İspanya Başbakanı ateş püskürdü: 'Kimse onaylamamı beklemesin!'

/ Kaynak: AA
İspanya Başbakanı ateş püskürdü: 'Kimse onaylamamı beklemesin!'

DÜNYA Haberleri  / AA

İspanya Başbakanı Rajoy, oylamayı "bağımsızlık sürecinin başarısızlığının göstergesi" olarak değerlendirdi

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Anayasa Mahkemesi'nin yasağına rağmen Katalonya özerk yönetiminde 9 Kasım'da 2,3 milyon kişinin katılımıyla yapılan ve yüzde 81 bağımsızlıktan yana görüşün çıktığı gayriresmi halk oylamasını 72 saat sonra gazetecilere değerlendirdi.
Madrid'deki Başbakanlık konutu Moncloa'da basının karşısına çıkan Rajoy, 9 Kasım'daki halk oylamasını "Bu ne referandum ne de bir halk oylamasıdır. Antidemokratiktir ve bağımsızlık sürecinin tam bir başarısızlıkla sonuçlandığının göstergesidir" diye yorumladı. Katalonya'da oy kullanılması için iki yıldır "gürültü koparıldığını, kamu paralarının harcandığını, yasaların çiğnendiğini" söyleyen Rajoy, "Sonuçta Katalanların 3'te 2'si oy kullanmadı ve halk oylaması çağrısını umursamadı. Bu, Katalan hükümetinin zayıflığının bir göstergesidir. Katalonya'da bağımsızlardan daha çok İspanya'nın birliğini savunanlar olmuştur" şeklinde konuştu.
Katalonya Başkanı Artur Mas'ın "belirleyici referandum" için İspanyol hükümetine yaptığı müzakere önerisini "Böyle bir şey olmaz" diye geri çeviren İspanya Başbakanı Rajoy, "Benim bir yıl içinde siyasi görüşüm veya görevim değişmedi. Aynı tutumu sürdürüyorum. Kimse benden adil olmayan ve yasa dışı bir referandumu onaylamamı beklemesin. Diyalog sadece anayasal çizgilerde ve tüm İspanyolların yararına olur. Ben meydan okuyan, (ya referandumu onaylayın ya da plebisit erken seçime gideriz) şartı koyan hiçbir müzakere masasına oturmam. Eğer yasal bir yol izlenmek isteniyorsa anayasal değişiklik için tüm siyasi partilerle diyalog başlatılır ve bu İspanyol meclisine getirilir" açıklamasında bulundu.
"Ben herkesin Başbakanıyım ve tüm İspanyollara cevap vermem gerekir" diyen Rajoy, bu iktidarın öncelikli hedefinin, "ülke tarihindeki en büyük ekonomik krizle mücadele etmek" olduğunu vurguladı. Rajoy, "Katalanların gerçek sorunlarıyla ilgilenmeden iki yıldır bu konuyla (bağımsızlık girişimleri) gidiyoruz. İspanya henüz ekonomik krizi tam olarak aşamasa da iyi veriler gelmeye başladı. Ekonomik krizi aştığımızda İspanya'nın geri kalanı gibi Katalonya da çok daha güçlü olacaktır" dedi.
Mas'ın "Katalan meselesini uluslararasılaştırmalıyız" şeklindeki görüşüne de cevap veren İspanya Başbakanı, "İspanya'da Anayasa Mahkemesi'nin kararı çiğneyerek bir referandum yapılmasına dünyada hiçbir ülkenin destek verdiğini duymadım. Hiçbir ülke destek vermedi ve bundan da çok memnunum. AB'nin temelleri demokrasi, özgürlük ve yasalardır. Bunların üzerine çıkan hiçbir şey yapamazsınız" şeklinde konuştu.
Katalonya Yüksek Mahkemesi Savcılığı'nın, 9 Kasım'daki halk oylamasını yaparak görevini kötüye kullandığı ve yasaları çiğnediği gerekçesiyle Mas ve bazı Katalan hükümet yetkilileri hakkında dava açacağını açıklamasını ise Rajoy, "Demokraside savcıların ve mahkemelerin kararlarına saygı göstermek gerekir, yoksa iyi bir yolda ilerleyemeyiz. Savcılığın hazırladığı metinle ilgili hiçbir bilgim yok" diye değerlendirdi.
Öte yandan bugün Katalan meclisinde konuşan Mas, 9 Kasım'dan "başarı ile çıkmalarından dolayı İspanyol hükümetinin sinirli" olduğunu savunup, gayriresmi halk oylamasına karşı savcılığın yapacağı yasal girişimleri eleştirdi. Mas, savcılığın kendi ve diğer Katalan hükümet üyeleri hakkında dava açma girişimde bulunması halinde bunun uluslararası anlamda "İspanya için dramatik bir imaj" olacağını öne sürdü. Mas'ın, Katalan meclisine girişte çoğunluk milletvekilleri tarafından ayakta karşılanıp, alkışlanması dikkati çekti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...