IŞİD'e darbe üstüne darbe

/ Kaynak: AA
IŞİD'e darbe üstüne darbe

DÜNYA Haberleri  / AA

Kobani'de çatışmalar devam ederken, koalisyon güçlerinin hava saldırısının ardından IŞİD'in ilerleyişinin durduğuna ilişkin bilgiler geliyor...

Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt grupları arasında, Halep'e bağlı Kobani (Ayn el Arap) bölgesindeki çatışmalar devam ediyor. Kobani'nin doğu ve güneydoğu kesiminden zaman zaman silah sesleri gelmeye devam ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin dünkü hava saldırısının ardından IŞİD'in ilerleyişinin kısmen durduğuna ilişkin bilgiler de geliyor. nbsp;


Bu arada koalisyon güçleri bu sabah, Kobani'deki IŞİD hedeflerine yeni hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, IŞİD üyelerinin ve zırhlı araçlarının hedef alındığı kaydedildi. Bombalardan biri de, IŞİD'in daha önce bayrak diktiği 4 katlı binanın arka bölgesine düştü. Hava saldırısı sonrası meydana gelen patlamanın sesi Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. nbsp;


Güvenlik güçlerinin sınırdaki önlemleri ise sürüyor.

IŞİD' BİR DARBE DAHA
Salahaddin İl Emniyet Müdürü Tümgeneral Hamad en-Namis, orduya ait uçakların kentin merkez ilçesi Tikrit'te örgüt militanlarının bulunduğu komplekse hava saldırısı düzenlediğini belirtti. Namis, hava saldırılarında 14 militanın hayatını kaybettiğini, 2 aracın da imha edildiğini söyledi.

Namis, ordu güçlerinin Tikrit'in güneyindeki Aziz Beled bölgesinde IŞİD'le girdiği çatışmada da 8 militanının yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Irak'ta, terör örgütü IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziranda Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde ordu ve IŞİD militanları arasında çatışmalar yaşanıyor. Irak ordusu ile ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki hedeflere saldırılar düzenliyor.

IŞİD BUBİ TUZAKLARI SAYESİNDE GERİ ÇEKİLDİ
Öte yandan, Muhalif Rakka Devrimcileri Saha Komutanı Ebu İbrahim, terör örgütü IŞİD'in, Kobani (Ayn el Arap) merkez ve çevresinde kurulan bubi tuzakları sayesinde geri çekilmek zorunda kaldığını söyledi.


İbrahim, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının, Kobani ve çevresindeki IŞİD mevzilerinin yoğun bir şekilde bombaladığını belirtti.


Terör örgütünün, Muhalif Rakka Devrimcileri destekli bazı Kürt gruplarının yardımıyla kent merkezine ilerlemesinin durdurulduğunu savunan İbrahim, kurulan bubi tuzakları aracılığıyla da IŞİD'in geri çekilmek zorunda kaldığını kaydetti.


Patlayıcı yerleştirilmiş bir hastaneye giren IŞİD güçlerinin ciddi kayıplar verdiğini ileri süren İbrahim, ''Terör örgütü, doğu kesimlerinden ilçede asayiş binasına kadar ilerledi fakat buraya yerleştirilen patlayıcıların infilakı karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. İki günden bu yana IŞİD güçleri karşısında ciddi ilerleme kaydettik ve örgütü, ilçe dışındaki Tel Menşet El Nur Tepesi'ne kadar kovaladık. IŞİD bayrağının asılı olduğu bu bölgede taraflar arasındaki çatışmalar devam ediyor" ifadesini kullandı.


İbrahim, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Kobani ve çevresinde IŞİD mevzilerine ilk defa ciddi saldırılar düzenlediğini aktardı.


''TEK NOKTADA 36 IŞİD MENSUBU ÖLDÜRÜLDÜ"
Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kürdo da ilçenin doğu kesimlerinde çatışmaların devam ettiğini söyledi.


Bölgedeki silahlı milislerin IŞİD tanklarını imha ettiğini aktaran Kürdo, "Dün, sadece tek noktada 36 terör örgütü mensubu öldürüldü" diye konuştu.


Kürdo, sivil vatandaşların ise çatışmaların gölgesinde yaşamını sürdürmeye çalıştığını dile getirdi.


Öte yandan koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının saldırılarının ardından bölgeden yükselen dumanlar Türkiye sınır hattından da görülüyor.


IRAK'TA IŞİD'İN KUŞATTIĞI 300 ASKER KURTARILDI
Enbar Operasyon Gücü Komutanı Reşid Felih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramadi'nin doğusundaki bir otobanda Irak ordusuna bağlı 300 askerden oluşan 3 bölüğü kuşatma altına alan terör örgütü IŞİD militanlarına yönelik operasyon düzenlendiğini belirtti.


Şiddetli çatışmaların ardından kuşatmanın yarıldığını ve 300 askerin kurtarıldığını ifade eden Felih, çatışmalarda IŞİD militanlarından ölen ve yaralananlar olduğunu ancak henüz sayıya ilişkin bilgi elde edemediklerini kaydetti.


