İşgalci İsrail'in Deir Yasin katliamı

/ Kaynak: AA
İşgalci İsrail'in Deir Yasin katliamı

DÜNYA Haberleri  / AA

Kudüs'ün batısındaki Deir Yasin köyünde 1948 yılında yaşanan katliam her yıl çeşitli etkinliklerle anılıyor

Kudüs'ün batısında ve 4 kilometre uzaklıkta olan Deir Yasin köyünde 1948 yılında yaşanan katliam kurbanları her yıl değişik etkinliklerle anılıyor. Katliamı gerçekleştiren İsrail başbakanlarından Menahem Begin, "Bu eylemi yapmasaydık İsrail olmayacaktı" demişti. İsrail devletini kurmak için İngiliz manda yönetimine ve bölge halkına yönelik terör eylemleri gerçekleştiren ve liderliğini Avraham Stern'in yaptığı Lehi (Stern) ile Menahem Begin öncülüğündeki İsrail Ulusal Askeri Örgütü (İrgun) militanları, 9 Nisan 1948 yılında Filistin'in Deir Yasin köyüne baskın düzenlemiş ve 254 Filistinliyi katletmişti.
-Katliam gecesi
Gece köyü basan teröristler yaptıkları anonsta halktan köyü terk etmeleri istendi ancak halkın çıkışına mühlet verilmeden evler yakılmaya başlandı ve evlerden dışarı çıkmaya çalışanların üzerine ateş açılarak öldürüldüler. 52 Çocuk ebeveynlerinden alınarak ailelerinin gözleri önündü başları kesilerek öldürülmüş, 60'dan fazla kadın ise vücutları parçalanarak katledilmişti.
Köydeki bütün erkekler ise öldürüldükten sonra su kuyularına atıldı.
Katliamdan çok az sayıda sivil yaralı olarak kurtuldu. Yaralı kadın ve çocuklar da olay sonrası çırılçıplak soyularak, araçlarla doldurulup Yahudi yerleşim birimlerinde dolaştırılmışlardı.
-Katliamdan başbakanlığa
Begin 1977 -1983 yılları arasında da İsrail başbakanı oldu. Begin, "Eğer Deir Yasin zaferi olmasaydı, İsrail Devleti de olmazdı" diyerek saldırının meşruluğunu savunmuştu.
İsrail yönetimi, 1948'de yerle bir ettiği köyü, 1980'de yeniden inşa etti ve tarihin en korkunç katliamlarından biri olan Deir Yasin'deki köyün cadde ve sokaklarına katliamı gerçekleştiren teröristlerin adını verdi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...