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile varılması beklenen esir takası kapsamında geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas ile savaşa devam edeceklerini söyledi.

01:00 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in saldırılarını Gazze'nin güneyine yoğunlaştırmak amacıyla "siviller için güvenli bölgeler oluşturma planının" kendisini ikna etmediğini belirterek, nihayetinde esas çözümün siyasi ve iki devlet temelinde olacağını vurguladı.

00:43 İsrail basını, Hamas'ın elindeki esirlerin bir kısmının serbest bırakılmasına perşembe başlanacağını iddia etti.

00:36 ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'i, Gazze'nin güneyine yönelik yeni bir işgal harekatına, mevcut koşullarda "başlamamaları gerektiği" konusunda uyardıklarını açıkladı.

00:28 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Gazze'ye yönelik saldırıları devam eden İsrail'e yaptıkları koşulsuz silah yardımlarına ilişkin "Silah verdiğimiz veya tedarik ettiğimiz herhangi bir ortağımız veya müttefikimizden silahlı çatışma yasalarına uymalarını bekleriz" ifadesini kullandı.

İSRAİL'İN GAZZE İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 68, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail'e göre Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si kadın olmak üzere 14 bin 128 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 218 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 78 Hizbullah mensubu öldü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...