IŞİD petrolden bir günde 2 milyon dolar kazanıyor

IŞİD petrolden bir günde 2 milyon dolar kazanıyor

DÜNYA Haberleri

Günde 50-60 bin varil üretim yapan IŞİD, petrol gelirlerini savaş kabiliyeti başta olmak üzere birçok alanda kullanıyor

Terör örgütü IŞİD, Irak ve Suriye'de yasa dışı yollarla gerçekleştirdiği petrol satışlarından günlük 2 milyon dolar gelir elde ediyor. ABD merkezli uluslararası enerji danışmanlık şirketi IHS'nin yayınladığı rapora göre; örgüt tarafından üretilen petrolün varili 25 ile 60 dolar arasında satılıyor. IŞİD'in Irak ve Suriye'de kontrol ettiği bölgedeki kapasite günlük 350 bin varil olmasına rağmen, teknik yetersizlikten dolayı üretim 50-60 bin varille sınırlı kalıyor. Raporda, "Petrol IŞİD'in savaş makinelerini, özellikle harekâtlarında savaşma kapasitelerini önemli ölçüde artıran askerî araçlarını besliyor. Petrol gelirleri, IŞİD'in çok sayıda faaliyetini de finanse ediyor. Bu da petrolü satan, ulaştıran ve ihraç eden aracılara cesaret veriyor" denildi. Raporda ayrıca, örgütün şu anda kamyonlarla doldurulabilen mobil rafinerilere de sahip olduğu belirtildi.

Petrol satan ülkeler zorda
Türkiye gibi ithalatçı ülkeler açısından pozitif etkiler doğuran petrol fiyatlarındaki düşüş, geliri petrol ihracatına dayanan ülkeleri tehdit ediyor. Son günlerde 85 dolar üzerinde dengeye oturmaya çalışsa da, petrolün geldiği mevcut seviyeler 4 ayda yaklaşık yüzde 25'lik değer kaybına işaret ediyor. Bu fiyatlar, petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, Umman, Bahreyn, Venezuela, Nijerya ve Rusya'nın bütçe gelirlerini oldukça düşürüyor. Venezuela'nın şu anki bütçesi, yılbaşında hedeflenen gelirin sadece yarısında seyrediyor. Rusya da fiyatların en çok etkilediği ülkelerin başında geliyor. Uluslararası yatırım bankaları, Rusya'nın gelirlerini tutturmak için dış borçlanmaya gidebileceğini belirtiyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...