Işid, Beyci'de rafineriyi ele geçirdi

Işid, Beyci'de rafineriyi ele geçirdi

DÜNYA Haberleri

Irak'ın petrol ihtiyacının yarısını karşılayan Beyci rafinerisini ele geçiren IŞİD'in yönetim binası yakınına flamasını astığı öne sürüldü.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak güvenlik kuvvetleriyle çıkan çatışmaların ardından Beyci rafinerisini ele geçirdi. IŞİD'in, Irak'ın petrol ihtiyacının yarısını karşılayan rafinerinin yönetim binası yakınına flamasını astığı iddia edildi. Yetkililer, sabah erken saatlerde IŞİD milislerinin rafineriye saldırı düzenleyerek kısmen ele geçirdiğini ancak rafineriyi korumakla görevli silahlı kuvvetlerle IŞİD arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından rafinerinin tamamen IŞİD'in eline geçtiğini belirttiler. Irak savaş uçaklarının bölgeyi bombalaması sonucu rafineride yangın da çıktığı ifade edildi. Pazartesi gününden itibaren rafineride çalışmaların durduğunu hatırlatan yetkililer, bu durumun Irak ekonomisine büyük darbe indirdiğini kaydettiler. Çatışmalarda, Irak askerlerinden ölen, yaralanan ve rehin alınanlar da olduğu açıklandı. Irak'ın en büyük petrol rafinerisi olan Beyci'de günlük 600 bin varil petrol elde ediliyor. IŞİD daha önce de Musul ile Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirmişti. Daha sonra Bağdat'a doğru yönelen IŞİD militanları ile güvenlik kuvvetleri arasındaki çatışmalar, Bağdat'a 60 kilometre mesafedeki Bakuba kentinde yoğunlaşmış durumda. Kentin düşmesi halinde isyancılara başkent yolunun açılacağı belirtiliyor. nbsp;
IRAK ORDUSU 70 IŞİD'LİYİ ÖLDÜRDÜ nbsp; nbsp; nbsp;
Irak Hava Kuvvetleri'nin, IŞİD kontolünde bulunan Telefar'e düzenlediği hava harekâtında 70 örgüt üyesinin öldüğü, 40 aracın da tahrip edildiği açıklandı.Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak'ta Şiilere ait kutsal mekânları "katillere ve teröristlere karşı" tereddütsüz koruyacaklarını söyledi. Luristan ziyaretinde halka seslenen Ruhani, "Kerbela, Necef, Kazımiye ve Samarra'daki türbelerin katillere ve teröristlere karşı korunmasında İran ulusunun en ufak bir tereddüdü bile olmayacaktır" dedi. nbsp;
TÜRKLER?IRAK'TAN?AYRILIYOR
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Irak'ın Bağdat, Basra ve Necef illerinden 3.500-4.000 Türk'ün ayrıldığını, diğer 15 vilayete yayılmış sayıları, 4 bini bulan Türk'ün yaşadığının tespit edildiğini bildirdi. Bakanlık ayrıca, Musul'da kaçırıldığı iddia edilen 15 Türk'le ilgili ellerinde bilgi olmadığını, bu yönde duyum aldıklarını açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...