İspanyol misyonerler Bosna'yı kuşattı

İspanyol misyonerler Bosna'yı kuşattı

DÜNYA Haberleri

Batı'nın, Bosna üzerindeki oyunları sürüyor. İspanya, misyonerlik faaliyetleri ile Bosna'yı kuşattı. Çocuklar İspanya'da ağırlanıyor. Hatta, İspanyolca ülkede konuşulan 3. dil oldu.

Batılı devletlerin Bosna-Hersek üzerindeki oyunları, 1993-95 arasında yapılan soykırımın ardından bütün hızıyla devam ediyor. Savaşta, Boşnakların katledilmesini, soykırıma tabi tutulmasını yıllarca izleyen Batılı ülkeler, savaşın ardından misyonerlik faaliyetleri yürüterek mücadelelerini başka bir boyuta taşıdı. Bu ülkelerin başını ise İspanya çekiyor. Sarajevo'da bir araya geldiğimiz; savaş boyunca, Gorajde'de verdiği kahramanca mücadeleyle tanınan komutanlardan Nejat Kurtoviç, savaştan sonra İspanyolların kesintisiz olarak her yıl 50 Boşnak çocuğu bir aylığına ülkelerine götürdüğünü belirtti. Kurtoviç, İspanya'nın misyonerlik faaliyetlerini şöyle anlattı: "Savaştan çıkmışsınız. Ekonomik olarak zor durumdasınız. Adamlar gelip, 'Sizin çocuklarınızı bir aylığına alacağız. Onları giydireceğiz. İspanya'yı gezdireceğiz. Para da vererek, geri getireceğiz' diyorlar. Orada bir ay kalıyorlar. Her çocuk orada bir aileye teslim ediliyor. Orada kiliseye götürülüyor. Domuz eti yediriyorlar. Çocukların hoşuna giden programlar yapıyorlar. Amaç o çocukları kendilerine çekmek. Çocuklar geri döndüklerinde de bu Hıristiyan aileler, irtibatı koparmayıp, çocuklara her ay mektupla 20-30 euro göndererek, 'Sizi çok özledik' diyorlar. Özellikle de Facebook gibi sosyal medya ağlarında da iletişimlerini canlı tutuyorlar."
Gorajde'de bugün 24 misyoner derneğin olduğunu söyleyen Kurtoviç, "Müslüman sivil toplum kuruluşu sayısı ise sadece bir! "Biz bugüne kadar Gorajde'den bir grup çocuğu Türkiye'ye gönderemedik" diyor. Eski milletvekili olan Prof. Dr. Oya Akgönenç ise "Avrupa, Bosna'daki Müslümanlara yardımcı olacağına, fırsatçı olarak yaklaştı. 'Ne koparabilirsem!' dedi. Misyonerlik olaylarını hızlandırdı. Tuzla 120 bin nüfuslu bir yer. 120'nin üzerinde misyoner grubu faaliyette. Evsiz, barksız, kocasız kalmış kadınlara yardım; annesi, babası ölmüş çocuklara koruma ve bakım sağlama vaatleriyle hareket ediyorlar. Bu çocukları alıp, koyu Hıristiyan ailelere veriyorlar. Onları tam bir Hıristiyan olarak yetiştiriyorlar" diye konuşuyor. nbsp;
Bosna-Hersek'te oldukça etkili olan misyonerlerin Arnavutluk'ta da faaliyette bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kutluk Özgüven de, "Bu bölgelerde Katolik organizasyonlar ve yetimhaneler kuruyorlar. Söz konusu yetimhanelerde, özellikle savaş sırasında, Sırp ve Hırvat askerler tarafından tecavüze uğrayan Boşnak kadınların doğurmak zorunda kaldıkları çocuklar bulunuyor" diyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...