İran'dan petrol yalanlaması

- Güncelleme:
İran'dan petrol yalanlaması
Dünya Haberleri

AB'nin ambargo restini gören İran'ın enerji ve petrol kozunu kullanarak 6 AB ülkesine petrol ihracatını kestiği iddia edildi ancak Tahran bunu yalanladı.

İran'ın nükleer programından geri adım atmaması üzerine AB ülkeleri İran'a ambargo kararı almıştı. AB'nin bu restini gören İran'ın enerji ve petrol kozunu kullanarak 6 AB ülkesine petrol ihracatını kestiği öne sürüldü. İran'ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV'de yer alan habere göre, 6 Avrupa ülkesine bugün itibariyle petrol ihracatının durdurulduğu belirtildi. Ancak bu iddia Tahran yönetimi tarafından yalanlandı.

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ
nbsp;İran'ın bazı Avrupa ülkelerine petrol satışını gözden geçireceğini duyurması üzerine Brent petrolün varil fiyatı 120 dolar sınırına dayandı. nbsp;Geçen yılı 101,75 dolardan kapatan Brent petrol bu yıl içinde en yüksek 126 doları görürken, en düşük 98,76 dolara kadar geriledi. nbsp;Ocak ayını 111 dolar seviyelerinden geçen Brent petrolün varil fiyatı, sene başına göre yüzde 18'e yakın artış gösterdi. nbsp;Güne 117 dolar seviyelerinde başlayan Brent petrol, İran'ın bazı Avrupa ülkelerine petrol satışını gözden geçireceğini duyurması üzerine hızlı yükselişe geçerek yüzde 1,29 artışla 119,89 dolara çıktı. nbsp;Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı şu dakikalarda 118,40 dolar sevilerine gevşedi. nbsp;

İHRACAT 14.5 MİLYAR EURO
2010 yılı verilerine göre; İran'ın AB'ye ihracatı 14,5 milyar euro ve AB'den ithalatı 11,3 milyar euro seviyesinde bulunuyor. İran'ın AB'ye satışlarının yüzde 90'ını petrol ve yan ürünleri oluşturuyor. nbsp;AB'nin İran'a nükler programıyla ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle uygulamaya karar verdiği ağır ve kademeli petrol ambargosu, Avrupa ülkeleri için Tahran ile petrol sektöründe yeni anlaşma yapmalarını yasaklıyor. nbsp;Petrol ambargosunun geçiş aşaması, 1 Temmuz'dan sonra hiçbir yeni anlaşmanın yapılmamasını öngörürken, AB, nükleer programını finanse etmesine engel olmak için İran merkez bankasının Avrupa'daki malvarlıklarını donduracak ve işlemlere kısmi yasaklama getirecek. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...