"IŞİD, Bağdadi'nin ölümünü doğruladı" iddiası

"IŞİD, Bağdadi'nin ölümünü doğruladı" iddiası

DÜNYA Haberleri

IŞİD'in Bağdadi'nin ölümünü doğruladığı öne sürüldü. ABD net bir açıklama yapmazken, Batı medyası, Bağdadi sonrası IŞİD'in geleceğini tartışıyor.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin ABD'nin hava saldırısında öldürüldüğü iddiası gizemini koruyor. IŞİD'in Bağdadi'nin ölümünü doğruladığı öne sürüldü. ABD ise bu konuda net açıklama yapmıyor. Bağdadi'nin ölüp ölmediği gizemini korurken, Batı medyası, Bağdadi sonrası IŞİD'in geleceğini tartışıyor.

Sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'ta IŞİD'e yakın hesaplarda Irak Şam İslam Devleti lideri Ebubekir el Bağdadi'nin ABD saldırısında "şehit" olduğu belirtiliyor.

Bağdadi'nin öldüğü yönünde sosyal medyada yer alan fotoğrafın ise sahte olduğu, söz konusu cesedin Suriye'de öldürülen bir IŞİD militanına ait olduğu ifade ediliyor.

Ancak ABD istihbaratı bu konuda net açıklama yapmıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın güvenlik danışmanı yardımcısı Ben Rhodes, "Bağdadi'nin öldürüldüğü ya da yaralandığını teyit edemiyoruz" dedi.

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan haberde de, IŞİD lideri Bağdadi'nin Irak'ın Anbar eyaletinde geçtiğimiz Cumartesi günü ABD hava saldırısında yaralandığı belirtildi.

Iraklı bir güvenlik yetkilisine dayandırılan haberde, Bağdadi'nin ağır yaralandığı ifade edildi.

nbsp;

Irak Şam İslam Devleti IŞİD'in lideri Ebubekir el Bağdadi'nin yaralandığı iddialarını, örgütün sözcüsü dün doğrulamıştı.

Twitter hesabından açıklama yapan IŞİD sözcüsü, Bağdadi'nin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtmişti.

ABD Savunma Bakanlığı ise bu yönde bir istihbarat bulunmadığını açıkladı. Kendisini halife ilan eden IŞİD lideri Bağdadi'nin Anbar eyaletinde ABD hava saldırısında vurulduğu iddia ediliyor. Bağdadi'nin de bulunduğu konvoyun hava saldırısında hedef alındığı belirtiliyor.

Irak'ın batısındaki Anbar eyaletinin büyük bir kısmı IŞİD militanlarının elinde bulunuyor. Pentagon IŞİD'in faaliyetlerini yakından takip etmek için bölgeye 50 asker göndermişti.

Irak devlet televizyonu ise, IŞİD lideri Bağdadi'ye yakın bir ismin Felluce'de öldürüldüğünü duyurdu.

Felluce'de öldürülen ve Bağdadi'ye yakın ismin Ebu Huthaifa el Yamani olduğu belirtildi. Iraklı resmi yetkililer ise, bu haberi doğrulamadı.

ABD Başkanı Barack Obama ise, Irak'a 1500 asker daha göndermeye karar verdi. ABD askerleri, Irak ordusuna eğitim ve danışmanlık hizmetleri verecek ancak IŞİD'e karşı savaşa dahil olmayacak.

ABD'nin Irak'taki asker sayısının 3 bine ulaşacağı belirtiliyor.
nbsp;
ABD'DEN BAĞDADİ AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin öncülüğünde koalisyon güçlerinin geçtiğimiz Cuma günü Irak'ta, Musul kenti yakınlarında, IŞİD konvoyuna gerçekleştirdikleri saldırıda ağır yaralandığı yada öldüğü haberleri çıkan Ebu Bekir El-Bağdadi'nin akıbetine ilişkin bilgileri olmadığını söyledi.
Jen Psaki, başkent Washington DC'de düzenlediği günlük basın toplantısında, bir gazetecinin "Cuma günü, Musul çevresine düzenlenen bir dizi hava saldırısında, daha doğrulanmamış olsa da, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin yaralandığı yada öldüğü haberleri çıktı. Bunu güncelleyecek bir bilginiz var mı ?" sorusuna verdiği yanıtta, "Pek yok, ama olanları aktarayım. Bilgiler geldikçe de sizle paylaşacağız. Bildiğiniz gibi bu tür şeyleri koalisyon ortaklarımız ve istihbarat birimlerimizle değerlendiririz. Koalisyon uçakları 7 Kasım'da, IŞİD liderlerinin Musul çevresinde toplanacağı bilgisi üzerine, oradaki 10 silahlı aracı da içeren konvoya hava saldırıları düzenlendi. Bağdadi'nin o konvoyda olup olmadığını teyit edemiyoruz. IŞİD terör örgütünü hedef almayı sürdürüyoruz, ancak şimdilik bu konuda daha fazla bilgimiz yok'' dedi.


HAMANEY'E KINAMA
Jen Psaki, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in Twitter hesabından İsrail'i yok etme içerikli paylaşımla ilgili bir soruya da ''Bu söylemler saldırgan ve kınanmaya değer'' diye yanıt verdi. Hamaney'in Twitter hesabından İsrail'i yok etmeye yönelik paylaşımları kınadıklarını söyleyen Psaki, "Twitter'da dini liderle bağlantılı bir hesaptan İsrail'le ilgili yapılan nefret söylemlerini sertçe kınıyoruz. Bu söylemler saldırgan ve kınanmaya değer, tüm uluslararası toplum böyle bir söylemi kınamalıdır. Bu söylem ne yazık ki yeni olmadığı gibi bölgesel güvenliğe de yardımcı değil'' diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...