İsrail askeri Filistinli genci sokak ortasında infaz etti! Olay anını gösteren video internete düştü, tepkiler çığ gibi büyüdü

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Bir İsrail askerinin Cuma günü Nablus yakınlarındaki işgal altındaki Batı Şeria kasabası Huvvara’da bir Filistinliyi yakın mesafeden ateş ederek öldürmesi büyük tepki çekti. İnternette olay anını gösteren bir video yayınlandı. Görüntülerde İsrail askerinin Filistinli bir adamla boğuştuktan sonra silahını çekip dört el ateş ettiği görülüyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Nablus kentinin güneyindeki El-Huvvara beldesinde bir Filistinliye yakın mesafeden ateş açtığı belirtildi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'na (KAN) göre de İsrail askerleri, iki askeri bıçakladığı iddia edilen bir Filistinliye ateş açtı. Olayda iki İsrail askeri hafif yaralandı. Olaya ilişkin sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde ise bir İsrail askerinin kendisinden kaçmaya çalışan bir Filistinli ile itişip kakıştığı ve ardından askerin Filistinli gence sıfır mesafeden iki el ateş ettiği görülüyor.

AMBULANSIN ULAŞMASI ENGELENDİ

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun ambulansın yaralıya ulaşmasını engellediği belirtildi. Açıklamada, "Huvvara beldesinde İsrail askerleri tarafından yakın mesafeden vurulan bir Filistinli için bölgede bulunan ambulansın olay mahalline ulaşması engellendi." ifadelerine yer verildi.

FRANSA’DAN AÇIKLAMA 

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Batı Şeria’nın farklı noktalarında 29 Kasım’dan bu yana meydana gelen ve 5 Filistinlinin öldüğü birçok çatışma sonrası Fransa’nın duyduğu derin endişe ifade edildi. Fransa’nın tüm tarafları yeni bir provokasyon ve tek taraflı eylemden kaçınmaya çağırdığı aktarıldı.

Açıklamada, "Batı Şeria’da Filistinlilere karşı artan şiddet durmalı ve mesul olanlar, ilgili yetkililer tarafından eylemlerinden ötürü sorumlu tutulmalıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Fransa’nın, İsrail işgali altındaki topraklarda uluslararası insancıl hukuka uyulmasına bağlı olduğu ve yerleşimlerin yasa dışı olduğunu hatırlattığı belirtildi.

FİLİSTİN’DEN İSRAİL’E TEPKİ

İsrail askerlerinin, Nablus kentinin güneyindeki El-Huvvara beldesinde Ammar Hamdi Muflih (22) isimli Filistinliyi öldürmesinin ardından Filistin Devlet Başkanlığı, Iştiyye ve Filistinli gruplar açıklama yaptı. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Devlet Başkanlığı'nın açıklamasında, İsrail askerlerinin, Muflih'i soğukkanlılıkla öldürmesinin, Filistin halkına karşı her gün işlenen çirkin suçlardan biri olduğu belirtildi.

"İsrail'deki hükümetlerin resmi politikası haline gelen bu suçlar, savunmasız Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması için acil müdahaleyi gerekli kılmaktadır." ifadesine yer verilen açıklamada, uluslararası camianın sessiz kalması ve hesap sormama politikasının, bu tür soğukkanlı infazların işlenmesine yol açtığı vurgulandı.

Filistin Başbakanı Iştiyye ise açıklamasında, Huvvara'daki infazın, İsrail askerlerinin, öldürme temelli bir inançtan beslenen organize terörünü yansıttığını dile getirdi. İsrail askerlerinin yaptıklarının cezasız kalmasının, onları bu suçları tekrar işlemeye sevk ettiğini kaydeden Iştiyye, uluslararası topluma bu infazların durması için müdahale çağrısı yaptı.

Fetih Hareketi'nden yapılan açıklamada ise infaz kınanarak bunun, İsrail'deki yeni faşist hükümetin politikasını yansıttığı ifade edildi.

Hamas Hareketi Sözcüsü Abdullatif el-Kanu tarafından yapılan açıklamada, son olarak Huvvara'da işlenen çirkin infaz olmak üzere İsrail'in işlediği suçlarda yaşanan artışa daha fazla direnişle cevap verileceği ve düşmana bedel ödetileceği kaydedildi. Kanu, işlenen infazın, İsrail'in ve onun ordusunun saldırgan ve faşist yanını yansıttığını dile getirdi.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi de açıklamasında, Filistinli gencin soğukkanlılıkla öldürülmesini ve ilk yardım ekiplerinin olay yerine ulaşmasının engellenmesini kınadı. Açıklamada, bu ve bunun benzeri suçlara ancak direnişle ve İsrail ordusuyla her yerde ve her alanda çatışmanın sürdürülmesiyle cevap verilebileceği ifade edildi.

(AA / Middle East Eye) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...