İspanya Başbakanı'ndan Gazze'deki katliama tepki: Filistin devleti kurulmalı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
İspanya Başbakanı'ndan Gazze'deki katliama tepki: Filistin devleti kurulmalı

Dünya Haberleri  / The Guardian

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile birlikte, Kudüs'te İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u ziyaret etti. İspanya Başbakanı, İsrail-Hamas savaşında tüm sivillerin korunması gerektiğini söyledi ve iki devletli çözüm çağrısını tekrarladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarını yeniden düşünmeye çağırdı. Üçlü zirvede konuşan Sánchez, Gazze'de 46 günde 14 binden fazla sivilin katledilmesine tepki gösterdi. Başbakan, öldürülen Filistinlilerin sayısının "gerçekten dayanılmaz" bir seviyede olduğunu ve Hamas'ın geçen ayki saldırılarına verilen tepkinin bu olmaması gerektiğini belirtti. 

Sánchez, Kudüs ziyaretinde bir barış konferansı çağrısında bulundu ve bölgeye barış ve güvenlik getirmenin en iyi yolunun Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini söyledi. 

İsrail, 7 Ekim'de sınırı geçen Hamas güçlerinin bin 200 kişiyi öldürdüğünü ve 239 kişiyi rehin aldığını açıklamıştı. O günden bu yana İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail saldırılarında 14 bin 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. 

"NE PAHASINA OLURSA OLSUN SİVİLLER KORUNMALI"

Perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen İspanya Başbakanı Sánchez, ülkesinin Hamas'ın saldırısını defalarca kınadığını ve İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu kabul ettiğini söyledi. Ancak Sánchez, sözlerinin devamında şöyle dedi:

"Açık konuşayım, İsrail, tepkisinde uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uymak zorundadır… Gazze'den her gün gördüğümüz görüntüler karşısında tüm dünya şokta. Öldürülen Filistinlilerin sayısı gerçekten dayanılmaz. Ne pahasına olursa olsun tüm sivillerin korunması gerektiğine inanıyorum."

Sánchez, "ciddi ve inandırıcı bir barış beklentisinin" her zamankinden daha gerekli olduğunu belirterek, "Siyasi bir çözüm olmazsa, tekrar sonu gelmeyen bir şiddet döngüsüne girmek zorunda kalacağız." dedi. 

Netanyahu'dan önce İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşen İspanya Başbakanı, benzer bir talepte bulunarak İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uymakla yükümlü olduğunu vurgulamıştı.

Sánchez, "(Hamas'ın saldırısına karşı) Bu tepki, Gazze'de binlerce çocuk dahil masum sivilin öldürülmesi anlamına gelemez. Gazze'deki insani felaketi acilen durdurmamız gerekiyor." diyerek barış ve siviller için güvenliğin sağlanması gerektiğini ifade etti. 

İspanya Başbakanı Sánchez, "bir Filistin devletinin kurulmasını" da içeren kapsamlı bir çözümün bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi. Sánchez, savaş bittiğinde Filistinli yetkililerin Gazze'nin kontrolünü alması gerektiğini söyledi. Devamında, "Terörü yenmek ve İsrail'in güvenliğini garanti altına almak için iki devletli çözüm uygulanmalıdır" dedi.

Başbakan, en kısa sürede uluslararası bir barış konferansı yapılması çağrısında bulunarak şunları ekledi: "Mevcut bir Filistin devletinin kurulmasını sağlamalıyız. İsraillilerin ve Filistinlilerin barış ve güvenlik içinde yaşama hakkı vardır."

Şu anda Avrupa Birliği başkanlığını yürüten İspanya, savaşla ilgili bir barış konferansı düzenlemeye hazır olduğunu açıkladı.

Bu arada, İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, devlet radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "Kesin çözüm, İsrail'in güvenliğini garanti eden bir Filistin devletinin varlığıdır." dedi ve ardından İspanya'nın bir Filistin devletini tanımaktan yana olduğunu söyledi.

İSRAİL İLE İSPANYA ARASINDA İPLER GERİLDİ 

İspanya ile İsrail arasındaki ilişkiler son birkaç haftadır olumsuz yöndeydi. Sebebi ise, Sánchez'in önceki kabinesinin bazı aşırı solcu üyelerinin İsrail'in Gazze'de savaş suçları işlediğini açıklaması ve Netanyahu'nun uluslararası ceza mahkemesi önüne çıkarılması çağrısında bulunmasıydı. 

İsrail'in Madrid Büyükelçiliği bu açıklamaları "son derece ahlak dışı" olarak nitelendirdi ve bazı İspanyol milletvekillerini "terörizmi" desteklemekle suçladı. İspanya Dışişleri Bakanlığı ise, "İspanya gibi tam bir demokraside, herhangi bir siyasi lider, bir siyasi partinin temsilcisi olarak tutumunu özgürce ifade edebilir" sözleriyle İsrail'e tepki gösterdi.

İspanya Dışişleri Bakanlığı, açıklamasının devamında ise şöyle dedi: "Her halükarda, İspanyol hükümetinin Hamas tarafından gerçekleştirilen terörist saldırılara ilişkin tutumu açık; kesin kınama, rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukukun belirlediği sınırlar dahilinde kendisini savunmasının tanınması talepleri."

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...