IŞİD korkuttu! Batı, Irak'a dönüyor

IŞİD korkuttu! Batı, Irak'a dönüyor

DÜNYA Haberleri

İşgale tam gaz devam eden IŞİD, Erbil'e kadar gelip dünyayı tehdit edince birçok ülke harekete geçme kararı aldı.

Saddam Hüseyin devrildikten yıllar sonra Irak'ı terk eden Batı ülkeleri Peşmerge'nin imdadına yetişti. IŞİD'in, Musul'la başlayan işgaline ilk başta kayıtsız kalan Batı, on binlerce Yezidi göçe zorlanınca asker ve silah yardımı kararı aldı. ABD, IŞİD'e hava saldırılarını sürdürüyor. Washington, bölgeye 130 asker daha sevk etti. Avustralya da asker gönderiyor. İngiltere, İtalya ve Almanya ise Kürt ordusunu modern silahlarla takviye edecek. İngiliz jetleri de sıcak bölgede göreve başladı. Batı, Irak'ta terör estiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı sertleşmeye başladı. Hafta başından itibaren militanları havadan vuran ABD, bölgeye 130 asker gönderdi. Pentangon tarafından yapılan açıklamada, ABD askerlerinin IŞİD'in eline geçen Sincar'daki insanî krizin boyutunu değerlendirecekleri ve ilave insanî yardım seçeneği geliştireceği bildirildi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, askeri personelin Erbil civarındaki bölgeye vardığını açıkladı. ABD'nin hava operasyonlarına başlamasının ardından İngiltere de önceki gün savaş uçaklarını 'keşif amaçlı' bölgeye gönderdi. Dün de Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Irak'taki durumun kötüleşmesinin ardından müttefiklerle yapılacak bir plan dahilinde "soykırımı önlemek" için Avustralya askerlerinin sınırlı bir kapsamda Irak'a dönebileceğini kaydetti. Bu arada Avrupa Birliği (AB) Büyükelçileri özel bir oturumda, üye ülkelerin birbirleriyle koordineli olarak Irak hükümetine askerî techizat sevkiyatı yapma konusunda anlaşmaya vardı. AB Dış İlişkiler Sorumlusu Catherine Ashton, "Üye ülkeler silah ihracatı konusunda ortak bir karar almadı. Bazı ülkeler silah gönderilmesine karşı çıkıyor. Fransa, İtalya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler ise silah gönderilmesini destekliyor" dedi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Irak Ordusu'na IŞİD'le daha etkili mücadele edebilmesi için somut destek vermeyi plandıklarını bildirirken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "IŞİD ile savaşan Kürtlere ilerleyen saatlerde nbsp;silah göndermeye karar verdik" diye konuştu.

IŞİD, HALEP'E İLERLİYOR

Bu arada IŞİD, Irak'ın yanı sıra Suriye'de de ilerleyişini sürdürüyor. Militanların, ellerindeki ağır silahlarla Halep'e ilerledikleri bildirildi. Halep'in kuzeydoğusundaki Ahtarin kasabasını kuşatan militanlar, Türkmen Barih, Hoz ve Mesudiye köylerinin kontrolünü ele geçirdi. Bölgede örgüt ile muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydediliyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...