İran, ŞİÖ üyesi 8 ülkeye 'saldırmazlık paktı' teklif etti

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İran, ŞİÖ üyesi 8 ülkeye 'saldırmazlık paktı' teklif etti

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İran, son üye olarak katıldığı Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi 9 ülkeye ortak ve kalıcı barışın tesis edilmesi amacıyla "saldırmazlık paktı" imzalanmasını teklif etti.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Pekin Xiangshan Forumu'na katılmak için Çin'e giden İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Askeri Başdanışmanı Yahya Rahim Safevi, Çin Askeri Bilimler Akademisi'ni ziyaret etti.

ORTAK ÇIKARLAR İÇİN ORTAK ANLAŞMA

Safevi, Çinli üst düzey askeri yetkililerle yaptığı görüşmede, "Çin ve İran silahlı kuvvetleri, her türlü tehdit ve ortak çıkarlar konusunda ortak bir anlayışa varmalıdır." ifadelerini kullandı.

SALDIRMAZLIK PAKTI ÖNERİSİ

Pekin Xiangshan Forumu'nun "Ortak Güvenlik ve Sürdürülebilir Barış" sloganına işaret eden Safevi, "Öncelikle Şangay İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler arasında ortak güvenlik ve kalıcı barışın gerçekleştirilmesini öneriyorum. Bunun modeli de üyeler arasında bir saldırmazlık paktının imzalanması olabilir." dedi.

İran, eylülde Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılan ŞİÖ Zirvesi'nde örgüte tam üye olarak katılmıştı. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Pakistan, Hindistan ve son olarak İran'ın üye olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü, üye ülkeler arasında karşılıklı güven, iyi komşuluk ve dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi ile bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın korunmasını amaçlıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...