Ramadi'nin kuzeyinde IŞİD'in ele geçirdiği El-Verar Mahallesi'nde de kontrolün sağlandığını dile getiren Felih, "Irak ordusuna ait uçakların da havadan destek verdiği geniş çaplı operasyonda, mahalle temizlendi. Yaşanan çatışmalarda 3 IŞİD militanı öldürüldü, diğerleri ise kaçtı" dedi.


IŞİD, 30 Eylül'de 3'ü Enbar'a bağlı Ramadi'nin doğusundaki bir otobanda, 3'ü de Enbar'ın kuzeyindeki "Zira Dicle" yolunda 6 bölüğü kuşatma altına almıştı. Zira Dicle yolundaki bölüklere yönelik kuşatma, 3 Ekim'de yarılarak, askerler kurtarılmıştı.


"IŞİD FELLUCE'DE HUTBEYİ ENGELLEDİ" İDDİASI
IŞİD'in Felluce'de, "liderleri Ebubekir el-Bağdadi'ye biat etmeyen" imamların cuma hutbesi vermesini engellediği belirtildi.


Enbar İl Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, "IŞİD tarafından tayin edilen Fellluce Valisi, kentteki imam ve hatiplerin IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'ye biat etmedikleri için cuma namazında hutbe vermesini yasakladı" dedi.


ENBAR'DA 28 AŞİRET, IŞİD'E KARŞI ORDU BİRLİKLERİNE KATILDI
Bu arada, Irak'ın Enbar ilinde 28 aşiretin, terör örgütü IŞİD'e karşı mücadele eden ordu birliklerine katıldığı bildirildi.


Enbar vilayetine bağlı Hadise Kaymakamı Abdulhakim el-Cuğayfi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hadise bölgesindeki el-Ceğayife, el-Bunmer ve el-Hafayice başta olmak üzere 28 aşiret, terör örgütü IŞİD'le savaşan ordu birliklerine katıldı" dedi.


Cuğayfi, aşiret güçlerinin desteğiyle ordu birliklerinin bölgede IŞİD'e karşı ilerleme sağlayacağını ifade etti.


RAMADİ'DE 6 IŞİD ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ
Enbar Operasyon Gücü Komutanı Reşid Felih, Ramadi'de ordu birlikleri ile IŞİD arasında meydana gelen çatışmada 6 militanın öldürüldüğünü belirtti.


Felih, "Ordu birliklerinin, uluslararası koalisyonun hava desteğiyle Ramadi kentinin batısında düzenlediği operasyonda, IŞİD'in bölge komutanı Şakir Muslih'in de aralarında bulunduğu 6 militan hayatını kaybetti" diye konuştu.


SELAHADDİN'DE 22 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ
Salahaddin Emniyet Müdürü Tümgeneral Hamad en-Namis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orduya ait uçakların kentin merkez ilçesi Tikrit'te örgüt militanlarının bulunduğu komplekse hava saldırısı düzenlediğini belirtti. Namis, hava saldırılarında 14 militanın hayatını kaybettiğini, 2 aracın da imha edildiğini söyledi.


Namis, ordu güçlerinin Tikrit'in güneyindeki Aziz Beled bölgesinde IŞİD'le girdiği çatışmada da 8 militanının yaşamını yitirdiğini kaydetti.


14 YENİ HAVA SALDIRISI
Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD ordusu ve koalisyon güçlerinin, Suriye ve Irak'ta, terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik 14 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini bildirdi.


CENTCOM'un açıklamasına göre, IŞİD'in Suriye'deki hedeflerine, bombardıman, savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla dokuz saldırı gerçekleştiren ABD ordusu ve koalisyon güçleri, savaş uçakları ve insansız hava araçları kullanarak örgütün Irak'taki hedeflerine beş saldırı düzenledi.


Suriye'de, Kobani (Ayn el Arap) kentinin güneyinde ve güneybatısında düzenlenen altı saldırıda örgütün bir silahlı personel taşıyıcısı, dört silahlı aracı ve iki ağır silahı imha edilirken, örgütün bir silahlı aracına da hasar verildi. Rakka'nın kuzeybatısındaki iki saldırıda IŞİD'in ve örgütle bağlantılı savaşçıların eğitim kampına saldırı düzenlenirken Deyru'z Zor'un kuzeybatısındaki saldırıda ise örgütün bir tankı kullanılmaz hale getirildi.


Irak'ta, Felluce'nin doğusundaki saldırıda IŞİD'in bir kontrol noktası ve silahlı aracı imha edildi. Ramadi'nin batısı ve kuzeybatısındaki iki saldırıda örgütün kontrolünde bulunan üç bina yıkıldı, iki binaya hasar verildi, bir kontrol noktası ve iki uçaksavar topçusu imha edildi. Sincar dağlarının kuzeydoğusundaki saldırıda ise örgütün bir silahlı aracı kullanılamaz hale getirildi. Açıklamada Sincar'ın kuzeydoğusundaki hedefe yönelik bir hava saldırısının ise başarısızlıkla sonuçlandığı kaydedildi.


Suriye'deki hava saldırılarına Birleşik Arap Emirlikleri, Irak'takilerine ise Birleşik Krallık ve Hollanda destek verdi.


Açıklamada, uçakların operasyonların ardından bölgelerden güvenli biçimde ayrıldığı belirtildi. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...