İsrail tankları bir ay önce katliam yaptıkları El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail tankları bir ay önce katliam yaptıkları El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail abluka altındaki Gazze'de zulüm olmaya devam ediyor. Sadece bir ay önce İsrail savaş uçaklarının bombaladığı ve yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği El-Ehli Baptist Hastanesi'nde bu defa işgal karadan gerçekleşti. Filistin Kızılayı, işgal tanklarının sivillerin sığındığı hastaneyi kuşattığını bildirdi. İşte savaşta dakika dakika öne çıkan gelişmeler...

İsrail dünyadan tepki yağmasına rağmen Gazze'deki katliamlarından geri adım atmıyor. Saldırılar 41. gününe girerken işgal ordusu, okul, hastane, ambulans ve camileri acımasızca bombalamaya devam ediyor. Saldırılar nedeniyle Gazze'deki 35 hastaneden 25'i hizmet dışı kalırken, İsrail  ordusu, 30 gün önce katliam yaptığı El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattı.

YARALILARA ULAŞILAMIYOR

Filistin Kızılayı İsrail tanklarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattığını ve ekiplerinin hareket edememesi nedeniyle bölgedeki yaralılara ulaşamadıklarını bildirdi.

İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika öne çıkan gelişmeler...

20: 57 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonunda bir sonraki aşamasına geçildiğini” belirtti.

20:56 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bugün Batı Kudüs'te bir İsrail kontrol noktasına düzenlenen silahlı saldırıyı üstlendi.

ŞİFA HASTANESİ'NDE 7 BİN KİŞİ AÇLIKTAN ÖLMEK ÜZERE

19:51 Gazze'deki hükümet: İsrail'in kuşattığı Şifa Hastanesi'nde 7 binden fazla yerinden edilmiş kişi, hasta ve sağlık personeli su ve yiyecek eksikliği nedeniyle ölümle karşı karşıya

19:46 Filistin'deki telekomünikasyon şirketleri, enerji kaynaklarının tükenmesi nedeniyle abluka altındaki Gazze Şeridi'nde internet ve iletişim hizmetlerinin kesildiğini duyurdu.

İSRAİL TANKLARI EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİNİ KUŞATTI

18:29 Filistin Kızılayı: İsrail tankları Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı. Yaralılara ulaşamıyoruz.

15:49 BM raportörleri, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği ağır ihlallerle soykırım yapmakta olduğunu bildirdi

12:06 ABD'de Uluslararası Af Örgütü ve Küresel Vatandaşlık Platformu Avaaz, Beyaz Saray önünde İsrail'in Gazze'ye günlerdir devam eden yoğun saldırılarını protesto etti.

11:41 Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong'un İsrail'in Gazze'ye saldırılarına dair görüşme teklifini reddettiğini açıkladı.

11:26 Filistin Haber Ajansı: İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin merkezindeki Sabra Mahallesi'ne düzenlediği saldırılarda 50'ye yakın kişi öldü, onlarcası yaralandı.

11:18 ABD Başkanı Joe Biden, Filistin meselesinde iki devletli çözümün "nihai cevap" olduğu düşüncesini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ilettiğini söyledi.

11:15 ABD Kongre Binası yakınında bulunan Demokratik Ulusal Komitesi önündeki "Gazze'de ateşkes" protestosuna Kongre Polisi müdahale etti.

11:01 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü olarak 2016-2022 arasında görev yapan Michael Lynk, "Dileğim, uluslararası hukuk ve uluslararası kararlar arasındaki geniş uçurumun nihayet bir araya gelmeye başlaması ve Filistin'le ilgili gerçek adaletin tesis edildiğini görmemiz." dedi.

09:35 İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye'nin evinin bombalarla yıkıldığını duyurdu.

03:34 ABD'nin New York kentinde Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, New York sokaklarında ellerinde pankart ve Filistin bayrakları taşıyarak yürüdü.

03:28 İrlanda Parlamentosunun alt kanadı Dail'de, İsrail'in Dublin Büyükelçisi Dana Erlich'in sınır dışı edilmesi önergesi reddedildi.

03:14 Gazze'den çıkarılan bazı kanser hastalarıyla refakatçilerini taşıyan iki uçak, Türkiye'ye geldi. İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'den çıkarılarak, El Ariş Havalimanı'na ambulanslarla getirilen hastaları taşıyan Cumhurbaşkanlığına ve Milli Savunma Bakanlığına ait uçaklar Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Uçaklardan ambulanslara nakledilen 27 hasta, Bilkent Şehir Hastanesi'ne getirildi.

03:00 Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'ndeki insani duruma ilişkin sunulan 5. karar tasarısını kabul etti.

