İran ve Azerbaycan arasında sular ısındı: İki ülke arasında gerilim artıyor! Yeni savaş kapıda mı?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İran ve Azerbaycan arasında sular ısındı: İki ülke arasında gerilim artıyor! Yeni savaş kapıda mı?

DÜNYA Haberleri

Azerbaycan'ın Karabağ'da elde ettiği zafer, güney komşusu İran ile gerginlik yaşamasına neden oldu. O günden itibaren iki ülke arasındaki gerilim zaman zaman yükseldi zaman zaman azaldı. 2 Nisan'da gerçekleştirilen askeri sevkiyatve ardından verilen mesajlar, 'Yeni savaş kapıda mı?' sorusunu akıllara getirdi.

Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı verdiği çetin mücadelenin ardından kazanılan Karabağ zaferi, bölgede gücü domine eden ülkelerden biri olan İran'ı rahatsız etti. Azerbaycan sınırında düzenlediği operasyonlarla da sık sık iki ülke arası ilişkileri geren İran, pazar gecesi gerçekleştirdiği askeri sevkiyatla ve verilen mesajlarla ipleri kopma noktasına getirdi.

NELER YAŞANDI

İran ordusu, Azerbaycan sınır hattına 2 Nisan Pazar günü gece saatlerinde askeri sevkiyat gerçekleştirdi.
Hemen akabinde İran Devrim Muhafızları'na ait Twitter hesabı, savaş ilanı veya kısas anlamına gelen, kırmızı renkli bayrak paylaşımı yaptı.

İran bu hamleleriyle, Azerbaycan’ı açık açık tehdit ediyor gibi görünürken, siyaset bilimcilerin de aynı görüşte mutabık olduğu biliniyor. 

Öyle ki İran’ın Azerbaycan’ın sınır bölgesinde sık sık tatbikatlar düzenlemesi, Aras nehrini geçmeye çalışması gibi hamleleri, Azerbaycan’a bir mesaj, bir göz dağı vermek için olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. 

Öte yandan yakın geçmişte 27 Ocak 2023 tarihinde İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne de saldırı düzenlenmiş, bu saldırıda güvenlik amiri şehit olurken 2 güvenlik görevlisi yaralanmıştı. 28 Mart 2023'de Azerbaycan Milletvekili Fazıl Mustafa'ya karşı suikast girişiminde bulunuldu.  Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı suikasttan İran'ı sorumlu tuttu.

29 Mart 2023 tarihinde Azerbaycan İsrail'de Büyükelçilik açtı.

İSRAİL GERGİNLİĞİ

Son olarak, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen’in Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile düzenlediği ortak basın toplantısı sonrası iki ülkenin "İran'a karşı ortak cephe oluşturduğunu" iddia etti.

“Bu açıklamalar Siyonist rejimin Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarını bir tehdit alanına dönüştürmeye yönelik kötü niyetlerini gösteren başka bir delildir” dedi.

Ermenistan'ın en önemli siyasi müttefiklerinden ve ticari ortaklarından biri olan İran’ın tehlikeli adımları "Azerbaycan'ı savaşa davet mi ediyor?" sorularını akıllara getirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...