İsrail, Aksa'da ateşle oynuyor!

İsrail, Aksa'da ateşle oynuyor!

DÜNYA Haberleri

Mescid-i Aksa'da yaşanan gerginlik devam ederken İsrail İmar Bakanı Ariel, "Mescid-i Aksa'nın yerine Yahudi tapınağı inşa edilecek" dedi

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'da minberin bulunduğu bölgeye postallarıyla girmesinin ardından başlayan olaylar devam ediyor. Filistinlilerin yaşadığı Tur, Silvan, Şafat, er-Ram ve İsaviye bölgeleri başta olmak üzere Doğu Kudüs'ün bütün mahallerinde gece boyu çatışmalar yaşandı. İsrail güvenlik güçlerinin 31 Filistinliyi gözaltına aldığı olayların ardından İsrail Başbakanlık Basın Danışmanı Mark Regev'ten açıklama geldi. Regev, "Yapılan güvenlik istişarelerinde, Başbakan Benyamin Netanyahu, Mescid-i Aksa'daki statükoda herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi. Regev'in açıklamalarının ardından İsrail İmar Bakanı Uri Ariel, "Mescid-i Aksa'nın yerine Yahudi tapınağı inşa edilecek. Mevcut statükosunun muhafazası mümkün değil" dedi. Ariel, İsrailli aşırı gruplar tarafından yönetilen bir radyoya yaptığı açıklamada Yahudi tapınağı inşa fikrinin Tevrat'ın emri olduğunu savunarak hükümetin İsrail halkının bu yöndeki taleplerini yerine getirmek için bir fırsat olduğunu söyledi. Bu arada TBMM Genel Kurulu'nda ise AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya yaptığı saldırıyı protesto etti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı Müslümanlara kapatması ve askerlerinin Mescid-i Aksa'ya postallarıyla girmesini kınadı. Kanada, İngiltere, Rusya da taraflara "olayları yatıştırın" çağrısında bulundu. nbsp;
LİBERMAN: DÜŞÜNCESİZLİK
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, İsrailli milletvekillerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini "düşüncesizlik" olarak nitelendirdi. "Bunun ucuz, kolay ve maskaralıktan ibaret bir reklam uğruna yapılan çabalar olduğunu düşünüyorum" diyen Liberman, "Gerginliğin tırmanmasıyla güvenlik sağlanmaz" dedi. Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor. Müslümanların karşı çıkması üzerine sık sık gerginlik yaşanıyor. Ayrıca aşırı sağcılar Mescid-i Aksa'nın Yahudilere de ibadete açılmasını istiyor.


"Yeni dönemde Kongre ile çalışmaya hazırım"

ABD Başkanı Obama, Cumhuriyetçilerin eline geçen Kongre ile birlikte çalışma sözü verdi. ABD'de yapılan ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti karşısında sarsılan ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan halkının seçimlerde verdiği mesajı aldığını söyledi. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğun Cumhuriyetçilerin eline geçmesinin ardından konuşan Obama, "Kongre ile yeni dönemde çalışmaya istekliyim. Birlikte çalışabileceğimiz alanlar bulunuyor. Amerikan halkı mesaj verdi. Oy verenlere söylüyorum, mesajlarınızı aldım. Seçmenlerin üçte ikisi bu seçimlerde oy kullanmadı, bu noktadaki mesajı da aldım" dedi. ABD Başkanı, "IŞİD'e karşı askeri güç kullanımı için (hükümete) yeni yetki verilmesi konusunda Kongre ile görüşmelere başlayacağım" diye konuştu. Obama 2016 yılında yapılacak genel seçimlere kadar bütün zamanını ABD'nin güvenliğini ve refah içinde olmasını sağlamak için harcayacağını da sözlerine ekledi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...