02:12 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uluslararası sağlık diplomasisi ve sahada yürüttükleri çalışmalar sonucunda, Gazze'den çıkarılan 27 hasta ile 13 refakatçinin Türkiye'ye getirilmesiyle önemli bir adım attıklarını belirterek, hastaların Türkiye'ye getirilmesi çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

02:04 Filistin'in İngiltere'deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında Batı medyasının İsrail yanlısı tutumunu eleştirerek, "İlk günden itibaren medyanın bu tür yanlış bilgilendirmelerinin hayatlara mal olacağını söyledik ve şimdi bakın ne hayatlara mal oldu." ifadesini kullandı.

01:59 Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuruda bulunduklarını bildirdi.

01:52 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Mısır'ın, gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve aynı zamanda Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta transferine izin verdiği ilk ülke Türkiye'dir" dedi.

01:46 Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin koroner bakım ünitesinin İsrail tank mermisiyle hedef alınması sonucu, hasta odalarında hasar meydana geldiği bildirildi.

01:36 İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın, Gazze'de ateşkes çağrılarını reddeden tutumuna karşın, parlamentodaki ateşkes çağrısı önergesinden yana oy kullanan 8 Gölge Bakan görevlerinden istifa etti.

01:30 İsrail'in, Hamas'ın ana karargahı olduğunu öne sürdüğü Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni işgal etmesinin ardından tüneller ve cephanelikler yerine binada bulduğunu iddia ettiği paslı silahlar ve birkaç kamerayı kanıt olarak sunması eleştirilere neden oldu.

00:34 İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının neden olduğu sivil ölümler karşısında dehşete düştüğünü belirterek, ülkesinin uluslararası insancıl hukukun ihlalini kınadığını ve Gazze'de insani ateşkes çağrılarını desteklediğini bildirdi.

00:23 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen karar tasarısını onayladı.

İKİ AYRI CAMİ SALDIRISI: ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ

Filistin devlet haber ajansına göre, İsrail ordusu kuşatma altındaki bölgenin merkezindeki El Sabra mahallesindeki bir camiyi hedef aldı. İşgal güçlerinin camiye düzenlediği hava saldırısında 50 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Wafa muhabiri, onlarca kişinin de yaralandığının bildirildiğini söyledi.

Filistin Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, İsrail güçleri Gazze'nin merkezindeki bir benzin istasyonunu ve Han Yunus'taki bir camiyi bombalayarak dokuz kişiyi öldürdü ve düzinelerce kişiyi yaraladı.

Filistin kaynaklarına göre, İsrail buldozerleri ve araçları Şifa Hastanesi'nin güney girişini ve avlusundaki tüm araçları da tamamen yok etti.

BM: İSRAİL SOYKIRIM YAPIYOR

İsrail'in sınır tanımaz saldırıları için BM'den yeni bir açıklama yapıldı. İsrail'in Gazze'de Filistinlilere yönelik 'ağır ihlal' gerçekleştirdiğini belirten BM raportörleri, "Bazı ülkelerin İsrail'in Gazze halkına karşı savaş yöntemine desteğinden ve uluslararası sistemin soykırımı önlemede seferber olmamasından derin endişe duyuyoruz" dedi.  Açıklamada, artan soykırım kışkırtmalarının, İsrail'in "işgal altındaki Filistin halkını yok etme" yönündeki açık niyetini, Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarının geri kalanında "ikinci Nekbe"yi gerçekleştirmesi için yüksek sesli çağrıların kanıtlarını ortaya koyduğu kaydedildi.

Raporda, "İsrail'in tepkisinin meşru olabilmesi için kesinlikle uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde olması gerekir. Gazze'nin bazı bölümlerde yeraltı tünellerinin bulunması, doğrudan hedef alınamayan veya orantısız şekilde zarar gören bireylerin ve altyapının sivil statüsünü ortadan kaldırmaz." ifadelerine yer verildi.

İSRAİL TARAFINDAN KEYFİ OLARAK GÖZALTINA ALINAN FİLİSTİNLİLER SERBEST BIRAKILMALI

Kısa vadede İsrail ve Hamas'a ateşkes uygulaması yönünde çağrı yapılan açıklamada, Gazze'deki insanlara acil ihtiyaç duyulan insani yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasına izin verilmesi gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, Hamas'ın rehineleri koşulsuz ve güvenli bir şekilde serbest bırakması gerektiği belirtilerek, İsrail tarafından keyfi olarak gözaltına alınan Filistinlilerin derhal serbest bırakılması gerektiğinin de altı çizildi.

ŞİFA TİYATROSU

Bölgedeki tahribat günden güne artarken İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi'ne dün gece saatlerinde düzenlediği baskının üzerinden 17 saat geçtikten sonra iddiasına kanıt olarak sunduğu görüntüler istediği sonucu vermedi.

Şifa Hastanesi'nin çevresini ve avlusunu tanklarla kuşatıp hastaneyi dış dünyaya tamamen kapalı tutan İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Şifa Hastanesi'nin MR (manyetik rezonans görüntüleme) bölümünde "silahlar ve elektronik cihazlar" ele geçirildiği öne sürüldü.

