İsrail 3,7 milyon oyu sekiz günde sayacak

İsrail 3,7 milyon oyu sekiz günde sayacak

DÜNYA Haberleri

10 milyon seçmen olan İstanbul’daki seçim için Türkiye’yi eleştiren Batı, sadece 3,7 milyon oyu 8 günde sayabilecek İsrail’e nedense suspus!..

İsrail’deki erken genel seçim, beklendiği gibi Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud ile eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve eski gazeteci Yair Lapid liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı arasında başa baş geçti. Kesin olmayan sonuçlara göre, Likud ile rakibi ittifak 35’er milletvekili kazandı. Seçime katılan 41 partiden 11’i yüzde 3,25 olan seçim barajını aşabildi. 5,8 milyon seçmenin bulunduğu ülkede katılımın yüzde 64,65 olduğu açıklandı.

GANTZ: YENİLDİK
Başbakan Netanyahu seçimi kendisinin kazandığını açıkladı. Sonuçların ardından Benny Gantz yenildiklerini itiraf ederek, “Seçimlerde bir kazanan ile bir kaybeden var. Burada hepimiz demokratız, halkın ve Cumhurbaşkanının kararını kabul ediyoruz” dedi.  İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin bugünden itibaren meclise girmeye hak kazanan partilerle görüşmeye başlayacak. Rivlin, 17 Nisan’da Merkez Seçim Komisyonunun kesin sonuçları açıklamasının ardından bir hafta içinde koalisyon hükûmetini kurmaya en yakın gördüğü parti liderine verecek. Cumhurbaşkanı, hangi partinin birinci olduğuna bakmadan koalisyon hükûmetini kurmaya daha yakın olan lidere bu görevi verebiliyor. Ancak genel beklenti, Rivlin’in bu görevi Netanyahu’ya vermesi yönünde. Netanyahu’nun sağ ittifakla sağlayacağı 65 vekille yeni hükûmeti kurarak 5. defa başbakan olması bekleniyor.

AVRUPA’DAN SES YOK
Bu arada 5 milyon 800 bin seçmenin bulunduğu İsrail’de resmî sonuçlar 17 Nisan’da açıklanacak. Türkiye’de 10,5 milyon seçmenin bulunduğu İstanbul’da sonucu belli olmayan seçime ABD ve Avrupa müdahil olmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino “Özgür ve adil seçimler demokrasinin önemli bir parçası” diyerek itiraz sürecine rağmen “sonucu kabul edin” imasında bulunmuştu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki en büyük ikinci politik grup olan Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller Grubu ise, Türkiye’ye “seçim sonuçlarına saygı gösterin” çağrısında bulunmuştu. Batı, İsrail’de sonuçların 8 gün sonra açıklanacak olmasına ses çıkarmadı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...