İran'da ikinci “İngiliz ajanı” krizi! Apar topar gözaltına alındı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İran'da ikinci “İngiliz ajanı” krizi! Apar topar gözaltına alındı

DÜNYA Haberleri

İran'da Londra merkezli muhalif medya için çalıştığı iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı. Daha önce eski Savunma Bakan Yardımcısı Ekberi, İngiltere adına casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanmış ve idam edilmişti.

İran’da, İngiltere merkezli bir medyaya çalıştığı iddiasıyla bir kişi yakalanarak gözaltına alındı. İran hükümeti, bu muhalif medya kuruluşunu terör örgütü ilan etmişti. Akıllara ise geçtiğimiz aylarda İngiltere adına casusluk yaptığı gerekçesiyle idam edilen eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ekberi geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İran'da Londra merkezli muhalif medya kuruluşu "Iran International" televizyonu için çalıştığı öne sürülen bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Tesnim Haber Ajansına göre, İran güvenlik güçleri, Iran International TV için çalışan "baş sorumlulardan birini" Gülistan eyaletinin Galikeş kentinde gözaltına aldı.

Haberde, kimliği açıklanmayan söz konusu kişinin, ülkede Mahsa Emini gösterileri sırasında sosyal medya aracılığıyla "halkı güvenlik karşıtı eylemlere, vandalizme ve kentin güvenliğine zarar vermeye teşvik eden birçok eylemde bulunduğu" iddia edildi.

Ülkede daha önce de Londra merkezli medya kuruluşu için çalıştığı gerekçesiyle 10 Kasım'da İlham Efkari adlı bir kadının, 23 ve 28 Kasım 2022 tarihlerinde de ismi açıklanmayan 2 kişinin tutuklandığı açıklanmıştı.

İran, 19 Ekim’de "şiddet içerikli eylemler düzenleyen göstericileri teşvik ettiği" iddiasıyla Londra merkezli muhalif medya kuruluşu Iran International kanalını "terör örgütü "ilan etmişti.

MAHSA EMİNİ GÖSTERİLERİ

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.

Emini'nin ölümü üzerine memleketi Sakkız'da 17 Eylül 2022'de başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü.

Aylarca süren olaylarda yaklaşık 500 gösterici öldürülmüş, yüzden fazla da emniyet görevlisi hayatını kaybetmişti.

İran gösterilerde gözaltına alınanlar hakkında resmi bir açıklama yapmazken, bağımsız kaynaklar göstericilerden binlerce kişinin gözaltına alındığını öne sürüyordu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...