Ordunun paylaştığı görüntülerde, Hamas'a ait olduğu ileri sürülen, bir bilgisayar, yarım kasa hurma, kitap gibi malzemeler ile çoğu paslı yaklaşık on kalaşnikof tüfek, yelek ve el bombası yer alıyor.

Bununla birlikte görüntülerde, hastanenin, Hamas'ın karargahı olduğuna işaret edebilecek, tünel veya gizli geçit gibi sabit unsurlar ya da İsrailli esirlere dair herhangi bir kanıt sunulmadı.

İsrail tankları bir ay önce katliam yaptıkları El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı

İSRAİL'DE DE TEPKİYLE KARŞILANDI

İsrail ordusunun haftalardır, "Hamas'ın ana karargahı olduğu için uluslararası korunma statüsünün kalmadığını" ileri sürdüğü Şifa Hastanesi'nde bulduğunu açıkladığı bulgular İsrail basınında da eleştiri konusu oldu.

İsrailli gazeteci ve güvenlik analisti Yossi Cohen, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "Şifa (Hastanesi) hakkında kötü hisleri" olduğunu kaydetti.

İsrail'in "benzeri görülmemiş şekilde çocukça uydurmalar" sunduğunu ifade eden Cohen, "Yani (İsrailli) rehineler ve teröristler orada bulunamadı. Ve şimdi Ordu Sözcüsü, Şifa'ya Hamas'ın karargahı olduğu için girdiklerini ve orada silahlar, haritalar ve karargahların bulunduğunu söylüyor. Hiç etkileyici değil. Beklentilere ve uluslararası imajın aldığı hasara değdi mi?" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK İSTİHBARAT BAŞARISIZLIĞI"

İsrail'in Kanal 13 televizyonu da "İsrail'in büyük istihbarat başarısızlığı" yorumunu yaparak, "İsrail ordusunun iddialarının aksine Şifa Hastanesi'nde herhangi bir askeri tesisin bulunduğuna dair bir belirti yok." eleştirisi yapıldı.

İsrail'in sağcı Jerusalem Post gazetesi de Şifa Hastanesi'ndeki baskında İsrail ordusunun vardığı sonucu "hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.

Gazetenin internet sayfasındaki haberde, "İsrail ordu istihbaratının, 7 Ekim'de İsrail'e saldırı düzenleyen Hamas mensuplarından 200'nün Şifa Hastanesi'nde bulunduğunu söylemişti. Bu 200 Hamas kuvveti buharlaşıp yok mu oldu?" ifadelerine yer verildi.

Filistinli siyasetçi ve araştırmacı Mustafa Bergusi de X hesabından yaptığı yorumda, İsrail ordusunun 18 saatten beri Şifa Hastanesi'ndeki kuşatma ve işgalini sürdürdüğüne işaret ederek, "İddialarını ispatlayacak hiçbir şey gösteremediler. Zamanı yeni yalanlar uydurmak için mi kullanıyorlar?" değerlendirmesinde bulundu.

"TÜM SKANDALLARIN ANASI"

Bergusi, İsrail ordusunun vardığı sonucu, "tüm skandalların anası" olarak değerlendirdi.

İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'nden yayınladığı görüntülerin yoğun eleştiri konusu olmasının ardından, yeni bir paylaşım yaparak, yayınladığı videonun "uzun halini" paylaştı. Videoda önceki görüntülerden farklı olarak sadece, İsrail ordu sözcüsünün MR binasının giriş katındaki odalar arasında yürürken yaptığı genel yorumlar yer aldı.

Bu eleştirilerin adından İsrail ordusu, önceki paylaştığı videonun devamı olduğunu belirttiği bir paylaşımda daha bulundu.

Bu son paylaşımda ise İsrail ordusunun, söz konusu hastanenin "Hamas ana karargahı" olduğu yönündeki iddiasını destekleyen bir kanıt yer almadı.

İsrail tankları bir ay önce katliam yaptıkları El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı

İSRAİL, HAMAS LİDERİ HENİYYE'NİN EVİNİ VURDU

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin evine hava saldırısı düzenledi.

Ordudan yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Heniyye'nin Gazze Şeridi'ndeki evini bombaladığı ifade edildi.

Saldırı anına ilişkin görüntülerin de paylaşıldığı açıklamada, söz konusu evin zaman zaman "Hamas'ın üst düzey isimlerinin buluşma noktası" olarak kullanıldığı iddia edildi.

Yerel kaynaklar, Hamas lideri Heniyye'nin saldırı sırasında Gazze Şeridi dışında olduğunu aktardı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ssda16 Kasım 2023 11:28

filistini işgal et ,erit ,sayısız sivil katlet ,direniş gösteren terörist olsun ,yahu insanlığın aklı ile dalga geçiyor bu melunlar

Sonraki Haber Yükleniyor...